Χωρίς συμφωνία το συμβούλιο υπουργών για το πλαφόν στο φυσικό αέριο – Νέα έκτακτη σύνοδος στις 24 Νοεμβρίου

Χωρίς να υπάρξει συμφωνία επί των βασικών θεμάτων της ατζέντας για τις κοινές αγορές φυσικού αερίου αλλά και την καθιέρωση αξιόπιστων δεικτών τιμών έληξε το σημερινό συμβούλιο υπουργών ενέργειας της Ε.Ε. Από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας ζήτησε στην παρέμβασή του να υπάρξει άμεση εξειδίκευση των μέτρων από την Επιτροπή.

Στη σημερινή συνεδρίαση έγινε γενική συζήτηση με στόχο να προσδιοριστούν τα βασικά στοιχεία της πρότασης της Κομισιόν για το φυσικό αέριο, με τους υπουργούς να συμφωνούν στη στήριξη της δημιουργίας ενός δυναμικού διαδρόμου για τις τιμές του αερίου. Ωστόσο σημειώθηκαν διαφωνίες για το πλαφόν στις τιμές, στη γνωστή κατεύθυνση που εκφράζεται από τη Γερμανία της διασφάλισης της ασφαλούς προμήθειας αερίου.

Μάλιστα ο προεδρεύων Τσέχος υπουργός Ενέργειας J. Sikela άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να μην υπάρξει συμφωνία για το πλαφόν ούτε το Νοέμβριο και άρα το θέμα να παραπεμφθεί σε επόμενη Σύνοδο το Δεκέμβριο.

Με δεδομένες τις διαφωνίες αναμένεται να υπάρξει νέα έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών στις 24 Νοεμβρίου.

Πιο αναλυτικά στο συμβούλιο παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πρόταση για τον κανονισμό των συντονισμένων αγορών φυσικού αερίου και για την καθιέρωση αξιόπιστων δεικτών τιμών, που υιοθετήθηκε στις 18 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις πάνω στην πρόταση, και υπό το φως των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Οκτωβρίου ενώ από την πλευρά της η Επιτροπή εξέδωσε ένα non paper με τις διαθέσιμες επιλογές πολιτικής για τον περιορισμό της επίπτωσης των τιμών του φυσικού αερίου στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Οι υπουργοί σε γενικές γραμμές υποδέχθηκαν θετικά τις βασικές αρχές της πρότασης και έδωσαν έμφαση στην ανάγκη για γρήγορες και συντονισμένες προσπάθειες σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο και σε πνεύμα αλληλεγγύης. Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι όποια μέτρα θα ληφθούν θα πρέπει να συνεισφέρουν στην διασφάλιση της ασφάλειας της προμήθειας, να οδηγήσουν σε χαμηλότερες ενεργειακές τιμές για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη ενώ θα πρέπει να ενθαρρύνουν τη μείωση στη ζήτηση διατηρώντας την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και τους στόχους για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.

Από την πλευρά του ο υπουργός ενέργειας Κ. Σκρέκας υπογράμμισε την ανάγκη να εξειδικευτούν άμεσα εντός των επόμενων ημερών, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πράγας.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον ανέφερε ότι στο διάστημα μέχρι την νέα έκτακτη σύνοδο η Κομισιόν θα εργαστεί για την επεξεργασία του τρόπου εφαρμογής του πλαφόν στο TTF ώστε να διασφαλίζεται η επάρκεια τροφοδοσίας με αέριο. Το μέτρο, σύμφωνα με την κ. Σίμσον θα τεθεί σε εφαρμογή σε έκτακτες συνθήκες και για μικρό χρονικό διάστημα.

Επίσης κ. Σίμσον ανέφερε ότι δεν έχει εξασφαλιστεί η απαραίτητη ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών ώστε να περιληφθεί από τις Βρυξέλλες στον προτεινόμενο κανονισμό, η προοπτική εφαρμογής πλαφόν στο αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή (Ιβηρικό μοντέλο).

Χωρίς συμφωνία το συμβούλιο υπουργών για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πλωτάρχης ΛΣ Λευτέρης Βαλεργάκης στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα επόμενα δύο έτη

ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤ Α ́ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤ1 Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚ. ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Αρ.Πρωτ.: Π12β- 58515 «ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΠΛΩΤΑΡΧΗ ΛΣ ΒΑΛΕΡΓΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ (ΑΜ 1187) ΣΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΓΙΑ ΔΥΟ (2)ΕΤΗ ».  – Ο

Χαιρετισμός Επίτιμου Προέδρου Π.Ε.Α.Λ.Σ. στο 15ο Πανελλήνιο συνέδριο

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ  ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ  ΠΕΑΛΣ ΣΤΟ 15Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Σεβασμιότατε Αρχιεπίσκοπε Κρήτης κ.κ Ευγένιε Κύριε Αρχηγέ ΛΣ, φαντάζομαι ότι σήμερα εκπροσωπείται τον κ. υπουργό αν και θα ήταν επιθυμητό έως και αναγκαίο να έχει περιληφθεί στο πρόγραμμα του Υπουργού η παρουσία του

Το Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Λ.Σ. στο Ηράκλειο Κρήτης

Προσκεκλημένο να συμμετάσχει στις εργασίες του 15ου Τακτικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λ.Σ. (ΠΕΑΛΣ), κλιμάκιο του Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Λ.Σ., αποτελούμενο από τον Πρόεδρο Σταύρο Βοϊδονικόλα, το Γενικό Γραμματέα Δημ. Σαϊτάκη, την Ταμία και επικεφαλής Τομέα Ισότητας Ελένη Κοντάκου και τον

Ξεκίνησε το ταξίδι της…αποκαθήλωσης για 4 ελικόπτερα ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

Σε δύο διαδοχικά ρεπορτάζ των Λιμενικών Νέων (στις 18/8 και 6/9), σας πληροφορούσαμε για τη σύμβαση-πλαίσιο που υπεγράφη ανάμεσα στην NSPA (ΝΑΤΟ Support & Procurement Agency – Υπηρεσία Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ) και την Airbus France, με την οποία