Δ. Καιρίδης : «Οι επιστροφές προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία της διεθνούς προστασίας και της μετανάστευσης με όρους και κανόνες»

Στις προτεραιότητες της Ελλάδας στο κρίσιμο ζήτημα της μετανάστευσης αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρης Καιρίδης, στην διάρκεια ομιλίας του που πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), με την ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίων επιστροφών και επανένταξης (AVRR) του Οργανισμού, στο οποίο μετείχε ενεργά το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο κ. Καιρίδης αναφερόμενος στις προτεραιότητες αυτές τόνισε, ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιθυμεί να ενθαρρύνει τη νόμιμη μετανάστευση μέσα σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένων όρων και κανόνων, ενώ ταυτόχρονα είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών που προωθούν το εμπόριο ανθρώπων και την παράτυπη μετανάστευση».

Ειδικότερα για το θέμα των επιστροφών ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε ότι το σύστημα ασύλου δεν πρέπει να χάσει τη νομιμοποίησή του στα μάτια των πολιτών της Ευρώπης και για να συμβεί αυτό απαιτείται να λειτουργεί ο μηχανισμός των επιστροφών, υποχρεωτικών και εθελοντικών.

«Αν δεν έχουμε επιστροφές», ανέφερε χαρακτηριστικά, «υπονομεύουμε τη νομιμότητα του συστήματος, γιατί αν όλοι όσοι έρχονται στην Ευρώπη μένουν, τότε δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει το σύστημα ασύλου εξ αρχής».

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, επεσήμανε, ως βασικό μέρος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο έχει τη διεθνή νομιμοποίηση, αλλά διαθέτει μια μεγάλη πρακτική εμπειρία που του επιτρέπει να προσεγγίζει ουσιαστικά το ζήτημα των επιστροφών και της επανένταξης και, συνολικά, τη μεταναστευτική πρόκληση χωρίς τον φανατισμό και τις κραυγές που συχνά συνδέονται με το θέμα και καθιστούν αδύνατη την επίλυσή του.

«Αυτό που χρειαζόμαστε», υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, «είναι πρακτικές λύσεις που να λειτουργούν. Για το λόγο αυτό η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού προβλήματος, συνεργάζεται με τον ΔΟΜ αναδεικνύοντας τον ως πολύτιμο εταίρο στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το σύνθετο αυτό ζήτημα.

«Μετά τις επιστροφές», πρόσθεσε, «χρειαζόμαστε επίσης προγράμματα ένταξης, νέες καινοτόμες ιδέες πέρα από την συνήθη πρακτική. Στο σημείο αυτό έρχεται ο ΔΟΜ, ο οποίος με την μεγάλη επιχειρησιακή ικανότητα, την εμπειρία και την διεθνή προοπτική του, θα μας βοηθήσει σημαντικά».

Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλει το γεγονός πως η Ελλάδα σήμερα αποτελεί πλέον παράδειγμα για τους Ευρωπαίους εταίρους μας στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν την υποδομή που διαθέτουμε εμείς σήμερα. Μια υποδομή που φτιάξαμε με πολύ κόπο και προσπάθεια τα προηγούμενα χρόνια.

«Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου», κατέληξε ο κ. Καιρίδης, «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη διεθνή κοινότητα, τους εταίρους μας στην Ευρώπη, αλλά και με τους γείτονές μας που αντιμετωπίζουν και αυτοί τη δική τους μεταναστευτική πρόκληση».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κ. Λ. Βόλου: Ευχαριστήριο σημείωμα σε Κ. Λ. Πειραιά

Ευχαριστήριο Σημείωμα Είναι πλέον γνωστές οι πρωτόγνωρες καταστάσεις, που βιώνουμε στη Θεσσαλία και στον Βόλο. Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι όσοι διαβούμε εδώ είναι ιδιαίτερα δύσκολες και απαιτητικές, ακόμη και στην προμήθεια των πιο βασικών αγαθών, όπως το πόσιμο νερό.

Παρμενίων 23: Εντυπωσιακά στιγμιότυπα από τη μεγαλύτερη ελληνική στρατιωτική άσκηση [Βίντεο]

Η άσκηση περιείχε και το σενάριο αναχαιτίσεις αεροσκαφών με την κωδική ονομασία Renegade που εντυπωσίασε. Την Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023, στο πλαίσιο διεξαγωγής της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεγάλης Κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 23», κατά την οποία συνεξετάζεται η άσκηση του Πολιτικού

Νέες αποκαλύψεις για τα μαρτύρια της γυναίκας που βίαζε και εξέδιδε ο αστυνομικός – Πώς την πλησίασε

Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται ένας αστυνομικός ο οποίος κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων και βιασμό κατ’ εξακολούθηση προέβη η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας. Ο άνδρας εκμεταλλευόταν την ιδιότητά του και το γεγονός ότι εκτελούσε υπηρεσία στην ίδια περιοχή όπου δραστηριοποιείτο μία

Μετάβαση στο περιεχόμενο