Bloomberg: Συμφωνία των Χούτι με Ρωσία και Κίνα για να περνούν με ασφάλεια τα πλοία τους

Οι δύο χώρες φέρονται έτοιμες να παράσχουν σε αντάλλαγμα κάποιου είδους υποστήριξη στο πλαίσιο του ΟΗΕ για τους αντάρτες της Υεμένης
Οι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη κατέληξαν σε συμφωνία με τη Ρωσία και την Κίνα για να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση των πλοίων τους, ανέφερε την Πέμπτη (21/3) το Bloomberg, το οποίο επικαλείται άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Τους τελευταίους μήνες οι Χούτι επιτίθενται σε εμπορικά πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, υποστηρίζοντας τη Χαμάς στον πόλεμο με το Ισραήλ.

Όπως προσθέτει το δημοσίευμα, σε αντάλλαγμα για την ασφαλή διέλευση είναι πιθανό ότι η Ρωσία και η Κίνα θα παράσχουν κάποιου είδους πολιτική υποστήριξη στους Χούτι, ενδεχομένως ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο και οι δύο χώρες είναι μόνιμα μέλη.

Πάντως, οι λεπτομέρειες αυτής της υποστήριξης δεν είναι σαφείς, αναφέρει το Bloomberg.

Ήδη οι Χούτι είχαν κάνει γνωστό ότι δεν θα στόχευαν κινεζικά ή ρωσικά πλοία. Φαίνεται όμως ότι η Ρωσία και η Κίνα αναζητούσαν μια ειδικότερη συμφωνία μετά την παραδοχή των Χούτι ότι αναγνώρισαν λανθασμένα κάποια πλοία.

Αυτή ήταν η περίπτωση του πλοίου True Confidence στις 6 Μαρτίου. Ήταν η πρώτη φορά που κάποια επίθεση των Χούτι με drone προκαλούσε θύματα – τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Αν και ένας εκπρόσωπος των Χούτι ισχυρίστηκε ότι το πλοίο ήταν αμερικανικό, οι ιδιοκτήτες του πλοίου αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με τις ΗΠΑ. Το πλοίο φέρεται να πωλήθηκε από αμερικανική εταιρεία σε εταιρεία με έδρα τη Λιβερία μόλις τον περασμένο μήνα.

Σε ένα άλλο περιστατικό, όπως σημειώνει το Forbes, πύραυλοι των Χούτι εξερράγησαν κοντά σε πλοίο φορτωμένο με ρωσικό πετρέλαιο, λίγες ημέρες αφότου οι Χούτι είχαν δηλώσει ότι τα ρωσικά πλοία μπορούσαν να περάσουν με ασφάλειας.

Πάνω από 50 επιθέσεις των Χούτι

Οι αντάρτες Χούτι ευθύνονται για τουλάχιστον 50 επιθέσεις σε πλοία στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης από το φθινόπωρο, δήλωσε την Πέμπτη η Σελέστ Ουάλαντερ, υφυπουργός Άμυνας επί θεμάτων Διεθνούς Ασφαλείας.

Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι προσκείμενοι στο Ιράν σιίτες αντάρτες εξαπολύουν επιθέσεις με πυραύλους και drone εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Υποστηρίζουν πως οι επιθέσεις τους αποτελούν έκφραση αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας και απάντηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ.

Οι επιθέσεις των ανταρτών έχουν διαταράξει σε μεγάλο βαθμό το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο, καθώς η διέλευση μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ είναι ζωτικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο.

Μπροστά σε αυτές τις επιθέσεις οι ΗΠΑ, υποστηρικτές του Ισραήλ, συγκρότησαν τον Δεκέμβριο μια πολυεθνική δύναμη για την προστασία των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και εξαπέλυσαν, με της Βρετανίας, πλήγματα κατά των Χούθι στην Υεμένη.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαρίστησε την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την προσφορά της στη Θεσσαλία με 50 εκατ.

Η Πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού συμμετείχε σε εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο Μουζάκι, για την παρουσίαση των έργων αποκατάστασης στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας που δοκιμάστηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες. Τόσο ο Υπουργός Υποδομών

Σημαντικός ακτοπλοϊκός κόμβος το λιμάνι της Ραφήνας

ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ κόμβο ακτοπλοϊκών υπηρεσιών λόγω της κοντινότερης απόστασής του από τις Κυκλάδες και την Εύβοια, αλλά και  μελλοντικής του σύνδεσης με τον σιδηρόδρομο και την Αττική οδό, εξελίσσεται το λιμάνι της Ραφήνας. Το ΤΑΙΠΕΔ, με την ιδιότητα της Αρχής

Απαγορευμένες ζώνες για τις μηχανότρατες και νέες προστατευόμενες περιοχές – Οι δεσμεύσεις για τις ελληνικές θάλασσες

Σε περίπου 780 εκατ. ευρώ έχει εκτιμηθεί ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση των  21 δεσμεύσεων της Ελλάδας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Our Ocean Conference 2024 που διεξήχθη στην Αθήνα.  Η… μερίδα του λέοντος, ήτοι 500 εκατ. ευρώ,

Μετάβαση στο περιεχόμενο