Χαρακόπουλος με Μανωλάκο: Βελτιώσεις στο σ/ν ΥΠΕΘΑ για το προσωπικό των ΕΔ

«Αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες των στρατιωτικών και μέχρι και την ψήφιση του νομοσχεδίου καταβάλουμε προσπάθειες για βελτιώσεις στο νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας που ρυθμίζει μια σειρά εκκρεμοτήτων για τους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις.  Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον εισηγητή της ΝΔ, που γνωρίζει όσο λίγοι τα προβλήματα των στρατιωτικών, καθώς προέρχεται από τις τάξεις του στρατεύματος και υπηρέτησε ευόρκως τις ένοπλες δυνάμεις.  Ευελπιστώ ότι και ο φίλος υπουργός Άμυνας θα προβεί σε νομοτεχνικές βελτιώσεις των επίμαχων θεμάτων προς την κατεύθυνση που κατ’ επανάληψη έχουμε θέσει».

Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνεργασία που είχε με τον εισηγητή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, βουλευτή Πειραιώς της ΝΔ, κ. Νικόλαο Μανωλάκο στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις».

Ο Θεσσαλός πολιτικός έθεσε στον εισηγητή της ΝΔ τις παρατηρήσεις των εκπροσώπων της Ένωσης Στρατιωτικών Θεσσαλίας (ΕΣΠΕΘ), της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας (ΕΣΠΕΛ), αλλά και του Σωματείου Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΟΕΔ), κοινωνός των οποίων έγινε το προηγούμενο διάστημα.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε μακρά συνεργασία με τον εισηγητή της ΝΔ, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία για επιπλέον διευκρινήσεις τόσο με τον εκπρόσωπο της ΕΣΠΕΘ κ. Λεωνίδα Κολονιώτη, όσο με τον εκπρόσωπο της ΕΣΠΕΛ κ. Κώστα Γκουμώτσιο, αλλά και τον εκπρόσωπο του ΣΟΕΔ κ. Θωμά Ντιντιό.  Ο κυβερνητικός βουλευτής, που βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με τους εκπροσώπους των στρατιωτικών, έχει κατ’ επανάληψη θέσει τα ζητήματα που αφορούν το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων στον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ενόψει των τελικών ρυθμίσεων -μετά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου και την εισαγωγή του την ερχόμενη εβδομάδα για συζήτηση και επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή- καταγράφηκαν από τον εισηγητή της πλειοψηφίας οι παρατηρήσεις των εκπροσώπων των στρατιωτικών ενώσεων της Θεσσαλίας και τους ενημέρωσε για τις τελευταίες βελτιώσεις που επήλθαν και εκείνες που εξετάζονται.  Έτσι, σχετικά με την αναστάτωση που προέκυψε αναφορικά με το άρθρο 71 για το «αμετάθετο» των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών ενώσεων, ο κ. Μανωλάκος ενημέρωσε ότι αυτό αποσύρεται προς περαιτέρω διαβούλευση.

Όσον αφορά το ζήτημα της αποστρατείας των ΕΠΟΠ στην ηλικία των 50 ετών, αν και δεν υπάρχει ρύθμιση στο υφιστάμενο νομοσχέδιο, ο εισηγητής της ΝΔ αναγνώρισε ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα παραμονής τους στο στράτευμα και μετά τα 50 σε άλλες θέσεις ευθύνης.  Όπως ειπώθηκε, το θέμα είναι εύλογο και μελετάται η αντιμετώπισή του.

Τέθηκε, επίσης, το ζήτημα της βαθμολογικής εξέλιξης των αποφοίτων από τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΑΣΥ) και της επέκτασης της ρύθμισης και στους αποφοίτους πέραν της κατάταξης του ‘93 έως και του 2010, ώστε και αυτοί να συνταξιοδοτούνται στα 35 χρόνια με τον βαθμό του συνταγματάρχη και όχι στα 40 με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη.  Όπως, επίσης ετέθη το ζήτημα των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) που ενώ βαθμολογικά με τον ν. 4609/2019 με 35 χρόνια θητείας φτάνουν στον βαθμό του υπολοχαγού αμείβονται με βαθμό ανθυπασπιστή.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο άρθρο 32, και την ανάγκη ρύθμισης, ώστε οι αξιωματικοί από τα παραγωγικά σχολεία υπαξιωματικών να είναι αρχαιότεροι από τους αντίστοιχους που δεν είναι απόφοιτοι παραγωγικών σχολείων, ανεξαρτήτως εάν έχουν προαχθεί πιο νωρίς από τους αξιωματικούς πού προέρχονται από παραγωγικά σχολεία υπαξιωματικών.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βίντεο για viral

Γράφει ο Λάμπρος Καλαρρύτης Το βίντεο με την παρενόχληση σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό και την αντίδραση του ελληνικού πληρώματος ήρθε στην κατάλληλη στιγμή.  Το συγκεκριμένο οπτικό υλικό λειτουργεί ευεργετικά διότι, σε περίοδο έξαρσης των επιθετικών τουρκικών ενεργειών απέναντι

Ένα έξυπνο χάπι καταργεί τη γαστροσκόπηση και την κολονοσκόπηση. Πώς χρησιμοποιείται;

Είναι γνωστό πως η καρκινογένεση στο παχύ έντερο είναι μια διαδικασία που διαρκεί χρόνια.  Ο καρκίνος αναπτύσσεται σχεδόν πάντα (με σπάνιες εξαιρέσεις όπως πχ σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα) σε έδαφος πολυπόδων. Οι πολύποδες είναι προκαρκινικές αλλοιώσεις που συσσωρεύουν μεταλλάξεις

Ελεύθερη είσοδος σε Μουσεία την Κυριακή 5.2.2023

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία που υπάγονται στο Δημόσιο (Υπουργείο Πολιτισμού) είναι ελεύθερη. Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή αντιτίμου, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου

Η βουλευτής Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα με το διοικητή του Γ’ Λιμενικού Τμήματος Κατερίνης και τον Πρόεδρο της Ένωσης Λιμενικών Υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας

Στο πλαίσιο των θεσμικών της συναντήσεων η βουλευτής Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα συναντήθηκε  με το διοικητή του Γ’ Λιμενικού Τμήματος Κατερίνης, Πλωτάρχη  κ. Αδαμίδη και τον Πρόεδρο της Ένωσης Λιμενικών Υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας. κ. Θοδωρή Κουστιάνη. Στη συνάντηση με τον