Χτίζει «γέφυρες» με τη Δύση ο Ερντογάν – Συμφώνησε να μπει η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ

«Γέφυρες» με τη Δύση φαίνεται πως προσπαθεί να χτίσει ξανά ο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε το «πράσινο φως» για ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ κατά τη συνάντησή του με τον Φινλανδό ομόλογό του, αφήνοντας πάντως αιχμές για τη Σουηδία.

Η Άγκυρα επιχειρεί επαναπροσέγγιση και με την Αίγυπτο, με τον Τσαβούσογλου να πραγματοποιεί στις 18/3 την πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου υπουργού Εξωτερικών εδώ και μια δεκαετία.
Με μία μεγαλοπρεπή υποδοχή στην κατά τ’ άλλα βροχερή Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος υποδέχθηκε τον Φινλανδό ομόλογό του. Κάνοντας ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στη Δύση, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η τουρκική βουλή θα επικυρώσει πριν τις εκλογές την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Είδαμε ότι η Φινλανδία έκανε ειλικρινή και σταθερά βήματα για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στο τριμερές μνημόνιο. Σε αυτό το σημείο, η διαδικασία θα εξαρτηθεί άμεσα από τα βήματα που θα κάνει η Σουηδία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος
Κρατώντας το ζήτημα της υποψηφιότητας της Σουηδίας πιθανότατα ως διαπραγματευτικό χαρτί είπε ότι πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω συνομιλίες, αφού την κατηγόρησε ξανά για στήριξη τρομοκρατών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Τομπίας Μπίλστρεμ, ανέφερε πως: «Αυτή είναι μια εξέλιξη που δεν επιθυμούσαμε αλλά είμασταν προετοιμασμένοι για αυτήν».

Ο Ερντογάν πάντως ικανοποιεί και τους εταίρους του ΝΑΤΟ αλλά ενισχύει και το προφίλ του παγκόσμιου μεσολαβητή με το βλέμμα στο εσωτερικό ακροατήριο και τις δημοσκοπήσεις που μέχρι στιγμής δεν είναι καθόλου ευνοϊκές για τον ίδιο.

«Καλωσορίζω τη σημερινή απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει με την επικύρωση της υποψηφιότητας της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Πιστεύω ότι είστε ένας από τους λίγους, αν όχι ο μοναδικός, που μπορεί να συνομιλεί παντού και με τους πάντες ανά τον κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο.
Επιχειρώντας να κλείσει άλλο ένα μέτωπο ο Ερντογάν στέλνει το Σάββατο στην Αίγυπτο τον υπουργό Εξωτερικών του. Διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης Τσαβούσογλου–Σούκρι.

«Θεωρώ ότι η προσέγγιση τόσο της Αιγύπτου όσο και της Τουρκίας άλλαξε, εξαιτίας του διαφορετικού διπλωματικού σκηνικού», σχολίασε ο αναλυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών, Ουμπέρτο Προφάτσιο.

Οι διπλωματικές σχέσεις πάγωσαν εδώ και μια δεκαετία μετά την εκδίωξη του Αιγύπτιου ισλαμιστή προέδρου Μόρσι στενού συμμάχου του Ερντογάν.

Χτίζει «γέφυρες» με τη Δύση ο Ερντογάν – Συμφώνησε να μπει η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο μισθολόγιο στις Ενοπλες Δυνάμεις και το πρώτο λάθος του κ. Υπουργού

Εκτός της Ατζέντας 2030 που μας βομβαρδίζει συνεχώς το Υπουργείο Άμυνας, να μας αναφέρει τι θα κάνει εδώ και τώρα,  με τις αποδοχές των Στρατιωτικών  .Γιατί  το νέο μισθολόγιο ακόμα το ψάχνουνε γράφαμε πριν 6 μήνες στον  ΠΟΛΙΤΗ ΟΠΛΙΤΗ   .   Φτάσαμε 

Τοποθετήσεις Αστυνομικών Διευθυντών – Όλα τα ονόματα

Με τις μεταθέσεις των αστυνομικών διευθυντών συνεχίζονται οι κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία. Με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Δημήτριου Μάλλιου, τοποθετήθηκαν – μετακινήθηκαν οι Αστυνομικοί Διευθυντές της Ελληνικής Αστυνομίας, ως ακολούθως: ΑΖΕΛΗΣ Γεώργιος, από Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων στη

Το σχέδιο δράσης του Αντιναυάρχου ε.α. ΠΝ  Ιωάννη Σαμαρά Υποψηφίου Προέδρου για το ΔΣ/ΕΑΑΝ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ  ΘΕΣΗ  ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ  ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (ΔΣ/ΕΑΑΝ), ΠΝ & ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναυάρχου ε.α. ΠΝ  Ιωάννη Σαμαρά Αξιότιμες/οι κυρίες/ριοι, σεβαστά μέλη της ΕΑΑΝ, ε.α. συνάδελφοι ΠΝ και ΛΣ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Στο πλαίσιο της

Τελετή Παράδοσης – Παραλαβής Καθηκόντων Διοικητή ΑΣΔΥΣ «ΘΗΣΕΑΣ»

Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΖΟΡΜΠΑ», η

Μετάβαση στο περιεχόμενο