Μπορούμε να μάθουμε μία νέα γλώσσα ενώ κοιμόμαστε; – Οι επιστήμονες λένε πως ναι

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως όταν κοιμόμαστε ενσωματώνεται ουσιαστικά η νέα γνώση στην παλιά. Το ίδιο γίνεται και με τις λέξεις, είτε στη μητρική μας γλώσσα είτε σε κάποια ξένη.

Μία ιδιαίτερη σχέση μεταξύ του ύπνου και της εκμάθησης ξένων γλωσσών εντόπισαν οι επιστήμονες, τονίζοντας ότι δεν είναι τυχαίο που βλέπουμε όνειρα στα οποία μιλάμε μια διαφορετική γλώσσα από τη μητρική μας.

Γιατί, όμως, ο εγκέφαλος επινοεί αυτά τα «πολύγλωσσα» όνειρα – και τι αντίκτυπο θα μπορούσαν να έχουν στις γλωσσικές μας δεξιότητες;

«Ολα έχουν να κάνουν με τη γλώσσα. Συνέχεια μαθαίνουμε νέες λέξεις, ακόμη και στη μητρική μας γλώσσα», αναφέρει ο καθηγητής Ψυχολογίας που διευθύνει το Κέντρο Μελέτης για τον Υπνο, τη Γλώσσα και τη Μνήμη στο Πανεπιστήμιο του York.

 

Μπορούμε να μάθουμε μία νέα γλώσσα ενώ κοιμόμαστε; – Οι επιστήμονες λένε πως ναι-1

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως όταν κοιμόμαστε ενσωματώνεται ουσιαστικά η νέα γνώση στην παλιά. Το ίδιο λοιπόν γίνεται και με τις λέξεις, είτε αφορά τη μητρική μας γλώσσα είτε κάποια ξένη.

«Φανταστείτε ότι έχετε ένα είδος ετικέτας στις αναμνήσεις σας. Κάθε καινούργια λέξη που μαθαίνετε ανήκει και σε μια ετικέτα», λέει ο Γκάρεθ Γκάσκελ, τονίζοντας πως αυτή η διαδικασία ταξινόμησης των λέξεων σε ετικέτες συμβαίνει όταν κάποιος κοιμάται βαθιά.

Μπορούμε να μάθουμε νέες λέξεις ενώ κοιμόμαστε

Μάλιστα, οι ειδικοί τονίζουν πως, εκτός από την επεξεργασία πληροφοριών κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο εγκέφαλός μας μπορεί επίσης να μάθει νέες λέξεις ενώ κοιμόμαστε.

«Αυτό που πρέπει να κρατήσετε είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν ξένες λέξεις κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ωστόσο, η διαδικασία διαφέρει από όταν είμαστε ξύπνιοι», αναφέρει ο Μάθιου Κορομά, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο, ο οποίος ειδικεύεται στον ύπνο και τη γνωστική λειτουργία.

Ο ίδιος αναφέρει επίσης πως όταν κοιμόμαστε μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ψεύτικη από την πραγματική γλώσσα.

Το γεγονός, πάντως, πως μπορούμε να μάθουμε αβίαστα μια ξένη γλώσσα ενώ κοιμόμαστε δεν σημαίνει πως πρέπει κάθε φορά που πηγαίνουμε για ύπνο να βάζουμε να παίζει ένα βίντεο σε μια ξένη γλώσσα, ώστε να απομνημονεύσουμε τις λέξεις.

«Κάτι τέτοιο θα μας γύριζε μπούμερανγκ, καθώς θα προκαλούσε διαταραχές στην ξεκούρασή μας», αναφέρει ο Κορομά, επισημαίνοντας πως σε σχετικό πείραμα οι συμμετέχοντες έμαθαν ξένες λέξεις πολύ πιο γρήγορα όταν ήταν ξύπνιοι απ’ ό,τι όταν κοιμόνταν.

«Οταν είμαστε ξύπνιοι είμαστε σε εγρήγορση και αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο για να μάθουμε μια ξένη γλώσσα. Οπότε το να μάθουμε νέες γλώσσες ενώ κοιμόμαστε, δεν είναι καλή ιδέα», προσθέτει ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί επισημαίνουν πως πρέπει να γίνουν ακόμη πολλές μελέτες για να μπορέσουν να εξηγήσουν τα συγκεκριμένα όνειρα (σ.σ.: στα οποία μιλάμε μια ξένη γλώσσα). Η προσπάθεια του εγκεφάλου να μάθει και να απομνημονεύσει μια λέξη -ακόμη και όταν κοιμόμαστε- είναι εντυπωσιακή.

Με πληροφορίες από BBC

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρόβλεψη για δεύτερη οικονομική κρίση το 2026 για Ελλάδα και άλλες χώρες

Ως ορόσημο αναγνωρίζεται το 2026 για την ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, που προειδοποιούν πως χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία και η Γαλλία, θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο επιστροφής σε μια δημοσιονομική

Η υπερφορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων – Πώς τα €50 της αύξησης γίνονται €1 την ημέρα (Παραδείγματα)

Στους φτωχούς και πολύ φτωχούς συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα με τα εισοδήματα που εισπράττουν, στηρίζεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα με το οποίο θα πληρωθούν τα χρέη του παρελθόντος. Σύμφωνα με τα

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΑ στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, επισκέφτηκε την Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, όπου τον υποδέχθηκαν o Διοικητής της 117 Πτέρυγας Μάχης (117ΠΜ), Ταξίαρχος (Ι) Ιωάννης Καραμάνης και ο Διοικητής του Κέντρου

Διεξαγωγή Σχολείου με Αντικείμενο «Στρατηγικός Σχεδιασμός Ανάπτυξης και Μετακίνησης Δυνάμεων»

Από την Δευτέρα 11 έως την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του ΓΕΕΘΑ το Διακλαδικό Σχολείο Εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ με αντικείμενο «Στρατηγικός Σχεδιασμός Ανάπτυξης και Μετακίνησης Δυνάμεων» (Strategic Deployment and Movement Planning), στις εγκαταστάσεις

Μετάβαση στο περιεχόμενο