DBRS: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ (high), σταθερό το outlook – Ένα “σκαλοπάτι” από την επενδυτική βαθμίδα

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από ΒΒ σε ΒΒ (high) προχώρησε ο καναδικός οίκος DBRS Morningstar, ενώ αναθεώρησε σε σταθερές (από θετικές) τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Πλέον η Ελλάδα βρίσκεται μόλις ένα “σκαλοπάτι” πριν την επενδυτική βαθμίδα.

Στο μεταξύ, η Moody’s δεν “μίλησε” για την Ελλάδα τηρώντας στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Η Moody’s είχε βαθμολογήσει την Ελλάδα στην βαθμίδα Βa3 με θετικές προοπτικές από τον Νοέμβριο του 2020 και έκτοτε ανέβαλε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας για δύο διαδοχικές φορές, με τη σημερινή αναβολή να είναι η τρίτη.

Αναλυτικότερα για την αξιολόγηση της DBRS, ο καναδικός οίκος επισημαίνει ότι η αναβάθμιση της χώρας μας αντικατοπτρίζει τη θετική του άποψη ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη δημοσιονομική εξυγίανση. Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 8,3% το 2021 και βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα. Η δημοσιονομική υπεραπόδοση και η στρατηγική διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων το 2021 διατήρησαν σε πολύ υψηλά επίπεδα τα ταμειακά αποθέματα, τα οποία σήμερα αγγίζουν τα 41 δισ. ευρώ.

Η DBRS εκτιμά ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα αφαιρέσει περίπου μία ποσοστιαία μονάδα από την αύξηση του ΑΕΠ το 2022. Τον Δεκέμβριο του 2021 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σηματοδότησε τη στήριξή της στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες συνεχίζουν να σημειώνουν σημαντική πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), περιορίζοντας τα σε μονοψήφια επίπεδα, παρά την κάποια νέα επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού τους.

To σταθερό trend (προοπτικές) αντανακλά την άποψη της DBRS ότι οι μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας φαίνεται να ενισχύονται σημαντικά από το επίπεδο διακυβέρνησης, τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και τις μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζοντας έτσι τη βιωσιμότητα του χρέους του δημόσιου τομέα.

Η DBRS Morningstar, όπως σημειώνει, θεωρεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές πιστωτικές αβεβαιότητες – οι παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις της κατάστασης στην Ουκρανία, η ποιότητα του ενεργητικού του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και ο βαθμός στον οποίο η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στα ελληνικά ομόλογα εν μέσω μιας κατάστασης διαταραχής της αγοράς.

Η αξιολόγηση της Ελλάδας υποστηρίζεται από την συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, υπογραμμίζει ο οίκος. Η Ελλάδα είναι ένα από τα έξι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εγκεκριμένο εθνικό σχέδιο στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο περιλαμβάνει επιχορηγήσεις και δάνεια. Επιπλέον, η χώρα είναι ένα από τα πέντε κράτη-μέλη που υπέβαλαν ένα πρώτο αίτημα εκταμίευσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναμένεται να αποδεσμεύσει την πρώτη εκταμίευση 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ πιθανότατα τον Απρίλιο.

Στη χώρα θα διατεθούν συνολικά περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και το Πολυετές Χρηματοδοτικό Πλαίσιο της Ένωσης. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας (Greece 2.0) περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις οι οποίες πιθανότατα θα ενισχύσουν την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και τις επενδύσεις, μειώνοντας το επενδυτικό χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των ομολόγων της στην ευρωζώνη.

Το σκεπτικό της αξιολόγησης

Η ανάκαμψη θα συνεχιστεί παρά τους κινδύνους για τον πληθωρισμό και την αποδυνάμωση του κλίματος εμπιστοσύνης, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η πανδημία του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα οδήγησαν σε σοβαρή οικονομική συρρίκνωση το 2020, σημειώνει ο καναδικός οίκος και συνεχίζει: Το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 9% λόγω της απότομης μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών υπηρεσιών. Το 2021, ο ηπιότερος αντίκτυπος των περιορισμών, η διανομή εμβολίων κατά του κορονοϊού και οι καλύτερες από το αναμενόμενο επιδόσεις του τουριστικού κλάδου οδήγησαν σε ισχυρή ανάκαμψη.

Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,3%, ενισχυμένο από την έντονη αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών και την ενισχυμένη ιδιωτική κατανάλωση. Μετά την κατάρρευση της ταξιδιωτικής και τουριστικής βιομηχανίας το 2020, ο κλάδος ανέκτησε μέρος του χαμένου εδάφους το 2021, με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις από τον τουρισμό να φτάνουν περίπου στο 60% των επιπέδων του 2019. Επιπλέον, η αγορά εργασίας συνέχισε να ανακάμπτει, με το ποσοστό ανεργίας να υποχωρεί κάτω από το 13%, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2010.

