Χριστουγεννιάτικη έκτακτη ενίσχυση έως 200€ για 600.000 χαμηλοσυνταξιούχους

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ένα σημαντικό μέτρο στήριξης για χαμηλοσυνταξιούχους, αναμένεται να δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες. Κατά την παρουσίαση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2025, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την παροχή ενίσχυσης 100 έως 200 ευρώ, δίνοντας έμφαση στην οικονομική ελάφρυνση όσων πλήττονται από την προσωπική διαφορά στις συντάξεις τους. Το μέτρο αναμένεται να ωφελήσει πάνω από 600.000 συνταξιούχους.

Όσοι συνταξιούχοι έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς στην κύρια σύνταξή τους άνω των 10 ευρώ και εξαιτίας αυτού δεν θα λάβουν την αύξηση συντάξεων του 2025, όπως συνέβη και με τις αυξήσεις του 2024 και του 2023, θα εισπράξουν «Δώρο Χριστουγέννων» το οποίο θα πληρωθεί πριν από την καταβολή της σύνταξης Ιανουαρίου 2025.

Σύμφωνα με τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ ανέρχεται:

200 ευρώ για συνταξιούχους στους οποίους καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Νοεμβρίου 2024, αθροιστικά έως και 700 ευρώ,

150 ευρώ για συνταξιούχους στους οποίους καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Νοεμβρίου 2024, αθροιστικά, από 700,01 ευρώ έως και 1.100 ευρώ,

100 ευρώ για συνταξιούχους στους οποίους καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Νοεμβρίου 2024, αθροιστικά, από 1.100,01 ευρώ έως και 1.600 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, καθώς και οι προσαυξήσεις των παροχών είναι αφορολόγητες και ακατάσχετες στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης.

Δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη στη φορολογική διοίκηση και στο Δημόσιο εν γένει, στα ΝΠΔΔ, στους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα, τα Ασφαλιστικά Ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Το βοήθημα είναι:

Αφορολόγητο: Δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος.

Ακατάσχετο: Δεν μπορεί να κατασχεθεί από τρίτους ή το Δημόσιο.

Απαλλαγμένο από κρατήσεις: Δεν επιβαρύνεται με κρατήσεις ή τέλη.

Μη συμψηφίσιμο: Δεν υπολογίζεται για την εξόφληση χρεών.

Επίδομα σε ευάλωτους

Στις 18 – 20 Δεκεμβρίου πρόκειται να πιστωθεί στους λογαριασμούς 1,2 εκατομμυρίων δικαιούχων το φετινό Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα προέλθει από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων (ύψους 243 εκατ. ευρώ).

Το επίδομα θα λάβουν ΑμεΑ δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, οικογένειες – δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ, ανασφάλιστοι υπερήλικες, καθώς και δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Το έκτακτο εφάπαξ βοήθημα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της φετινής ΔΕΘ, θα κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 ευρώ και θα αφορά περίπου τις ίδιες ομάδες δικαιούχων με πέρσι:

– Δικαιούχους του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ (μιάμιση επιπλέον δόση του επιδόματος).

– Δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος).

– Δικαιούχους του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξωιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ (επιπλέον ενίσχυση 200 ευρώ).

ΠΗΓΗ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλάζει όψη το λιμάνι της Σούδας – Τα σχέδια για τον νέο σταθμό επιβατών

Την εικόνα των σχεδίων που δηµοσιεύονται σήµερα στα “Χ.ν.” θα έχει ο σταθµός επιβατών στο λιµάνι της Σούδας όταν ολοκληρωθεί. Σηµειώνεται πως το έργο έχει ενταχθεί στο “Ταµείο Ανάκαµψης” και ο διαγωνισµός ξεκίνησε µε τους ενδιαφερόµενους να µπορούν να καταθέσουν τις

Αδυναμία πληρωμής ή ετοιμάζουν κατάργηση;

Μετρώντας αντίστροφα για να “αποχαιρετήσουμε” το 2024, στο τέλος του έτους θα συμπληρωθούν 2 χρόνια κατά τα οποία παραμένει απλήρωτο το μεταφορικό ισοδύναμο στις επιχειρήσεις των νησιών μας. Την ίδια ώρα προκαλούν θυμηδία οι πομπώδεις εξαγγελίες της ηγεσίας του Υπουργείου

Ποια πλοία δεν κινδυνεύουν από τους Χούθι

Τουλάχιστον το 15% των πλοίων που σήμερα αλλάζουν πορεία και χαράσσουν ρότα γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας θα μπορούσαν να επιστρέψουν με ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα με ελάχιστο κίνδυνο, σύμφωνα με τον ναυτικό διοικητή της επιχείρησης «Aspides», τον

Ένατο το νηολόγιο της Ελλάδας στο top-10, αλλά με… κράτει τις μηχανές

Αμετάβλητη παρέμεινε η πρώτη δεκάδα των κρατών που έχουν στη σημαία τους τον μεγαλύτερο στόλο πλοίων. Η χώρα μας, στην οποία έχουν έδρα περισσότερες από 600 ναυτιλιακές εταιρείες που ελέγχουν πάνω από 5.500 πλοία σε όρους νηολογίου, βρίσκεται στην ένατη

Μετάβαση στο περιεχόμενο