CIA: Πώς πέφτουν τα κάστρα από μέσα…

Το 1944, η CIA έγραψε για τους πράκτορές της ένα εγχειρίδιο με τους τρόπους υπονόμευσης (εχθρικών) δομών(φορέων, οργανισμών, σωμάτων κλπ.) εκ των έσω.  Ιδού ορισμένες ενδιαφέρουσες «οδηγίες»:

(1) Να επιμένεις όλα να γίνονται διαμέσου των ιεραρχικών «καναλιών».  Ποτέ μην επιτρέψεις να γίνουν «παρακάμψεις» ώστε να επισπευσθεί η λήψη αποφάσεων.

(2) Να εκφωνείς «λογύδρια».  Να μιλάς όσο συχνότερα γίνεται και με μεγάλη διάρκεια.

(3) Για το παραμικρό, να παραπέμπεις όλα τα θέματα σε επιτροπές για «περαιτέρω μελέτη κι επεξεργασία».  Επιδίωκε να κάνεις τις επιτροπές όσο πιο πολυάριθμες γίνεται – ποτέ μικρότερες από 5μελείς.

(4) Όσο πιο συχνά γίνεται, να θίγεις άσχετα θέματα.

(5) Να «ψειρίζεις» τη διατύπωση κειμένων όπως, ανακοινώσεις, πρακτικά, αποφάσεις.

(6) Να ανατρέχεις σε θέματα για τα οποία ήδη λήφθηκαν αποφάσεις σε προηγούμενες συναντήσεις και να επαναφέρεις το ζήτημα της σκοπιμότητας αυτής της απόφασης.

(7) Να απαιτείς γραπτές εντολές, για «ψύλλου πήδημα».

(8) Να «παρανοείς» εντολές.  Να υποβάλεις ατέρμονες (ανούσιες) ερωτήσεις ή να κάνεις μακροσκελή αλληλογραφία για αυτές τις εντολές.  Να διαφωνείς για το παραμικρό.

(9) Να κάνεις ό,τι περνά από το χέρι σου για να καθυστερήσεις την υλοποίηση των εντολών.  Ακόμη κι αν τμήματα μιας εντολής είναι ετοιμοπαράδοτα εκ των προτέρων, μην τα παραδώσεις πριν το παραδοτέο είναι έτοιμο ολόκληρο.

(10) Όποτε αναθέτεις εργασία, να ζητάς να γίνονται πρώτα τα ασήμαντα τμήματά της.

(11) Να επιμένεις στην τελειοποίηση ασήμαντων εργασιών.  Να επιστρέφεις για διόρθωση τις εργασίες με τα λιγότερα λάθη.  Να εγκρίνεις άλλα ελαττωματικά τμήματα, τα λάθη των οποίων δεν είναι προφανή.

(12) Όταν εκπαιδεύεις νέους εργαζόμενους, να δίνεις ανολοκλήρωτες ή παραπλανητικές οδηγίες.

(13) Για μείωση ηθικού και μ’ αυτό, της παραγωγής, να είσαι ευχάριστος με μη αποδοτικούς εργαζόμενους και δίνε τους προαγωγές που δεν τους αξίζουν.  Αντιθέτως, να μεταχειρίζεσαι δυσμενώς τους αποδοτικούς εργαζόμενους, παραπονούμενος (αδίκως) για την απόδοσή τους.

(14) Κάνε διασκέψεις, οποτεδήποτε πρέπει να γίνει κρίσιμη εργασία.

(15) Πολλαπλασίαζε τη γραφειοκρατία με πιστευτό και δικαιολογημένο τρόπο.

(16) Να ζητείς να τηρείται διπλό αρχείο.

(17) Πολλαπλασίαζε τις διαδικασίες και τις εγκρίσεις που απαιτούνται για την παροχή οδηγιών, την έκδοση διαταγών πληρωμής κλπ.  Φρόντισε να απαιτείται έγκριση τριών προσώπων εκεί που απαιτείται η έγκριση από ένα πρόσωπο.

(18) Εφάρμοζε τους κανονισμούς κατά γράμμα.

(19) Κάνε τη δουλειά σου πλημμελώς και απόδωσε το φταίξιμο σε έλλειψη εργαλείων, μηχανισμών, εξοπλισμού κλπ.  Παραπονέσου ότι η έλλειψή τους σε εμποδίζει να κάνεις τη δουλειά σου σωστά.

(20) Ποτέ μη μεταλαμπαδεύσεις τις δεξιότητές και την τεχνογνωσία σου σε νεότερο ή επιδεξιότερο συνάδελφο σου.

(21) Να «δυσκολεύεις» επίτηδες και με κάθε τρόπο τη διοίκηση.  Συμπλήρωνε έντυπα με δυσανάγνωστη γραφή ώστε να χρειάζεται να επανυποβληθούν, δίνε λάθος στοιχεία ή να παραλείπεις πληροφορίες που ζητούνται.

(22) Δίνε μακροσκελείς και δυσνόητες εξηγήσεις, όποτε σου υποβάλλονται ερωτήματα.

(23) Προσποιήσου τον αφελή.

(24) Γίνε όσο πιο δυσάρεστος, ενοχλητικός και εριστικός γίνεται, χωρίς, όμως, μπεις σε μπελάδες

(25) Να παρανοείς επίτηδες κάθε κανονισμό που αφορά ζητήματα όπως περιορισμοί, μετακινήσεις, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν η ΕΛ.ΑΣ. συλλαμβάνει την ΕΛ.ΑΣ.

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Η είδηση πως ο αστυνομικός φρουρός του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, ο οποίος φέρεται να έμεινε απαθής μπροστά στη γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, που έλαβε χώρα κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια του, είχε καταδικαστεί σε οκτώ

«My coast»: Η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες – Τέσσερις αποφάσεις για την εφαρμογή των νέων κανόνων

Τέσσερις υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες εξειδικεύονται όλοι οι νέοι κανόνες για τη δημόσια περιουσία στις παραλίες, διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα και κατοχυρώνουν όρους διαφάνειας στην παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος,

Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Συνεδριάζει η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης

Χρονικά όρια εργασίας: Υπερεργασία και Υπερωρία

Ο επιτρεπόμενος χρόνος εργασίας είναι ένα θέμα που καθορίζεται από κανόνες δημοσίου δικαίου και αυτό γιατί πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα, αν λάβει κανείς υπόψη και τη διαφορά δυναμικής των δύο πλευρών (εργοδότη και εργαζόμενου) σε μια σύμβαση εργασίας και

Μετάβαση στο περιεχόμενο