Χρήστος Στυλιανίδης: Μείζονα προτεραιότητα η ασφάλεια στη θάλασσα

«Η ασφάλεια στη θάλασσα, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα του Υπουργείου Ναυτιλίας» δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Εθνικής Ημέρας Πρόληψης Θαλασσίων ατυχημάτων και πνιγμών, που έχει καθιερωθεί η 11η Μαΐου, σε συνεργασία με τον ΜΚΟ “Safe Water Sports”.

Ο κ. Στυλιανίδης εστίασε στην ανάγκη για συνεχή ενημέρωση, προσοχή και προστασία, «μέσω της ανάληψης πρωτοβουλιών και λήψης μέτρων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την πρόληψη των ατυχημάτων, τα οποία είναι ζητήματα ύψιστης σημασίας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον πρόεδρο του ΜΚΟ “Safe Water Sports” Παναγιώτη Πασχαλάκη για την αγαστή συνεργασία και επιβεβαίωσε τη συνέχιση αυτής.

Σύμφωνα με το βιβλίο παρατηρητηρίου του “Safe Water Sports” από τους 400 θανάτους που συνέβησαν το 2023 σε θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής, 260 οφείλονται σε πνιγμό (65%), 25 σε παθολογικά αίτια (6%), 1 σε θανάσιμο ατύχημα και 114 (29%) δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμα.

Ως «Μη προσδιορισμένοι ακόμα» χαρακτηρίζονται οι θάνατοι αυτοί για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική έκθεση η οποία καταγράφει τα πραγματικά αίτια. Συνήθως απαιτείται ένας χρόνος ώστε το μεγαλύτερο μέρος αυτών να ολοκληρωθεί οπότε και ο θάνατος να μπορεί να κατηγοριοποιηθεί είτε ως πνιγμός, είτε ως οφειλόμενος σε παθολογικά αίτια είτε ως θανάσιμο ατύχημα ή ως άγνωστο.

Σύμφωνα με τον μέσο όρο της τελευταίας τετραετίας (2019-2022), το 58% των θανάτων οφείλονται σε πνιγμό, το 10% σε παθολογικά αίτια και το 32% σε μη προσδιορισμένα ακόμα αίτια.

Σημειώνεται ότι το Safe Water Sports συνεργάζεται με φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, επαγγελματικά σωματεία και άλλους οργανισμούς, με ιδιωτικές επιχειρήσεις, για να κάνει τις δραστηριότητες μέσα και γύρω από το νερό ασφαλέστερες και για να μειώσει τους κινδύνους πνιγμού.

Ο Οργανισμός δημιούργησε το Παρατηρητήριο Ατυχημάτων στο Υδάτινο Περιβάλλον της Ελλάδας, το οποίο συλλέγει και επεξεργάζεται πληροφορίες σχετικές με τα ατυχήματα που γίνονται σε αυτό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει συστήσει σε όλα τα κράτη να αποκτήσουν ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ασφάλεια στο νερό. Το Παρατηρητήριο Ατυχημάτων βοηθάει τη χώρα να ανταποκριθεί στη σύσταση αυτή.

Στη σημερινή εκδήλωση παρέστησαν ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχος Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γρηγόριος Κωσταντέλλος, ο πρόεδρος του “Safe Water Sports” Παναγιώτης Πασχαλάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Μάριος Μυρωνάκης, καθώς και ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί του Λιμενικού.

Π.Τσ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Νέες επιθέσεις των Χούθι ανοιχτά της Υεμένης – Στόχευσαν τρία εμπορικά πλοία και δύο καταδρομικά των ΗΠΆ

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον τριών εμπορικών πλοίων στον Ινδικό Ωκεανό και στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και εναντίον δύο καταδρομικών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία ανέφερε ότι εξαπολύθηκαν πύραυλοι

Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Πρόστιμο στην Ασημακοπούλου και το ΥΠΕΣ για τις διαρροές των email

Σε επιβολή προστίμου προς το υπουργείο Εσωτερικών ύψους 400 χιλιάδων ευρώ και κατά της ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου ύψους 40 χιλιάδων ευρώ προχώρησε η Αρχή προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την υπόθεση των emails. Ως προς την ΝΔ και

Οι Τούρκοι βγάζουν ερευνητικό σκάφος κοντά στα Ίμια – «Το Αιγαίο δεν ανήκει σε μία χώρα»

Παρά τις αμοιβαίες επισκέψεις των ηγετών και τη Διακήρυξη των Αθηνών, είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία κάθε άλλο παρά έχει εγκαταλείψει το αναθεωρητικό της δόγμα. Τουναντίον, η Γαλάζια Πατρίδα γίνεται… εθνικό όραμα. Η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία από τον σταθμό της

ΠΑΣΟΚ: Να παραιτηθεί η υπ. Εσωτερικών μετά από το πόρισμα για τη διαρροή στη ΝΔ προσωπικών δεδομένων εκλογέων

«Η υπ. Εσωτερικών οφείλει να παραιτηθεί μετά την απόφαση-κόλαφο της αρμόδιας Αρχής» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σχετικά με το πόρισμα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη διαρροή στη ΝΔ προσωπικών δεδομένων εκλογέων. Συγκεκριμένα,

Μετάβαση στο περιεχόμενο