Copernicus: Νέος απολογισμός της φωτιάς στην Αττική – 104.000 καμένα στρέμματα, καταστροφές σε 1.200 σπίτια

Τα χιλιάδες καμένα στρέμματα στην Αττική και τα κτίρια που έχουν καταστραφεί είτε εντελώς, είτε έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές, δείχνει με νέο χάρτη το Copernicus.

Όπως αναφέρεται, «η Ομάδα Χαρτογράφησης μας παρέδωσε το προϊόν διαβάθμισης για την πυρκαγιά βορειοανατολικά της Αθήνας στην Ελλάδα.

Από τις 15 Αυγούστου:

  • έχει εντοπιστεί συνολική καμένη έκταση 10.413 εκταρίων & 1.238 πληγέντα κτίρια.

 

Φωτιά στην Αττική: Το χρονοδιάγραμμα μέσα από το Copernicus

  • 11/08 (12:00) – Η πρώτη αναφορά

»Στις 11 Αυγούστου 2024, περίπου στις 12:00, αναφέρεται ότι μια πυρκαγιά έπληξε την περιοχή της Αττικής, κοντά στο χωριό Βαρνάβας στην Ελλάδα. Χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνονται από τα σπίτια τους, με ορισμένες φλόγες να εκτοξεύονται σε ύψος 25 μέτρων. Ο ιστορικός τόπος του Μαραθώνα είναι μεταξύ των περιοχών όπου οι κάτοικοι μεταφέρονται σε ασφαλές μέρος από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Σπίτια και ιδιοκτησίες στην κοντινή πόλη Βαρνάβας καίγονται, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

  • 12/08 (06:56) – Έναρξη ενεργοποίησης της υπηρεσίας Copernicus EMS

»Στις 12 Αυγούστου 2024 και ώρα 06:56, η Ελλάδα, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας – Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ενεργοποίησε την υπηρεσία Copernicus EMS Rapid Mapping για να καλύψει το συμβάν πυρκαγιάς που πλήττει την Περιφέρεια Αττικής. Ζητήθηκε από το Copernicus EMS Rapid Mapping να παράσχει αρχική χονδρική εκτίμηση, χαρτογράφηση έκτακτης ανάγκης για την έκταση της πυρκαγιάς και την εκτίμηση των ζημιών.

  • 15/08 (20:52) – Διαβάθμιση της παράδοσης προϊόντων

Ανάλυση της εικόνας GeoEye-1 (0,5 m) που αποκτήθηκε στις 15/08 στις 08:41 UTC πάνω από Varnavas.

Η εικόνα:

copernicus_4ca5c.png

Αττική: «Μετά τη φωτιά οδηγείται προς ερημοποίηση»

Οι απανωτές φωτιές στην Αττική οδηγούν νομοτελειακά την περιοχή προς ερημοποίηση, όπως προειδοποίησε ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, Καθηγητής Δασικών Πυρκαγιών στο ΑΠΘ, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Το πώς έφτασε η πυρκαγιά από τον Βαρνάβα στα Βριλήσσια είναι ένα θέμα. Δεν μπορεί να τα ρίχνουμε όλα στα φυσικά φαινόμενα. Άκουσα τα περί καμινάδος, δεν ισχύουν, είναι τοπικά φαινόμενα», εξήγησε.

«Η πυρκαγιά άρχισε Κυριακή πρωί, και οι πρώτες ουσιαστικές προσπάθειες κατάσβεσης έγιναν πρωί της Δευτέρας. Η πυρκαγιά έκαιγε ανενόχλητη 10-12 ώρες, τη Δευτέρα το πρωί έχουμε ένα μέτωπο 40 χιλιομέτρων που δεν δημιουργήθηκε από τη μία στιγμή στην άλλη», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο στην Αττική, ο καθηγητής είπε ότι «το οικοσύστημα αν αφεθεί ανεπηρέαστο, θα μπορέσει με φυσική αναγέννηση να επανέλθει. Στον αστικό ιστό, θα ανέβει η θερμοκρασία 1 με 1,5 βαθμό Κελσίου».

«Η ατμόσφαιρα θα γίνει ξηρότερη και αυτό διότι η καταστροφή του δάσους συνεπάγεται μειωμένη φωτοσύνθεση, μειωμένη κατακράτηση του διοξειδίου του άνθρακα, επίταση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε συνθήκες ανάλογες Καΐρου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

ΠΗΓΗ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρήτη: Τρεις ανήλικοι διακινητές ανάμεσα στους συλληφθέντες για τις μεταναστευτικές ροές των τελευταίων ημερών

Σε συνολικά τέσσερις συλλήψεις προχώρησε το λιμενικό, για τη διακίνηση μεταναστών που έφτασαν στα νότια της Κρήτης τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με τους τρεις συλληφθέντες να είναι ανήλικοι. Συγκεκριμένα, αναφορικά με τον εντοπισμό και διάσωση 25 αλλοδαπών νότια της Γαύδου την

Ανδρουλάκης: Η ισχυρή ναυτιλία ενισχύει τη διεθνή θέση της Ελλάδας

Τη Διεθνή Έκθεση Ναυτιλίας «Ποσειδώνια» επισκέφθηκε σήμερα (3/6) ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπου σε δηλώσεις του ανέδειξε τη σημασία της ελληνικής ναυτιλίας για τη διεθνή παρουσία της χώρας. Όπως τόνισε, για το ΠΑΣΟΚ, η ισχυρή ναυτιλία συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας σε παγκόσμιο

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και HD Hyundai Heavy Industries υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για σκάφη επιφανείας

Μνημόνιο Συνεργασίας με αντικείμενο την από κοινού κατασκευή σκαφών επιφανείας για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος υπέγραψαν σήμερα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Ποσειδώνια 2026, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και η HD Hyundai Heavy Industries. Το μνημόνιο

«Deniz Kurdu 2026»: Σε εγρήγορση οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απέναντι στη μεγαλύτερη ναυτική άσκηση της Τουρκίας

*του Κώστα Σαρικά Η έναρξη της μεγάλης τουρκικής αεροναυτικής άσκησης «Deniz Kurdu II/2026» που έχει προγραμματιστεί για αύριο 4 Ιουνίου βρίσκει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε αυξημένη επιχειρησιακή εγρήγορση, καθώς η Άγκυρα κλιμακώνει σταδιακά τη ρητορική και τις κινήσεις της σε Αιγαίο και Ανατολική