CIA: Πώς πέφτουν τα κάστρα από μέσα…

Το 1944, η CIA έγραψε για τους πράκτορές της ένα εγχειρίδιο με τους τρόπους υπονόμευσης (εχθρικών) δομών(φορέων, οργανισμών, σωμάτων κλπ.) εκ των έσω.  Ιδού ορισμένες ενδιαφέρουσες «οδηγίες»:

(1) Να επιμένεις όλα να γίνονται διαμέσου των ιεραρχικών «καναλιών».  Ποτέ μην επιτρέψεις να γίνουν «παρακάμψεις» ώστε να επισπευσθεί η λήψη αποφάσεων.

(2) Να εκφωνείς «λογύδρια».  Να μιλάς όσο συχνότερα γίνεται και με μεγάλη διάρκεια.

(3) Για το παραμικρό, να παραπέμπεις όλα τα θέματα σε επιτροπές για «περαιτέρω μελέτη κι επεξεργασία».  Επιδίωκε να κάνεις τις επιτροπές όσο πιο πολυάριθμες γίνεται – ποτέ μικρότερες από 5μελείς.

(4) Όσο πιο συχνά γίνεται, να θίγεις άσχετα θέματα.

(5) Να «ψειρίζεις» τη διατύπωση κειμένων όπως, ανακοινώσεις, πρακτικά, αποφάσεις.

(6) Να ανατρέχεις σε θέματα για τα οποία ήδη λήφθηκαν αποφάσεις σε προηγούμενες συναντήσεις και να επαναφέρεις το ζήτημα της σκοπιμότητας αυτής της απόφασης.

(7) Να απαιτείς γραπτές εντολές, για «ψύλλου πήδημα».

(8) Να «παρανοείς» εντολές.  Να υποβάλεις ατέρμονες (ανούσιες) ερωτήσεις ή να κάνεις μακροσκελή αλληλογραφία για αυτές τις εντολές.  Να διαφωνείς για το παραμικρό.

(9) Να κάνεις ό,τι περνά από το χέρι σου για να καθυστερήσεις την υλοποίηση των εντολών.  Ακόμη κι αν τμήματα μιας εντολής είναι ετοιμοπαράδοτα εκ των προτέρων, μην τα παραδώσεις πριν το παραδοτέο είναι έτοιμο ολόκληρο.

(10) Όποτε αναθέτεις εργασία, να ζητάς να γίνονται πρώτα τα ασήμαντα τμήματά της.

(11) Να επιμένεις στην τελειοποίηση ασήμαντων εργασιών.  Να επιστρέφεις για διόρθωση τις εργασίες με τα λιγότερα λάθη.  Να εγκρίνεις άλλα ελαττωματικά τμήματα, τα λάθη των οποίων δεν είναι προφανή.

(12) Όταν εκπαιδεύεις νέους εργαζόμενους, να δίνεις ανολοκλήρωτες ή παραπλανητικές οδηγίες.

(13) Για μείωση ηθικού και μ’ αυτό, της παραγωγής, να είσαι ευχάριστος με μη αποδοτικούς εργαζόμενους και δίνε τους προαγωγές που δεν τους αξίζουν.  Αντιθέτως, να μεταχειρίζεσαι δυσμενώς τους αποδοτικούς εργαζόμενους, παραπονούμενος (αδίκως) για την απόδοσή τους.

(14) Κάνε διασκέψεις, οποτεδήποτε πρέπει να γίνει κρίσιμη εργασία.

(15) Πολλαπλασίαζε τη γραφειοκρατία με πιστευτό και δικαιολογημένο τρόπο.

(16) Να ζητείς να τηρείται διπλό αρχείο.

(17) Πολλαπλασίαζε τις διαδικασίες και τις εγκρίσεις που απαιτούνται για την παροχή οδηγιών, την έκδοση διαταγών πληρωμής κλπ.  Φρόντισε να απαιτείται έγκριση τριών προσώπων εκεί που απαιτείται η έγκριση από ένα πρόσωπο.

(18) Εφάρμοζε τους κανονισμούς κατά γράμμα.

(19) Κάνε τη δουλειά σου πλημμελώς και απόδωσε το φταίξιμο σε έλλειψη εργαλείων, μηχανισμών, εξοπλισμού κλπ.  Παραπονέσου ότι η έλλειψή τους σε εμποδίζει να κάνεις τη δουλειά σου σωστά.

(20) Ποτέ μη μεταλαμπαδεύσεις τις δεξιότητές και την τεχνογνωσία σου σε νεότερο ή επιδεξιότερο συνάδελφο σου.

(21) Να «δυσκολεύεις» επίτηδες και με κάθε τρόπο τη διοίκηση.  Συμπλήρωνε έντυπα με δυσανάγνωστη γραφή ώστε να χρειάζεται να επανυποβληθούν, δίνε λάθος στοιχεία ή να παραλείπεις πληροφορίες που ζητούνται.

(22) Δίνε μακροσκελείς και δυσνόητες εξηγήσεις, όποτε σου υποβάλλονται ερωτήματα.

(23) Προσποιήσου τον αφελή.

(24) Γίνε όσο πιο δυσάρεστος, ενοχλητικός και εριστικός γίνεται, χωρίς, όμως, μπεις σε μπελάδες

(25) Να παρανοείς επίτηδες κάθε κανονισμό που αφορά ζητήματα όπως περιορισμοί, μετακινήσεις, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θαλάσσιος υβριδικός πόλεμος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο: Η απειλή και τα αντίμετρα της ελληνικής αποτροπής

Ο Θαλάσσιος Υβριδικός Πόλεμος (Maritime Hybrid Warfare – MHW) αναγνωρίζεται από το ΝΑΤΟ ως η νέα παγκόσμια ανερχόμενη απειλή, με την Ελλάδα να τον υφίσταται ήδη από την Τουρκία, η οποία, καθώς εξελίσσεται σε «ανεξέλεγκτο κράτος», μπορεί να εφαρμόσει τις

Τιμητική βράβευση της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ από τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Δηλώσεις  της κα. Μελίνας Τραυλού  κατά τη διάρκεια τιμητικής βράβευσης της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ από τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, «Για την ελληνική ναυτιλιακή μας οικογένεια, αποτελεί εθνικό καθήκον να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του Λιμενικού Σώματος. Να προσφέρουμε στο εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό

Παναγιωτόπουλος: Αφήστε τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση – Τι είπε για Α/ΓΕΕΘΑ και προσωπικό ΕΔ

Να αφήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε και για τις σχέσεις του με τον αρχηγό

Η ΛΑΡΚΟ και οι φορολογούμενοι

Η ΛΑΡΚΟ είναι εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου με ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας και ορυχεία στις περιοχές της Εύβοιας, του Νέου Κόκκινου Βοιωτίας, την Καστοριά και τα Σέρβια Κοζάνης.  Από το 1963 έως το 1982 λειτούργησε ως ιδιωτική επιχείρηση.  Αλλά