Η Κομισιόν στις προβλέψεις της το χειμώνα του 2022 προέβλεψε ανάπτυξη 4,9% για το τρέχον έτος, με κινητήρια δύναμη τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση και περαιτέρω βελτιώσεις στις εξαγωγές υπηρεσιών, καθώς συνεχίζεται η ανάκαμψη των τουριστικών ροών. Οι κυριότεροι κίνδυνοι για τις προοπτικές συνδέονται με την αυξανόμενη πληθωριστική πίεση, η οποία αναμένεται να επηρεάσει την κατανάλωση και τις επενδύσεις, που επιδεινώνονται επίσης από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παρά τον περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο από τη ρωσική αγορά, η οποία αντιπροσώπευε μόλις το 2% των συνολικών αφίξεων το 2019, η ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου θα μπορούσε να αναβληθεί περαιτέρω λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων και του υψηλού ενεργειακού κόστους, τα οποία “θολώνουν” ελαφρώς τις προοπτικές για το 2022.

Τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία. Κατά την άποψη της DBRS, η επιτυχής εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδας (Ελλάδα 2.0) αποτελεί ανοδικό “κίνδυνο” για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2022, οι δαπάνες του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συμπεριλαμβανομένων των επιχορηγήσεων και των δανείων, αναμένεται να φθάσουν σε επίπεδο άνω των 5 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το τέλος του προγράμματος.

Μαζί με τα διαρθρωτικά ταμεία από τον προϋπολογισμό της ΕΕ του 2021-2027, η Ελλάδα θα λάβει περίπου 70 δισ. ευρώ τα επόμενα επτά χρόνια. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα κεφάλαια ανάκαμψης της ΕΕ, αν συνδυαστούν με μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 7% έως το 2026, κυρίως λόγω της αύξησης των επενδύσεων και της συνολικής παραγωγικότητας. Η εφαρμογή του προγράμματος “Ελλάδα 2.0” θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε 180.000-200.000 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την DBRS, η αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη συνέχιση της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα βελτιώσει πιθανότατα τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας.

Η καλύτερη του αναμενομένου δημοσιονομική απόδοση για το 2021 και η πιθανή επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023

Η Ελλάδα εφάρμοσε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα – πακέτα στήριξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, συνεχίζει η DBRS.

Τα πακέτα περιελάμβαναν προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας και οικονομική στήριξη στους αυτοαπασχολούμενους, αυξημένες δαπάνες για τη στήριξη του συστήματος υγείας, στήριξη ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις μέσω εγγυήσεων δανείων και αναβαλλόμενων πληρωμών φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, οδηγώντας σε υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 10% του ΑΕΠ το 2020, έναντι πλεονάσματος το 2019.

Μια ισχυρή απόδοση εσόδων η οποία στηρίχθηκε σε ένα καλύτερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα ανάπτυξης το 2021, καθώς και στις χαμηλότερες δαπάνες, οδήγησε σε βελτίωση όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2021, σε σχέση με το 9,6% του ΑΕΠ που αναφέρεται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022. Η δημοσιονομική θέση της χώρας, σημειώνει η DBRS, αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω φέτος, καθώς η οικονομία συνεχίζει την πορεία της ανάκαμψης και τα μέτρα για τον COVID-19 έχουν κατά βάση αποσυρθεί, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να αναμένεται να μειωθεί στο 4% και το πρωτογενές έλλειμμα στο 1,4% του ΑΕΠ, προτού η χώρα επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023.

Οι βασικοί κίνδυνοι για τις δημοσιονομικές προοπτικές σχετίζονται με πιθανή ανάγκη για πρόσθετα μέτρα για την COVID-19 ή με ενεργοποίηση κρατικών εγγυήσεων που χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επίσης, ως απάντηση στο αυξημένο ενεργειακό κόστος, η κυβέρνηση έχει εισαγάγει μέτρα στήριξης για τον μετριασμό των επιπτώσεων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Το σχήμα αυτό θα έχει δημοσιονομικά ουδέτερο αποτύπωμα, καθώς το κόστος θα καλυφθεί από τα αυξημένα έσοδα από το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS). Ωστόσο, ορισμένα πρόσθετα μέτρα είναι πιθανά στο εγγύς μέλλον. Η ισχυρή δημοσιονομική θέση της Ελλάδας πριν από την πανδημία υποστηρίζει την άποψη της DBRS Morningstar ότι η Ελλάδα θα παραμείνει προσηλωμένη στη δημοσιονομική εξυγίανση και θα συμμορφωθεί πλήρως με τις κατευθυντήριες γραμμές των ευρωπαϊκών θεσμών μόλις οι τελευταίοι θέσουν εκ νέου σε ισχύ τους δημοσιονομικούς στόχους.

