Bloomberg: Συμφωνία των Χούτι με Ρωσία και Κίνα για να περνούν με ασφάλεια τα πλοία τους

Οι δύο χώρες φέρονται έτοιμες να παράσχουν σε αντάλλαγμα κάποιου είδους υποστήριξη στο πλαίσιο του ΟΗΕ για τους αντάρτες της Υεμένης
Οι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη κατέληξαν σε συμφωνία με τη Ρωσία και την Κίνα για να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση των πλοίων τους, ανέφερε την Πέμπτη (21/3) το Bloomberg, το οποίο επικαλείται άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Τους τελευταίους μήνες οι Χούτι επιτίθενται σε εμπορικά πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, υποστηρίζοντας τη Χαμάς στον πόλεμο με το Ισραήλ.

Όπως προσθέτει το δημοσίευμα, σε αντάλλαγμα για την ασφαλή διέλευση είναι πιθανό ότι η Ρωσία και η Κίνα θα παράσχουν κάποιου είδους πολιτική υποστήριξη στους Χούτι, ενδεχομένως ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο και οι δύο χώρες είναι μόνιμα μέλη.

Πάντως, οι λεπτομέρειες αυτής της υποστήριξης δεν είναι σαφείς, αναφέρει το Bloomberg.

Ήδη οι Χούτι είχαν κάνει γνωστό ότι δεν θα στόχευαν κινεζικά ή ρωσικά πλοία. Φαίνεται όμως ότι η Ρωσία και η Κίνα αναζητούσαν μια ειδικότερη συμφωνία μετά την παραδοχή των Χούτι ότι αναγνώρισαν λανθασμένα κάποια πλοία.

Αυτή ήταν η περίπτωση του πλοίου True Confidence στις 6 Μαρτίου. Ήταν η πρώτη φορά που κάποια επίθεση των Χούτι με drone προκαλούσε θύματα – τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Αν και ένας εκπρόσωπος των Χούτι ισχυρίστηκε ότι το πλοίο ήταν αμερικανικό, οι ιδιοκτήτες του πλοίου αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με τις ΗΠΑ. Το πλοίο φέρεται να πωλήθηκε από αμερικανική εταιρεία σε εταιρεία με έδρα τη Λιβερία μόλις τον περασμένο μήνα.

Σε ένα άλλο περιστατικό, όπως σημειώνει το Forbes, πύραυλοι των Χούτι εξερράγησαν κοντά σε πλοίο φορτωμένο με ρωσικό πετρέλαιο, λίγες ημέρες αφότου οι Χούτι είχαν δηλώσει ότι τα ρωσικά πλοία μπορούσαν να περάσουν με ασφάλειας.

Πάνω από 50 επιθέσεις των Χούτι

Οι αντάρτες Χούτι ευθύνονται για τουλάχιστον 50 επιθέσεις σε πλοία στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης από το φθινόπωρο, δήλωσε την Πέμπτη η Σελέστ Ουάλαντερ, υφυπουργός Άμυνας επί θεμάτων Διεθνούς Ασφαλείας.

Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι προσκείμενοι στο Ιράν σιίτες αντάρτες εξαπολύουν επιθέσεις με πυραύλους και drone εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Υποστηρίζουν πως οι επιθέσεις τους αποτελούν έκφραση αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας και απάντηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ.

Οι επιθέσεις των ανταρτών έχουν διαταράξει σε μεγάλο βαθμό το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο, καθώς η διέλευση μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ είναι ζωτικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο.

Μπροστά σε αυτές τις επιθέσεις οι ΗΠΑ, υποστηρικτές του Ισραήλ, συγκρότησαν τον Δεκέμβριο μια πολυεθνική δύναμη για την προστασία των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και εξαπέλυσαν, με της Βρετανίας, πλήγματα κατά των Χούθι στην Υεμένη.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

21η Απριλίου 1967: Η μαύρη επέτειος της Χούντας

Σαν σήμερα, πριν από 58 χρόνια, η Χούντα των συνταγματαρχών κατέλαβε την εξουσία στην Αθήνα. Διακόπηκαν έτσι αφενός η δύσβατη πορεία κοινωνικής και πολιτικής φιλελευθεροποίησης που είχε ξεκινήσει από τις αρχές της δεκαετίας του 60, αφετέρου η σύγκλιση της χώρας με τη

Υποθηκοφυλακεία: Από τον Καποδίστρια στο «γρηγορόσημο»

Δημήτρης Αθηνάκης Εξακόσια εκατομμύρια σελίδες. Χιλιάδες φάκελοι, μέχρι και στις τουαλέτες. Διπλοεγγραφές, τριπλοεγγραφές και, ορισμένες φορές, επί δεκαπέντε. Χαρτάκια στις εισόδους για τη σειρά. Αναμονή ετών και δεκαετιών. Δικαστήρια. Και ξανά δικαστήρια. Τα 392 καταργηθέντα υποθηκοφυλακεία, που αντικαταστάθηκαν από το Κτηματολόγιο, κληροδοτούν

Απεβίωσε ο Πάπας Φραγκίσκος σε ηλικία 88 ετών

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο πρώτος Λατινοαμερικανός ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, απεβίωσε σήμερα (21/4) σε ηλικία 88 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Βατικανό. Η είδηση του θανάτου του έχει συγκλονίσει τη διεθνή κοινότητα. Πιστοί έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται ήδη στο Βατικανό για

Ναυτιλία: Ποιός πληρώνει τελικά τα τέλη;

Στη «δύνη» των τελών βρίσκεται όπως όλα δείχνουν για το τρέχον έτος το παγκόσμιο εμπόριο. Οι συζητήσεις για την επιβολή λιμενικών τελών σε πλοία που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ δεν έχουν τελεσιδικήσει καθώς αναμένεται η τελική απόφαση επί της προτάσεως του

Μετάβαση στο περιεχόμενο