Bild: Παραιτείται η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας

Γερμανικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για επικείμενη παραίτηση της υπουργού Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ. Θετικά σχόλια για τις επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας.

Θα παραιτηθεί τελικά η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ; Την είδηση δημοσιεύει πρώτη η Bild, η οποία μάλιστα σχολιάζει την επικείμενη παραίτηση: «Δεν συμβαίνει συχνά να συνειδητοποιεί μόνος του ένας πολιτικός- και ιδιαίτερα ένας υπουργός- ότι η παραίτησή του είναι αναπόφευκτη. Αντιθέτως, η Λάμπρεχτ αντελήφθη ότι το υπουργείο Άμυνας, με το οποίο ποτέ δεν εξοικειώθηκε, χρειάζεται μία νέα αρχή. Κατ’ αυτόν τον τρόπο βάζει σε δεύτερη μοίρα τις φιλοδοξίες της και προσφέρει πολύτιμη υπηρεσία στη Γερμανία». Όσο για τη διαδοχή της Λάμπρεχτ, η Bild προειδοποιεί ότι «ο καγκελάριος Σολτς δεν επιτρέπεται να κάνει το ίδιο λάθος, όπως με τη Λάμπρεχτ. Ήταν από την αρχή ξεκάθαρο ότι η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης πολύ απλά δεν γνωρίζει τα στρατιωτικά ζητήματα».

Αλλά και το Spiegel Online υποστηρίζει ότι «σύμφωνα με τις πληροφορίες του» η υπουργός Άμυνας σύντομα θα υποβάλει την παραίτησή της. Το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει ότι «μετά τον εντελώς ατυχή χαιρετισμό της για το νέο έτος, η Λάμπρεχτ μίλησε επανειλλημένα με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς για την αποχώρησή της από την κυβέρνηση. Συμφωνήθηκε μάλιστα να ανακοινώσει η ίδια την παραίτησή της τη Δευτέρα. Ενδεχομένως μέχρι τότε ο Σολτς να έχει βρει τον ή τη διάδοχό της».

Süddeutsche Zeitung, στην ηλεκτρονική της έκδοση, υποστηρίζει ότι «το περιβάλλον της υπουργού» επιβεβαιώνει τα σενάρια περί παραίτησης και επισημαίνει: «Πιθανή διάδοχος στο υπουργείο θεωρείται, εδώ και εβδομάδες, η εντεταλμένη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τις ένοπλες δυνάμεις Εύα Χεγκλ και η υφυπουργός Σίμτγε Μέλερ. Καθώς το υπουργικό συμβούλιο πρέπει να απαρτίζεται από ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών, μόνο μία γυναίκα μπορεί να αναλάβει- εκτός αν προκύψει ένας ευρύτερος ανασχηματισμός της κυβέρνησης».

«Η Γερμανία θα στείλει Leopard»

Τεθωρακισμένο τύπου Leopard 2 

Θα σταλούν στην Ουκρανία γερμανικά τεθωρακισμένα τύπου Leopard;

Ένα από τα ζητήματα που πρέπει να διευθετήσει γρήγορα είτε η Κριστίνε Λάμπρεχτ, είτε ο διάδοχός της στο υπουργείο, είναι η πιθανή αποστολή τεθωρακισμένων τύπου Leopard στην Ουκρανία. H Stuttgarter Zeitung θεωρεί ότι «είναι απλώς ζήτημα εβδομάδων. Σύντομα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ενδώσει στις πιέσεις και θα αποστείλει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα τύπου Leopard. Για την Ουκρανία αυτό είναι μία καλή είδηση, αλλά και μία πρόκληση».

Ανάπτυξη 1,9% στη Γερμανία, παρά τα προβλήματα

Φόρτωση εμπορευμάτων στο λιμάνι του Αμβούργου 

Καλές, δεδομένων των συνθηκών, οι επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας

Ικανοποίηση προκαλεί η ανακοίνωση της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας την Παρασκευή ότι, παρά τις παλαιότερες προβλέψεις περί ύφεσης, η γερμανική οικονομία έμεινε απλώς στάσιμη στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, με αποτέλεσμα ο δείκτης ανάπτυξης σε ετήσια βάση να κυμαίνεται στο 1,9%. «Είναι και επίσημο πλέον», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), «η γερμανική οικονομία είναι πιο ανθεκτική και πιο προσαρμοστική από ότι πολλοί ισχυρίζονται. Η μεγάλη κατάρρευση δεν ήρθε και δεν θα έρθει ούτε στο τρέχον έτος. Αλλά δεν χρειάζεται και να επαναπαυόμαστε με τα νέα οικονομικά στοιχεία. Η οικονομία αναπτύσσεται γιατί οι καταναλωτές έχουν και πάλι μεγαλύτερη όρεξη και περισσότερες ευκαιρίες να δειπνήσουν στο εστιατόριο ή να κάνουν διακοπές, μετά τα χρόνια της πανδημίας. Επιπλέον το κράτος έχει συσσωρεύσει νέα χρέη, προκειμένου να αμβλύνει τις συνέπειες του ενεργειακού σοκ για τους πολίτες. Αλλά όλα αυτά δεν αποτελούν συνταγή για μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».

Süddeutsche Zeitung εκτιμά ότι «η νέα γερμανική κυβέρνηση έχει κάνει κάποια πράγματα σωστά, παρά τις όποιες αδυναμίες της. Επέμεινε στην πολιτική κυρώσεων κατά της επιτιθέμενης Ρωσίας, παρά τις κινδυνολογίες των ακραίων αριστερών και των ακραίων δεξιών, ότι η Γερμανία δεν μπορεί να εξοργίζει τον μεγαλύτερο ενερεγειακό προμηθευτή της. Την ίδια στιγμή διευκόλυνε τους πολίτες να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος της ενέργειας- στην αρχή διστακτικά, τώρα όμως αποφασιστικά, με το πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο».

Γιάννης Παπαδημητρίου

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θαλάσσιος υβριδικός πόλεμος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο: Η απειλή και τα αντίμετρα της ελληνικής αποτροπής

Ο Θαλάσσιος Υβριδικός Πόλεμος (Maritime Hybrid Warfare – MHW) αναγνωρίζεται από το ΝΑΤΟ ως η νέα παγκόσμια ανερχόμενη απειλή, με την Ελλάδα να τον υφίσταται ήδη από την Τουρκία, η οποία, καθώς εξελίσσεται σε «ανεξέλεγκτο κράτος», μπορεί να εφαρμόσει τις

Τιμητική βράβευση της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ από τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Δηλώσεις  της κα. Μελίνας Τραυλού  κατά τη διάρκεια τιμητικής βράβευσης της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ από τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, «Για την ελληνική ναυτιλιακή μας οικογένεια, αποτελεί εθνικό καθήκον να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του Λιμενικού Σώματος. Να προσφέρουμε στο εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό

Παναγιωτόπουλος: Αφήστε τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση – Τι είπε για Α/ΓΕΕΘΑ και προσωπικό ΕΔ

Να αφήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε και για τις σχέσεις του με τον αρχηγό

Η ΛΑΡΚΟ και οι φορολογούμενοι

Η ΛΑΡΚΟ είναι εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου με ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας και ορυχεία στις περιοχές της Εύβοιας, του Νέου Κόκκινου Βοιωτίας, την Καστοριά και τα Σέρβια Κοζάνης.  Από το 1963 έως το 1982 λειτούργησε ως ιδιωτική επιχείρηση.  Αλλά