Χρ. Στυλιανίδης: Αξιοποιούνται σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια για την ασφάλεια και την λειτουργία των λιμένων

Προχωρά το επόμενο διάστημα η αξιοποίηση σημαντικών ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών της χώρας όπως τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας, κ. Χρήστος Στυλιανίδης στο πλαίσιο του 1ου Συνεδρίου της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων με τίτλο “Ξυπνώντας τον Κοιμώμενο Γίγαντα” που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα.

Μάλιστα ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε πως αυτές τις ημέρες ξεκινά με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ένα ένα νέο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης που θα αξιοποιεί ειδικούς αλγόριθμους για τη διευθέτηση της κίνησης των πλοίων στα ελληνικά λιμάνια, σε μια λογική παρόμοια με αυτή των αεροδρομίων.

«Για να το εξηγήσω πιο απλά, δεν θα μπαίνουν όλα τα πλοία στο λιμάνι ταυτόχρονα. Θα υπολογίζεται ο χρόνος αναμονής, θα βγαίνει το ένα πλοίο και μετά θα εισέρχεται το επόμενο. Η ουσία είναι ότι εξασφαλίζουμε ευρωπαϊκά κονδύλια για να βοηθήσουμε στην κατεύθυνση της ασφάλειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ναυτιλίας. Σκοπός του υπουργείου σημείωσε ακόμη ο κ. Στυλιανίδης είναι να εξασφαλιστούν επιπλέον ευρωπαϊκά κονδύλια για την αναβάθμιση των λιμανιών σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και τις Περιφέρειες.

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην πρόσφατη επανεκλογή της χώρας μας στην “κατηγορία Α” του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και την σημασία που έχει για μια χώρα με πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία. Αναφέρθηκε και στις συνεχείς διαβουλεύσεις που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα Συστήματα Εμπορίας Ρύπων (ETS) τα οποία εισάγονται στην ναυτιλία από το 2024.

Μιλώντας για την ελληνική σημαία στα πλοία ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι σήμερα βρίσκεται μόλις στο 11% του ελληνόκτητου στόλου και για να αυξηθεί αυτό το ποσοστό θα πρέπει να δουλέψουμε στην ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής σημαίας με την απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών.

«Έχουμε μείνει πίσω στην ναυτική εκπαίδευση, αυτό είναι δεδομένο», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Στυλιανίδης σημειώνοντας πως το 2024 είναι έτος ναυτικής εκπαίδευσης. «Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε μέσα από διάλογο να καταλήξουμε σε ένα νέο πλαίσιο ναυτικής εκπαίδευσης. Και να υπάρξουν κίνητρα για να φέρουμε περισσότερους Έλληνες στην θάλασσα. Χρειάζονται νέα κίνητρα για τους νέους να γίνουν ναυτικοί. Πιστεύω ότι θα τα βρούμε», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Πηγή 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά «Σαν να μην πέρασε μια μέρα»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών για ακόμη μια φορά επισκέφτηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά την υπηρεσία που στελεχώνει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας. Συνεπής στο ραντεβού της η Π.Ο.Λ. κατόπιν αιτήματος και της Πρωτοβάθμιας Ένωσης Λιμενικών Αρχών Αττικής και Κορίνθου

Tο μοναδικό σούπερ γιοτ στον κόσμο από χρυσό 24 καρατίων

To μήκους 41,4 μέτρων AK Royalty λάμπει κάτω από τον αραβικό ήλιο του Ντουμπάι και είναι διαθέσιμο προς ναύλωση για 112.000 ευρώ την εβδομάδα. Οταν ήρθε η ώρα να αγοράσει το γιοτ των ονείρων του ο Aaron Fidler, ήξερε ακριβώς

Ελβετία: Τα μετρητά παραμένουν δημοφιλή παρά την αύξηση της χρήσης εφαρμογών πληρωμών στα κινητά

Η Ελβετία εξακολουθεί να είναι ερωτευμένη με τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα, σύμφωνα με έρευνα της κεντρικής τράπεζας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, παρά την ανάπτυξη των εφαρμογών πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων και των προβλέψεων για μια κοινωνία χωρίς μετρητά.

Nόμος στη Φλόριντα απαγορεύει σε νέους κάτω των 16 ετών να έχουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το κοινοβούλιο της Φλόριντα ενέκρινε χθες, Πέμπτη, νομοσχέδιο που απαγορεύει στα παιδιά κάτω των 16 ετών να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία την ώρα που μαίνεται στις ΗΠΑ συζήτηση για τις επιπτώσεις τους στους νέους. Οι αμερικανικές

Μετάβαση στο περιεχόμενο