Χ. Στυλιανίδης*: «Παράθυρο στη νέα εποχή της ναυτιλιακής κοινότητας»

*Με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από την κυκλοφορία της εφημερίδας «Ναυτεμπορική»

«ΚΑΘΩΣ γιορτάζουμε την επέτειο των 100 ετών από την κυκλοφορία της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», είναι πολύ σημαντικό και χρήσιμο να επισημάνω τον ρόλο της ως πυλώνα πληροφόρησης στη ναυτιλιακή κοινότητα. Δεν είναι καθόλου υπερβολή αν σημειώσω ότι το πρώτο τεύχος της, πριν από έναν αιώνα, καθόρισε μία νέα εποχή, ανοίγοντας ένα παράθυρο στον κόσμο της ναυτιλίας.

Η Ναυτιλία και η Νησιωτική Πολιτική αποτελούν ζωτικούς πυλώνες της οικονομίας μας και στον αιώνα που διανύουμε οι προκλήσεις είναι πολλές. Ένας από τους σημαντικότερους στόχους μας για το 2024 είναι η προώθηση της «πράσινης» ναυτιλίας. Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ως γνωστόν, διαθέτει τη σπουδαία ευθύνη διαχείρισης ενός από τους πιο ξεχωριστούς τομείς της ελληνικής κοινωνίας
και οικονομίας. Αυτόν της ναυτιλίας, της ναυτοσύνης γενικότερα. Το σχέδιό μας είναι σαφές, για τη νέα χρονιά:

Πρώτη μας προτεραιότητα αποτελεί η ανάγκη δραστικής αναβάθμισης του τομέα της Ναυτικής Εκπαίδευσης, μια και είναι ο κρίσιμος κρίκος όλου του οικοδομήματος. Μέσω αυτής θα θωρακίσουμε τη ναυτιλία μας έναντι των επερχόμενων προκλήσεων και θα την ενισχύσουμε με το εξειδικευμένο εκείνο προσωπικό που της είναι αναγκαίο. Για τον σκοπό αυτό το 2024 έχει επονομαστεί έτος «Ναυτικής Εκπαίδευσης».

Η μετάβαση σε μια βιώσιμη, ανταγωνιστική και τελικά «πράσινη» ναυτιλία, όπως προανέφερα, είναι κεντρικός μας στόχος, τόσο από τον ΙΜΟ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και αποτελεί πραγματική προτεραιότητα αιχμής. Ένας στόχος απαιτητικός, αφού πρέπει να γίνει με ισορροπημένο και ορθολογικό τρόπο.

Η επίτευξη της μέγιστης δυνατής ασφάλειας στο θαλάσσιο χώρο, με προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και ευρύτερα την εμπέδωση ενός αισθήματος ασφαλείας στην κοινωνία, αποτελεί για εμάς κατευθυντήρια αρχή.

Γι’ αυτό ενισχύουμε το Λιμενικό Σώμα σε μέσα και τεχνικές δυνατότητες, αφήνοντας πίσω καθετί ξεπερασμένο.

Κεφαλαιώδους σημασίας το έργο της ψηφιοποίησης, σε κάθε τομέα του υπουργείου μας, για εξάλειψη της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας κάθε συναλλασσόμενου με τις Υπηρεσίες μας.

Για τον στόχο αυτό κινητοποιούμε όλους τους διαθέσιμους πόρους.

Εργαζόμαστε για τον αποφασιστικό έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στις θάλασσές μας, πράγμα που επιτυγχάνεται χάρη στις προσπάθειες των μελών του Λιμενικού μας Σώματος. Αισιοδοξούμε για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, ιδίως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με την προσέγγιση με την Τουρκία και τη διαφαινόμενη βελτίωση του κλίματος μεταξύ μας.

Τέλος, επιδιώκουμε την ανάπτυξη του νησιωτικού τουρισμού. Μέσω προγραμμάτων υποδομής και προώθησης βιώσιμων τουριστικών δραστηριοτήτων, προσδίδουμε νέα δυναμική στην τουριστική βιομηχανία των νησιών μας. Συνοψίζοντας, η «Ναυτεμπορική» είναι ένας ανεκτίμητος σύμμαχος στην πορεία και την προσπάθειά μας, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ενημέρωση και προώθηση της ναυτιλιακής κοινότητας και των ναυτιλιακών δρωμένων. Με πεποίθηση, αισιοδοξία, προσήλωση και σύνεση, συνεχίζουμε την πορεία μας προς την επίτευξη αυτών των στόχων.»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πειραιάς: Νέο φορτίο με 46 κιλά κοκαΐνης εντόπισε η ΑΑΔΕ σε κοντέινερ με μπανάνες

Ειδικότερα, οι τελωνειακοί ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κατέσχεσαν 46 κιλά κοκαΐνης, επιμελώς κρυμμένης μέσα σε ψυκτικό κοντέινερ με μπανάνες προερχόμενο από το Εκουαδόρ και τελικό προορισμό τον Πειραιά. Ακολούθησε έλεγχος x-ray όπου εντοπίστηκε ύποπτη οργανική ουσία στα ψυκτικά μηχανήματα του

Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο της ΕΕ και ο ρόλος του Frontex

Οι τέσσερεις πυλώνες του Συμφώνου Tο νέο Σύμφωνο τροποποιεί και εξελίσσει προγενέστερες μεταρρυθμιστικές προτάσεις στο πεδίο της μετανάστευσης και επιχειρεί να εξισορροπήσει ανάμεσα στην αυστηρότητα και τη δικαιοσύνη. Έχοντας υπόψη τις ειδικές ανάγκες που εξέφρασαν τα κράτη μέλη ΕΕ, στον

«Χαμόγελο του Παιδιού»: Δύο παιδιά εξαφανίζονται κάθε τρεις ημέρες στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα δύο παιδιά εξαφανίζονται κάθε τρεις ημέρες ενώ ανά δύο ημέρες εξαφανίζεται ένας ενήλικας, αποκαλύπτουν τα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού «Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με άλλους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς που δίνουν καθημερινά τιτάνιο αγώνα για τον εντοπισμό

Μετάβαση στο περιεχόμενο