Αξιωματούχος ΝΑΤΟ: Η συμμαχία βρίσκεται σε απόλυτο κίνδυνο λόγω Πούτιν – Έχουν σκοτωθεί ως 40.000 Ρώσοι στην Ουκρανία

Τα στοιχεία του ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύουν την πρώτη δημόσια εκτίμηση της συμμαχίας για τις ρωσικές απώλειες από την έναρξη του πολέμου.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Συμμαχία κινδυνεύει λόγω Πούτιν και εξέφρασε την εκτίμηση ότι 30 με 40 χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην Ουκρανία.

Παράλληλα, αποκάλεσε τον Πούτιν «απερίσκεπτο» και είπε ότι αυτός και ο στενός κύκλος του «δεν ενδιαφέρονται για την ανθρώπινη ζωή».

Ο πόλεμος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία έχει θέσει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και τα κράτη-μέλη της «σε απόλυτο κίνδυνο», δήλωσε στους δημοσιογράφους αξιωματούχος του Ανώτατου Στρατηγείου των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (SHAPE) την Τετάρτη, έναν μήνα σχεδόν μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, οι πρώτοι υπολογισμοί της συμμαχίες αναφορικά με τις ρωσικές απώλειες κατά τη διάρκεια του πολέμου κάνουν λόγο για έως και 40.000 Ρώσους στρατιώτες νεκρούς.

«Από την πλευρά της Ρωσίας, συνειδητοποιούμε ότι ο Πούτιν και το στενό του περιβάλλον, είναι απολύτως απερίσκεπτοι άνθρωποι. Δεν τους ενδιαφέρει η ανθρώπινη ζωή. Λένε δημόσια ψέματα για να αποκρύψουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις. Ο Πούτιν έχει αλλάξει τελείως τον λόγο του προς τη Δύση και έχει ένα βαθύ μίσος για τις κοινωνίες μας, για τις αξίες μας, επομένως εκτιμούμε πραγματικά ότι είναι επικίνδυνος και ότι η συμμαχία βρίσκεται σε απόλυτο κίνδυνο», δήλωσε ο αξιωματούχος σύμφωνα με το CNN.

ΝΑΤΟ: 30.000 έως 40.000 Ρώσοι στρατιώτες νεκροί στην Ουκρανία

Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η εκτίμηση της Συμμαχίας πλέον είναι ότι 30.000 με 40.000 Ρώσοι στρατιώτες ότι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Η Ρωσία έδωσε στη δημοσιότητα πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με τις απώλειές της, λέγοντας στις 2 Μαρτίου ότι σχεδόν 500 στρατιώτες σκοτώθηκαν και σχεδόν 1.600 τραυματίστηκαν. Από την άλλη, η Ουκρανία ισχυρίζεται επίσης ότι σκότωσε έξι Ρώσους στρατηγούς, ενώ η Ρωσία αναγνωρίζει μόνο έναν νεκρό.

Ο ίδιος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η εκτίμηση της συμμαχίας την Τετάρτη, που μιλούσε για 7.000 – 15.000 Ρώσους στρατιώτες νεκρούς, βασίστηκε σε πληροφορίες από Ουκρανούς αξιωματούχους, σε -σκόπιμες ή μη – δημοσιεύσεις από τη ρωσική πλευρά και σε πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από διάφορες ανοιχτές πηγές.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, αρκεί να σημειώσουμε ότι η Μόσχα έχασε περίπου 15.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν σε διάστημα 10 ετών.

Τα στοιχεία του ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύουν την πρώτη δημόσια εκτίμηση της συμμαχίας για τις ρωσικές απώλειες από την έναρξη του πολέμου. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρνήθηκε σε μεγάλο βαθμό να παράσχει δημόσιες εκτιμήσεις για ρωσικές ή ουκρανικές απώλειες, λέγοντας ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες είναι αμφισβητήσιμης αξιοπιστίας.

Πώς αλλάζει η στρατιωτική θέση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη

Ο πόλεμος έχει δημιουργήσει μια «νέα πραγματικότητα» για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, δήλωσε άλλος αξιωματούχος του SHAPE, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Γενικού Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα την Τετάρτη.

«Μόλις ακούσατε τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα να λέει ότι πρόκειται για μια νέα πραγματικότητα και γι’αυτό πρέπει να επαναφέρουμε την άμυνά μας και την αποτρεπτική μας στάση. Πρόκειται για μια μόνιμη και βαθιά αλλαγή στο ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφάλειας και ο Γενικός Γραμματέας είπε αυτό ακριβώς», είπε ο δεύτερος αξιωματούχος του SHAPE.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε πώς το ΝΑΤΟ θα αλλάξει μόνιμα τη στρατιωτική του θέση σε όλη την Ευρώπη λόγω των ενεργειών του Πούτιν, αλλά μίλησαν για το πώς η στάση έχει αλλάξει μέχρι στιγμής για να ενισχύσει την ανατολική πλευρά, όπου οι συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ συνορεύουν με την Ουκρανία και να διασφαλίσουν ότι είναι προετοιμασμένες για οποιοδήποτε σενάριο που μπορεί να προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία στις χώρες του ΝΑΤΟ.

