Δ. Καλαματιανός: Η Ε.Ε., ο Frontex και η κυβέρνηση οφείλουν να εφαρμόζουν το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο που προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή

Τοποθέτηση του Βουλευτή Ηλείας και αναπληρωτή Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Διονύση Καλαματιανού, ως εισηγητή στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για την κύρωση Μνημονίου Συνεργασίας με τον Frontex

  • Ένα κράτος δικαίου πρέπει να λειτουργεί με υπευθυνότητα και διαφάνεια σε όλες τις πτυχές του.
  • Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να διερευνά σε βάθος τις καταγγελίες για παραβίαση των υποχρεώσεων της χώρας μας για τη διάσωση ανθρώπων.
  • Οφείλουμε συνεχώς, να αναδεικνύουμε τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της Ευρώπης και των Ευρωπαϊκών Οργανισμών στο προσφυγικό.

«Η Ελλάδα οφείλει να είναι μια χώρα που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Η χώρα μας βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και το επικαλείται συνεχώς και στους διεθνείς οργανισμούς. Η στάση μας αυτή πρέπει να είναι απαρέγκλιτη», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, στην εισήγησή του ο Διονύσης Καλαματιανός.
Ο Βουλευτής υποστήριξε πως ένα κράτος δικαίου πρέπει να λειτουργεί με υπευθυνότητα και διαφάνεια σε όλες τις πτυχές του.
«Δεν γίνεται να επικαλούμαστε το Διεθνές Δίκαιο και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό κατά το δοκούν. Για παράδειγμα, το επικαλούμαστε για να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας απέναντι στην Τουρκία. Δεν μπορούμε, όμως, να κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας όταν πρόκειται για παράνομες επαναπροωθήσεις ανθρώπων, πρακτικές που καταδικάζει το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Πρέπει να τηρούμε το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και να αποδεικνύουμε ότι δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Να αποδεικνύουμε ότι διερευνώνται με τη φροντίδα που χρειάζεται όλες οι καταγγελίες για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου σχετικά με παράνομες επαναπροωθήσεις. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να διερευνά σε βάθος και με ξεκάθαρο τρόπο τις καταγγελίες για παραβίαση των υποχρεώσεων της χώρας μας για τη διάσωση ανθρώπων.»
Για να προσθέσει πως: «Οφείλουμε συνεχώς, ν’ αναδεικνύουμε τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της Ευρώπης και των Ευρωπαϊκών Οργανισμών στο προσφυγικό. Οφείλουμε ν΄ αναδεικνύουμε ότι ουσιαστικά οι εταίροι μας άφησαν μόνους να διαχειριστούμε το κρίσιμο αυτό ζήτημα. Οφείλουμε ν΄ αναδεικνύουμε με ένταση ότι δεν μπορεί μόνη της η Ελλάδα να σηκώσει αυτό το βάρος. Ότι δεν είναι δίκαιο και σωστό οι ευρωπαίοι εταίροι μας να μην παίρνουν αναλογικά στις χώρες τους πρόσφυγες.
Δυστυχώς, δεν βλέπω η κυβέρνηση να τα κάνει αυτά. Αντίθετα, φαίνεται ότι έχει αποδεχθεί τη μετατροπή της χώρας μας σε αποθήκη ψυχών.  Έχει αποδεχθεί τη μετατροπή της χώρας μας σε φυλακή για όσους έρχονται και δεν θέλουν να μείνουν εδώ, αλλά να περάσουνε σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Έχουμε διαπιστώσει ότι οι ευρωπαίοι μας χτυπούν φιλικά στην πλάτη. Αλλά μας αφήνουν μόνους. Και ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση φαίνεται να τα αποδέχονται όλα αυτά και δεν κάνουν αυτό που χρειάζεται. Δεν απαιτούν δίκαιη στάση από τους ευρωπαίους εταίρους μας.  Δεν το θέτουν με έμφαση στο υψηλότερο επίπεδο.»
Σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex, ο κ. Καλαματιανός ανέφερε ότι ενώ ο Οργανισμός έχει χρέος να εφαρμόζει το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο με αφοσίωση και προσήλωση, η Έκθεση της Ομάδας Ελέγχου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Frontex και τις καταγγελίες για παράνομες πρακτικές ήταν αρνητική για το ρόλο και τη συμπεριφορά του Οργανισμού.
«Τα συμπεράσματα της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση του επιχειρησιακού ρόλου του Frontex σε σχέση με τις παράνομες επαναπροωθήσεις, αποδεικνύουν ότι δεν είναι κάποιο υποθετικό σενάριο, αλλά ότι συμβαίνουν. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Frontex δεν κατάφερε να διερευνήσει άμεσα τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις. Αποτέλεσμα αυτού είναι η αποτυχία αποτροπής αυτών των παραβιάσεων και η αποτυχία μείωσης του κινδύνου μελλοντικών παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Ταυτόχρονα και η Ελληνική κυβέρνηση κατηγορείται ότι αρνήθηκε να διερευνήσει διεξοδικά τις καταγγελίες και δεν επιχείρησε να αποτρέψει τέτοιες ειδεχθείς πράξεις, κατά παράβαση του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου. Μάλιστα, για το ζήτημα αυτό εκκρεμεί και προσφυγή στο Δικαστήριο της Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Frontex και η Ελληνική κυβέρνηση οφείλουν ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οφείλουν να εφαρμόζουν το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο που προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή.»
Για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως αυτή επεδίωξε την ευαισθητοποίηση της Ε.Ε. για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.
«Ο Αλέξης Τσίπρας, το έθετε ψηλά στην ατζέντα σε κάθε σύνοδο κορυφής, αλλά και σε συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ζητούσε πάντοτε βοήθεια και ν’ αναλάβει κάθε κράτος μέλος το βάρος που του αναλογεί.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επεδίωξε έμπρακτα την εμβάθυνση της συνεργασίας με τον Frontex, με στόχο την βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των επιχειρήσεων και την προστασία των ζωών των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, το 2018, υπεγράφη το Μνημόνιο Κατανόησης που έρχεται σήμερα για κύρωση. Η υπογραφή του Μνημονίου ήταν αναγκαία προκειμένου να επωφεληθεί η Ελλάδα από τη βέλτιστη δυνατότητα συνεργασίας με τον Frontex και τα επιμέρους όργανά του, όπως είναι οι Αξιωματικοί Σύνδεσμοι. Με στόχο πάντοτε την απαρέγκλιτη εφαρμογή του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