Το προφίλ χρέους

Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε στο 197,1% το 2021 από 206,3% το 2020, παραμένοντας ο υψηλότερος στην Ευρωζώνη. Εντούτοις ο καναδικός οίκος εκτιμά ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες οι οποίοι αμβλύνουν τους κινδύνους. Ειδικότερα, η Ελλάδα επωφελείται από την ευνοϊκή διάρθρωση του χρέους, καθώς ο επίσημος τομέας κατέχει πάνω από το 75% του δημόσιου χρέους της, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του χρηματοδοτείται με πολύ χαμηλά επιτόκια. Επιπλέον, το χρέος έχει πολύ μεγάλη μέση σταθμισμένη διάρκεια 21 ετών από τον Ιούνιο του 2021, ενώ πάνω από το 98% του χρέους  είναι σταθερού επιτοκίου, μετριάζοντας τους κινδύνους που προκύπτουν από την αυξημένη μεταβλητότητα της αγοράς.

Επωφελούμενες από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ, οι ελληνικές αρχές ακολούθησαν μια ενεργητική στρατηγική προπληρώνοντας ακριβότερο χρέος. Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι ακολουθεί μια ευέλικτη προσέγγιση για την αγορά ελληνικών ομολόγων, εφόσον χρειάζεται για να αντιμετωπιστούν αρνητικά σοκ. Το μέσο πραγματικό επιτόκιο του μεσομακροπρόθεσμου χρέους στο 1,4% είναι σημαντικά χαμηλότερο από εκείνο  άλλων ομόλογων της Ελλάδας χωρών της νότιας Ευρώπης. Η Ελλάδα σχεδιάζει τους επόμενους μήνες να αποπληρώσει πλήρως τα ανεξόφλητα δάνεια του ΔΝΤ και εξετάζει επίσης την αποπληρωμή των δανείων του GLF (που λήγουν το 2023) μέχρι το τέλος του έτους.

Τα σημαντικά ταμειακά αποθέματα, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 41 δισ. ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου 2022, εξακολουθούν να λειτουργούν ως ρυθμιστικό απόθεμα ρευστότητας και να ενισχύουν την εμπιστοσύνη της αγοράς. Παράλληλα, περιορίζουν τους κινδύνους αποπληρωμής. Σύμφωνα με την DBRS Morningstar, η δημοσιονομική πειθαρχία και η συνεχιζόμενη ανάπτυξη θα αποτελέσουν “κλειδί” για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Συνεχίστηκε η πρόοδος στην απομείωση των NPLs – Aβεβαιότητα για νέες εισροές λόγω πανδημίας

Οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν περαιτέρω πρόοδο στη μείωση των δεικτών Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs) τους το 2021, τονίζει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης.

Ο δείκτης NPL μειώθηκε από 30,1% στο τέλος του 2020 σε 15% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021. Η μείωση οφείλεται κυρίως στις πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων στο πλαίσιο του Σχεδίου “Ηρακλής”. Η ελληνική κυβέρνηση παρέτεινε το πρόγραμμα για επιπλέον 18 μήνες, έως τον Οκτώβριο του 2022.

Η παράταση του προγράμματος “Ηρακλής” και η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου πιθανότατα θα στηρίξουν τις περαιτέρω προσπάθειες των τραπεζών να “εκκαθαρίσουν” τους ισολογισμούς τους.

Οι συστημικές τράπεζες βρίσκονται επί του παρόντος σε καλό δρόμο για να επιτύχουν τους στόχους τους για μονοψήφιους δείκτες NPL μέχρι το τέλος του 2022. Ωστόσο, η πανδημία πιθανότατα θα οδηγήσει σε νέες εισροές Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Αυτό εξηγεί την αρνητική ποιοτική προσαρμογή από πλευράς DBRS Morningstar στο δομικό στοιχείο “Νομισματική Πολιτική και Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα”, όπως αναφέρει ο οίκος.