Τέσσερις νέες ομάδες μάχης του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη

Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφος στις Βρυξέλλες εν όψει της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για συνομιλίες με άλλους ηγέτες της στρατιωτικής συμμαχίας, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν στην ανάπτυξη τεσσάρων νέων ομάδων μάχης του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη και ειδικότερα στη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας είπε ότι αυτό ισοδυναμεί με μια μεγάλη, μακροπρόθεσμη αύξηση της παρουσίας της στρατιωτικής συμμαχίας στην περιοχή, διπλασιάζοντας τον υπάρχοντα αριθμό των ομάδων μάχης.

«Περιμένω ότι οι ηγέτες θα συμφωνήσουν να ενισχύσουν τη στάση του ΝΑΤΟ σε όλους τους τομείς, με σημαντικές αυξήσεις στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας στη γη, τον αέρα και τη θάλασσα» είπε, και πρόσθεσε πως «με τις νέες ομάδες μάχης και τις υπάρχουσες δυνάμεις στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, το ΝΑΤΟ θα έχει οκτώ πολυεθνικές ομάδες κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της συμμαχίας».

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε αέρα, γη και θάλασσα στην Ευρώπη

Επειδή η Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ, «40.000 στρατιώτες στις συμμαχικές χώρες κατά μήκος της ανατολικής πλευράς εργάζονται τώρα για τη συλλογική ασφάλεια και άμυνα» όλων των χωρών του ΝΑΤΟ, όχι μόνο για τη δική τους έθνη. Υπάρχουν οκτώ ομάδες μάχης, μία σε κάθε χώρα της ανατολικής πλευράς, που αποτελούν μέρος αυτής της ενεργοποίησης της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ», είπε ο δεύτερος αξιωματούχος του SHAPE.

Πρόκειται για «δεκαπλάσια αύξηση» στην ξηρά σε σχέση ό,τι υπήρχε πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Στον αέρα, υπάρχουν επιπλέον 100 αεροπλάνα. «Πάντα κάνουμε αυτό που αποκαλείται αεροπορική αστυνόμευση», είπε ο αξιωματούχος, αλλά μετά την έναρξη της εισβολής υπάρχουν οκτώ αεροσκάφη που πετούν για να δώσουν στη συμμαχία «αεροπορική παρουσία 24/7 στην ανατολική πλευρά».

Στα ύδατα γύρω από τις συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ, η συμμαχία έχει «25 πλοία ανά πάσα στιγμή που περιπολούν στα ύδατα παρέχοντας αποτροπή 360 μοιρών», είπε ο αξιωματούχος. «Επίσης, υπάρχουν κανονικά περίπου επιπλέον 150 πλοία από χώρες του ΝΑΤΟ που περιπολούν στις θάλασσες και μπορούν να πηγαίνουν προς πάσα κατεύθυνση υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποιες θα είναι οι μόνιμες αλλαγές στη στάση της στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ λόγω της εισβολής του Πούτιν, ο αξιωματούχος είπε ότι η τρέχουσα στάση δύναμης «τουλάχιστον» είναι ένα καλό «σημείο εκκίνησης» για το πώς θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα μακροπρόθεσμα. «Ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην συμβεί», κατέληξε ο αξιωματούχος.

Αξιωματούχος ΝΑΤΟ: Η συμμαχία βρίσκεται σε απόλυτο κίνδυνο λόγω Πούτιν – Έχουν σκοτωθεί ως 40.000 Ρώσοι στην Ουκρανία

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ορκίστηκαν οι πρωτοετείς Ναυτικοί Δόκιμοι και οι Δόκιμοι Σημαιοφόροι Λιμενικού

Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), η ορκωμοσία των πρωτοετών Ναυτικών Δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικού και των Δοκίμων Σημαιοφόρων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Στην τελετή της ορκωμοσίας, παρέστησαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου

Σε επιφυλακή για τις μεταναστευτικές ροές σε Έβρο και νησιά – Τι λένε στην ΕΡΤ αντιπεριφερειάρχης Έβρου και Λιμενικό

Σε επιφυλακή για μεταναστευτικές ροές στα σύνορά μας είναι οι Αρχές. Όπως είπε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ο κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, αντιπεριφερειάρχης Έβρου, «ο Έβρος είναι μία περιοχή που ζει το μεταναστευτικό από το 1990 δηλαδή 32 χρόνια. Καθημερινά έχουμε εκατοντάδες παράτυπους μετανάστες που επιχειρούν

Υδροπλάνα στα Ψαρά – Πότε ξεκινούν πτήσεις στο Βόρειο Αιγαίο

Στα Ψαρά εγκρίθηκε υδατοδρόμιο και πλέον επιτρέπεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να πραγματοποιούνται καθημερινά μέχρι έξι ζεύγη πτήσεων (προσθαλάσσωση – αποθαλάσσωση) ανά αεροπορική εταιρεία υδροπλάνων. Όπως μετέδωσε το politischios, δρομολογούνται οι υποδομές άμεσα σε Ψαρά και Κυλλήνη, ώστε να υποδεχτούν την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο πτήσεις

Νέα υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ για την παραβατικότητα των ανηλίκων

Νέα διεύθυνση για την παραβατικότητα των ανηλίκων προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα». Ο κ. Θεοδωρικάκος ειπε ότι «η έξαρση είναι πολύ μεγάλη και