Χρήστος Στυλιανίδης: «Στηρίζουμε τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας»

Τις πρωτοβουλίες και τις υπό εξέλιξη δράσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την από-ανθρακοποίηση της ναυτιλίας, την ενεργειακή μετάβαση του ακτοπλοϊκού στόλου, κυρίως με το μοντέλο ΣΔΙΤ για τις άγονες γραμμές και τον εκσυγχρονισμό των λιμενικών υποδομών της χώρας, παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, σε μέλη της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανέλαβε καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου 2024 και σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Κατά τη διάρκεια των επαφών του, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενημέρωσε για την εξέλιξη των έργων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους και συζήτησε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των δράσεων του Υπουργείου μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο των έργων και επιβεβαίωσαν τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνεχίσει να υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες και τα έργα που αποσκοπούν στη σύγχρονη και περιβαλλοντικά φιλική ναυτιλία, με τις ανάλογες λιμενικές υποδομές.

Από την πλευρά του ο κ. Στυλιανίδης, εξέφρασε τις ευχαριστίες της ελληνικής κυβέρνησης για τη σταθερή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για υλοποίηση των στόχων της «πράσινης συμφωνίας» μέσα στο πλαίσιο των πολιτικών της Ε.Ε. και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Τόνισε, δε, τη σημασία εφαρμογής ρεαλιστικών πολιτικών που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, ως στρατηγικού τομέα τόσο για την οικονομία όσο και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Δόθηκε, επίσης, έμφαση στην εδαφική και κοινωνική συνοχή με επίκεντρο τη νησιωτικότητα.

Στο πλαίσιο των πολλαπλών συναντήσεών του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συζήτησε, επίσης, τις προκλήσεις για τη διεθνή και ευρωπαϊκή ναυτιλία λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας και το ρόλο της Ελλάδας ως ηγέτιδας ναυτιλιακής δύναμης.

Πέραν του ευρύτερου ναυτιλιακού τομέα, συζητήθηκε και η δια θαλάσσης μετανάστευση στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Υπουργός συναντήθηκε με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνο για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Rafaelle Fitto, τον Επίτροπο Μεταφορών και Τουρισμού, Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Επίτροπο Αλιείας και Ωκεανών Κώστα Καδή, την Επίτροπο για τη Μεσόγειο, Dubravka Suica, τη Γενική Διεύθυντρια Περιφερειακής Πολιτικής (DG Regio), Θέμις Χριστοφίδου, τον Γενικό Διευθυντή για το Κλίμα (DG Clima), Kurt Vandenberghe και την εκτελούσα χρέη Γενικής Διευθύντριας Εσωτερικών Υποθέσεων (DG Home), Beate Gminder.

1234567

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανθρώπινο δυναμικό, η «μαύρη τρύπα» των Ενόπλων Δυνάμεων

Καλές οι αγορές όπλων, ανθρώπινο δυναμικό που θα βρεθεί για να τα χειριστεί αφού οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στις στρατιωτικές σχολές. Ο Ν. Δένδιας συχνά – πυκνά μιλάει για τη χακί «Ατζέντα 2030» που προβλέπει τον ριζικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Καμία αντίρρηση

Πανελλαδικές 2026: Οι Bάσεις της Ναυτιλίας

Ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης, 23ης Ιουλίου 2026, τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω της σχετικής πλατφόρμας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Η σχολή που πέρασε μόλις… ένας υποψήφιος

Δείτε όλες τις Σχολές και τα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες» με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων Οι Βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026, ανέδειξαν περιφερειακά και εξειδικευμένα τμήματα ΑΕΙ που καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους νέους φοιτητές στα έδρανά τους. Η πιοκραυγαλέα περίπτωση καταγράφεται

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις