Μπορέλ: Ο ευρύτερος πόλεμος στην Ευρώπη “δεν είναι πλέον στη φαντασία μας”…

Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για ενδεχόμενο πόλεμο, ενώ μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας στη Γηραιά ήπειρο “δεν αποτελεί πλέον φαντασία”, προειδοποίησε ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με τους Financial Times…

“Η Ρωσία απειλεί την Ευρώπη” πρόσθεσε ο Μπορέλ σε ομιλία του προς ξένους διπλωμάτες και αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, εν μέσω του πολέμου της στην Ουκρανία.

“Ο πόλεμος σίγουρα διαφαίνεται γύρω μας” διαμήνυσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. “Ένας συμβατικός πόλεμος υψηλής έντασης στην Ευρώπη δεν είναι πλέον στη φαντασία μας”.

Σύμφωνα με τους FT, είναι η πρώτη φορά που ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας εκθέτει τόσο ρητά τη ρωσική απειλή, μετά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις από στρατιωτικούς αρχηγούς και ηγέτες στη βόρεια Ευρώπη για τον κίνδυνο περισσότερων ρωσικών επιθέσεων πέρα ​​από την Ουκρανία.

Οι αλλαγές που κάνει η ΕΕ για την ασφάλειά μας

Η σύγκρουση στα σύνορα της ΕΕ έχει θορυβήσει πολλές χώρες που ανησυχούν ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να σταματήσουν να αποτελούν εγγύηση ασφάλειας, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο μετά τις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο.

Παράλληλα, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στην Ουκρανία αναπτύσσουν πολύ περισσότερα όπλα και ανθρώπινο δυναμικό από ό,τι είναι σε θέση να κάνει το Κίεβο, πυροδοτώντας ανησυχίες στις δυτικές πρωτεύουσες ότι η Μόσχα θα μπορούσε να σημειώσει σημαντικά εδαφικά κέρδη φέτος.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εντείνει τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανική τους παραγωγική ικανότητα σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τις προμήθειες στην Ουκρανία και να επανεξοπλίσουν τις δικές τους δυνάμεις. “Χρειαζόμαστε ένα νέο διακυβερνητικό μέσο χρηματοδότησης, συγκρίσιμο με αυτό που δημιουργήσαμε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης”, σχολίασε σχετικά ο Μπορέλ και κατέληξε: “Η ομπρέλα των ΗΠΑ, στην οποία βασιζόμαστε από τον Ψυχρό Πόλεμο, μπορεί να μην είναι συνεχώς ανοιχτή. Ίσως, ανάλογα με το ποιος κυβερνά την Ουάσιγκτον, να μην μπορούμε να βασιστούμε στην Αμερική για να μας προστατεύσει. Μέσα σε μια συμμαχία οι προτεραιότητες για μεμονωμένα μέλη μπορεί να αλλάξουν“.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πειραιάς: Νέο φορτίο με 46 κιλά κοκαΐνης εντόπισε η ΑΑΔΕ σε κοντέινερ με μπανάνες

Ειδικότερα, οι τελωνειακοί ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κατέσχεσαν 46 κιλά κοκαΐνης, επιμελώς κρυμμένης μέσα σε ψυκτικό κοντέινερ με μπανάνες προερχόμενο από το Εκουαδόρ και τελικό προορισμό τον Πειραιά. Ακολούθησε έλεγχος x-ray όπου εντοπίστηκε ύποπτη οργανική ουσία στα ψυκτικά μηχανήματα του

Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο της ΕΕ και ο ρόλος του Frontex

Οι τέσσερεις πυλώνες του Συμφώνου Tο νέο Σύμφωνο τροποποιεί και εξελίσσει προγενέστερες μεταρρυθμιστικές προτάσεις στο πεδίο της μετανάστευσης και επιχειρεί να εξισορροπήσει ανάμεσα στην αυστηρότητα και τη δικαιοσύνη. Έχοντας υπόψη τις ειδικές ανάγκες που εξέφρασαν τα κράτη μέλη ΕΕ, στον

«Χαμόγελο του Παιδιού»: Δύο παιδιά εξαφανίζονται κάθε τρεις ημέρες στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα δύο παιδιά εξαφανίζονται κάθε τρεις ημέρες ενώ ανά δύο ημέρες εξαφανίζεται ένας ενήλικας, αποκαλύπτουν τα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού «Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με άλλους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς που δίνουν καθημερινά τιτάνιο αγώνα για τον εντοπισμό

Μετάβαση στο περιεχόμενο