Η Ελλάδα αγοράζει όπλα και η Τουρκία πουλάει…

Στα …κάγκελα η εγχώρια αμυντική βιομηχανία για τον αποκλεισμό της από τα πρότζεκτ μαμούθ των 6 δισ. για την προμήθεια των 24 Rafale και των 3 Belharra από την Γαλλία.

Είναι πρωτάκουστο παγκοσμίως αυτό που συμβαίνει. Σε μια εποχή αμυντικής εγρήγορσης, ένα Έθνος μέλος της ΕΕ να αγοράζει όπλα 6 δισ. από μια άλλη σύμμαχο χώρα της ΕΕ, την Γαλλία και να μην προβλέπονται ανταποδοτικά οφέλη για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία της αγοράστριας χώρας. Ουσιαστικά μπαίνει ταφόπλακα στην ελληνική αμυντική βιομηχανία την στιγμή που ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν τίθεται επικεφαλής στην ΕΕ για την συγκρότηση Ενιαίας Ευρωπαϊκής Άμυνας.

Παραμένει ανεξήγητο γιατί στις 3 γαλλικές προμήθειες (18 + 6 Rafale & 3 Belharra) δεν προβλέφθηκε ελληνική συμπαραγωγή την στιγμή που επισήμως η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας από το 2017 συζητάει επισήμως με την γαλλική πλευρά για συμπαραγωγή στο πρόγραμμα των Belharra.

Ο Τάσος Ροζολής πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ δηλώνει στο iEidiseis: «Εδώ και χρόνια λέω συνεχώς ότι το κύριο μέτρο για την ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) είναι η ανάθεση της σχετικής αρμοδιότητας στον Γενικό Γραμματέα ή Υφυπουργό του υπουργείου Άμυνας.

Δυστυχώς, όλες οι Κυβερνήσεις και οι Αντιπολιτεύσεις της τελευταίας 20ετίας, δεν ασχολούνται σχεδόν καθόλου με την Εγχώρια Αμυντική βιομηχανία και όταν ασχοληθούν είναι μόνο για να αλληλοκατηγορηθούν και να μείνουν στο επίπεδο της σκανδαλολογίας, κάνοντας μόνο ζημιά στην ΕΑΒΙ».

Κοινή διαπίστωση στον χώρο της Αμυντικής βιομηχανίας είναι ότι άπαντες θεωρούν ότι το μεγαλύτερο σκάνδαλο μετά την εποχή του μακαρίτη του Άκη Τσοχατζόπουλου είναι η διάλυση της ΕΑΒΙ. Σε εθνικό επίπεδο η ζημιά είναι ανυπολόγιστη…

Αυτές τις μέρες διεξάγεται Διεθνή αμυντική έκθεση στην Ντόχα του Κατάρ. Ο αντίστοιχος ΣΕΚΠΥ της Τουρκίας συμμετέχει στην έκθεση υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, δηλαδή υπό την αιγίδα του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προχτές μιλώντας σε στελέχη του κόμματος του τόνισε ότι η κρίση στην Ουκρανία απέδειξε ότι ένα Έθνος χωρίς δικά του όπλα και χωρίς δίκη του ισχυρή και ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία είναι καταδικασμένο σε αφανισμό!

Στην έκθεση στο Κατάρ εκθέτουν τα επιτεύγματα τους 32 εταιρείες από την τουρκική αμυντική βιομηχανία, υπό τον συντονισμό της SSB (αντίστοιχη ΣΕΚΠΥ) και με την υποστήριξη της Ένωσης Εξαγωγέων Αμυντικής και Αεροπορικής Βιομηχανίας. Ανάμεσα τους οι : Anadolu Shipyard, Ares Shipyard, Armelsan, Aselsan, ASFAT, BITES, BMC Dearsan, Desan Shipyard, Dorçe, Electroland, Esetron Defense, Fora Defense, Havelsan, HOYTEK, HTR, İşbir Elektrik, MENSAN, Meteksan Defense, MKE Makurol Inc. , Öztek Tekstil, Repkon, Roketsan, SAHA Istanbul, SDT, Simsoft, STM, TAIS, Titra Teknoloji, Turkish Aerospace Industries (TAI) και Yonca Onuk Shipyard.

Η Τουρκία εκθέτει στο Κατάρ με καμάρι το πρώτο θωρακισμένο μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας της Τουρκίας (AUSV), το ULAQ, που αναπτύχθηκε από την Ares Shipyard σε συνεργασία με την Meteksan Defense Industry Inc.

Η υιοθέτηση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας προσωπικά από τον Τούρκο Πρόεδρο στέλνει το μήνυμα στο παγκόσμιο καρτέλ όπλων ότι οποιοσδήποτε εκ των ξένων μεγάλων κατασκευαστών (Dassault , LM, Thales…) θελήσει να προωθήσει τα προϊόντα του στην Τουρκία θα πρέπει προηγουμένως να περάσει από το παλάτι και να προσφέρει πλουσιοπάροχα αντισταθμιστικά ωφελήματα για την ανάπτυξη καινοτόμων αμυντικών προγραμμάτων για συμπαραγωγή και αυτόνομη παραγωγή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Γράφει ο Δήμος Βερύκιος

Η Ελλάδα αγοράζει όπλα και η Τουρκία πουλάει…

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε επιφυλακή μετά την κατάρριψη του drone η φρεγάτα Υδρα

Σε διαρκή επαγρύπνηση εξακολουθεί να είναι η φρεγάτα «Υδρα» του Πολεμικού Ναυτικού, στον Κόλπο του Αντεν, μετά το χθεσινό περιστατικό, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την κατάρριψη ενός Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (UAV Unmanned Air Vehicle ) των ανταρτών Χούθι. Η χθεσινή

Η καταστροφή του Τσερνόμπιλ

Ήταν ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986 όταν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό «Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν», στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, άρχισαν τις προγραμματισμένες εργασίες για ένα πείραμα, που σκοπό είχε να ελέγξει τα συστήματα ασφαλείας, αλλά οδήγησε στο μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα. Στο πλαίσιο

Αλίμονο μας…

Δυστυχώς, στις κοινωνίες μας τα κρούσματα βίας πληθαίνουν με ραγδαίους ρυθμούς.  Πλέον, δεν είναι περιστατικά ή επεισόδια.  Είναι φαινόμενο . Κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. Γυναικοκτονίες. Σχολικό bullying (εκφοβισμός). Διαδικτυακό bullying. Οπαδική βία. Πολιτική βία. Κοινοβουλευτική βία. Επίσης, από προχτές, προστέθηκε ακόμη

Στα «χαρακώματα» Χαρδαλιάς – Απόστρατοι για τα στρατιωτικά νοσοκομεία

Εντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά και μερίδας Απόστρατων. Αιτία, αποτέλεσαν οι πρόσφατες ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά ότι με απόφαση του ενέκρινε τη διάθεση ποσού 6 εκατ. ευρώ για τη θωράκιση των στρατιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων του Λεκανοπεδίου. Τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις

Μετάβαση στο περιεχόμενο