Χτίζει «γέφυρες» με τη Δύση ο Ερντογάν – Συμφώνησε να μπει η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ

«Γέφυρες» με τη Δύση φαίνεται πως προσπαθεί να χτίσει ξανά ο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε το «πράσινο φως» για ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ κατά τη συνάντησή του με τον Φινλανδό ομόλογό του, αφήνοντας πάντως αιχμές για τη Σουηδία.

Η Άγκυρα επιχειρεί επαναπροσέγγιση και με την Αίγυπτο, με τον Τσαβούσογλου να πραγματοποιεί στις 18/3 την πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου υπουργού Εξωτερικών εδώ και μια δεκαετία.
Με μία μεγαλοπρεπή υποδοχή στην κατά τ’ άλλα βροχερή Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος υποδέχθηκε τον Φινλανδό ομόλογό του. Κάνοντας ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στη Δύση, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η τουρκική βουλή θα επικυρώσει πριν τις εκλογές την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Είδαμε ότι η Φινλανδία έκανε ειλικρινή και σταθερά βήματα για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στο τριμερές μνημόνιο. Σε αυτό το σημείο, η διαδικασία θα εξαρτηθεί άμεσα από τα βήματα που θα κάνει η Σουηδία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος
Κρατώντας το ζήτημα της υποψηφιότητας της Σουηδίας πιθανότατα ως διαπραγματευτικό χαρτί είπε ότι πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω συνομιλίες, αφού την κατηγόρησε ξανά για στήριξη τρομοκρατών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Τομπίας Μπίλστρεμ, ανέφερε πως: «Αυτή είναι μια εξέλιξη που δεν επιθυμούσαμε αλλά είμασταν προετοιμασμένοι για αυτήν».

Ο Ερντογάν πάντως ικανοποιεί και τους εταίρους του ΝΑΤΟ αλλά ενισχύει και το προφίλ του παγκόσμιου μεσολαβητή με το βλέμμα στο εσωτερικό ακροατήριο και τις δημοσκοπήσεις που μέχρι στιγμής δεν είναι καθόλου ευνοϊκές για τον ίδιο.

«Καλωσορίζω τη σημερινή απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει με την επικύρωση της υποψηφιότητας της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Πιστεύω ότι είστε ένας από τους λίγους, αν όχι ο μοναδικός, που μπορεί να συνομιλεί παντού και με τους πάντες ανά τον κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο.
Επιχειρώντας να κλείσει άλλο ένα μέτωπο ο Ερντογάν στέλνει το Σάββατο στην Αίγυπτο τον υπουργό Εξωτερικών του. Διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης Τσαβούσογλου–Σούκρι.

«Θεωρώ ότι η προσέγγιση τόσο της Αιγύπτου όσο και της Τουρκίας άλλαξε, εξαιτίας του διαφορετικού διπλωματικού σκηνικού», σχολίασε ο αναλυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών, Ουμπέρτο Προφάτσιο.

Οι διπλωματικές σχέσεις πάγωσαν εδώ και μια δεκαετία μετά την εκδίωξη του Αιγύπτιου ισλαμιστή προέδρου Μόρσι στενού συμμάχου του Ερντογάν.

Χτίζει «γέφυρες» με τη Δύση ο Ερντογάν – Συμφώνησε να μπει η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΛΘ: Αλλαγή στο διοικητικό συμβούλιο – Η νέα σύνθεση

Σε γνωστοποίηση αλλαγής σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου προχώρησε ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ). Συγκεκριμένα, η ΟΛΘ ανακοινώνει ότι το δ.σ. της 24.03.2023, έκανε δεκτή την ομόφωνη πρόταση της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων και εξέλεξε νέο μέλος του τον κ. Κωνσταντίνο Φωτιάδη, σε αντικατάσταση

1η συνεδρίαση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου (ΑΑΣ) υπό τη νέα του σύνθεση(φωτο)

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου (ΑΑΣ) Ολομελείας, υπό τη νέα του σύνθεση. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι)

Πυροσβεστικό Σώμα: Εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο Μαρούσι, η κεντρική εκδήλωση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της  25ης Μαρτίου 1821. Στην ημερήσια διαταγή που εκδόθηκε, ο Αρχηγός του

Ορκωμοσία 1ης Εκπαιδευτικής Σειράς Υποπυραγών ειδικών καθηκόντων

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, επέδωσε τα διπλώματα στους αποφοιτήσαντες, Υποπυραγούς ειδικών καθηκόντων Παρουσία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελου Τουρνά, καθώς και του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή, 24

Μετάβαση στο περιεχόμενο