 

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γράφει ο Υπον/ρχος ΛΣ Νικόλαος Παπανικολόπουλος: Λιμάνι Αλεξανδρούπολης – Μας «κόστισε ακριβά»

  Σε πρόσφατη (29-9-2022) ανακοίνωση της ΟΛΠ Α.Ε, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο κύκλος εργασιών της κατά το α’ εξάμηνο του 2022, παρουσίασε αύξηση κατά 29,3% ανερχόμενος σε 93,1 εκατ. ευρώ, έναντι 72,0 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2021.Υπογραμμίζεται δε,

Ακτοπλοΐα: Πόσοι «αγκάλιασαν» τη σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Άκρως ενθαρρυντικά κρίνονται τα αποτελέσματα από την αναβίωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, η οποία ολοκληρώθηκε για τη φετινή περίοδο στις 16 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το επιβατικό οχηματαγωγό «Daleela» μετέφερε συνολικά 7.900 επιβάτες στις 44

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι Ημέρες Καριέρας Ναυτιλίας στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Πλήθος φοιτητών και αποφοίτων της Σχολής Ναυτιλίας ήρθαν σε επαφή με εκπροσώπους μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών. Έχοντας σταθερά ως πρωταρχικό του μέλημα την επαγγελματική ενδυνάμωση και αποκατάσταση των φοιτητών και των αποφοίτων του, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, το μεγαλύτερο Κολλέγιο Πανεπιστημιακών Σπουδών

Παρουσιάστηκε το νέο αντιρρυπαντικό σκάφος «AKTEA II OSRV»

Το νέο, πιο σύγχρονο, αντιρρυπαντικό σκάφος «AKTEA II OSRV» στην Ευρώπη, που μπορεί να ανακτά πετρέλαιο από οποιαδήποτε πιθανή ρύπανση προκληθεί σε ευρωπαϊκά ύδατα, με αντίστοιχη αποθηκευτική ικανότητα έως 4,5 τόνους, παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση στο λιμάνι του Κερατσινίου η