Επιπλέον, οι τράπεζες αναλαμβάνουν να δανείσουν σε ελληνικές εταιρείες το μεγαλύτερο μέρος των κερδών από τα δάνεια του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους έως και 12,7 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο θα μεταφραστεί επίσης σε πρόσθετες ευκαιρίες δανεισμού για τις ίδιες τις τράπεζες. Αυτό θα βοηθήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να παρέχουν πιστώσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας έτσι την οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Οι εξαγωγές υπηρεσιών αναμένεται να προσφέρουν στήριξη φέτος

Η επιδείνωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου οδήγησε σε έλλειμα 6,6% στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2020, σημειώνει ο οίκος. Η μερική ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιωτικών ροών και οι ισχυρές επιδόσεις των εξαγωγών αγαθών βελτίωσαν τη θέση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2021, με το έλλειμα να διαμορφώνεται στο 5,8%.

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2021 ανέκτησαν μέρος του χαμένου εδάφους του 2020, φθάνοντας περίπου στο 60% των επιπέδων του 2019. Φέτος, σημειώνει ο οίκος, η εξωτερική θέση αναμένεται να βελτιωθεί χάρη στις ισχυρές επιδόσεις των εξαγωγών αγαθών, την περαιτέρω ανάκαμψη των διεθνών τουριστικών ροών και τις εξαγωγές ναυτιλίας, ωστόσο η ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης και οι υψηλότερες τιμές των εισροών θα οδηγήσουν επίσης σε υψηλότερου κόστους εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, εξαιρουμένης της ναυτιλίας, αυξήθηκαν κατά σχεδόν 60% σε πραγματικούς όρους από το 2009 έως το 2020. Οι ροές των μεταβιβάσεων πόρων από την ΕΕ αναμένεται επίσης να έχουν θετικό αντίκτυπο στους εξωτερικούς λογαριασμούς. Από πλευράς αποθέματος, οι καθαρές εξωτερικές υποχρεώσεις της Ελλάδας παραμένουν υψηλές, στο 176% του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο του 2021, πολύ μεγαλύτερες από το 89% του 2011, αντανακλώντας κυρίως το εξωτερικό χρέος του δημόσιου τομέα. Το εξωτερικό χρέος αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα λόγω του ορίζοντα μακράς λήξης των δανείων του ξένου επίσημου τομέα προς το ελληνικό δημόσιο.

Σταθερή η δέσμευση για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις

Όπως αναφέρει στην αξιολόγησή του ο καναδικός οίκος, τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα απολαμβάνει ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον και βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τους ομολόγους της στην ΕΕ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Σημαντική πρόοδος καταγράφεται στη μείωση της γραφειοκρατίας στον δημόσιο τομέα, στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στο “ξεμπλοκάρισμα” επενδυτικών σχεδίων. Η προσπάθεια της Ελλάδας για αναβάθμιση των ψηφιακών της επιδόσεων, αν και αυτές παραμένουν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σύμφωνα με τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει ενταθεί και καταγράφεται αξιοσημείωτη πρόοδος στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης τους επόμενους μήνες επικεντρώνονται στην επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος “Ελλάδα 2.0”, με αρκετές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις να βρίσκονται στα σκαριά. Η DBRS Morningstar εκτιμά ότι η βελτίωση του πολιτικού περιβάλλοντος και η δέσμευση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις μακροχρόνιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα αιτιολογεί μια θετική ποιοτική προσαρμογή στο δομικό στοιχείο “Πολιτικό Περιβάλλον”.

Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις μελλοντικές αξιολογήσεις

Η αξιολόγηση του οίκου θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν συμβεί κάποιο ή ένας συνδυασμός από τα ακόλουθα: 1) Συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τις επενδύσεις βελτιώνοντας τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές. 2) συνεχής δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση που να διατηρεί τον λόγο του δημόσιου χρέους σε πτωτική τροχιά.

Οι λόγοι για πιθανοί υποβάθμιση περιλαμβάνουν: 1) Επίμονα αδύναμες οικονομικές επιδόσεις. 2) Αντιστροφή ή καθυστέρηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. 3) αναζωπύρωση της αστάθειας του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η επόμενη αξιολόγηση για την Ελλάδα είναι προγραμματισμένη για τις 14 Απριλίου από τον οίκο Standard & Poors. Η S&P έχει κατατάξει την Ελλάδα στην βαθμίδα ΒΒ, με θετικές προοπτικές από τον Απρίλιο του 2021.

Μιχάλης Παπαντωνόπουλος – Στάθης Κετιτζιάν – Γιώργος Δ. Παυλόπουλος

DBRS: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ (high), σταθερό το outlook – Ένα…

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διημερίδα Έρευνας και Διάσωσης με την συμμετοχή του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ στο Μπάρι της Ιταλίας

Κατά το χρονικό διάστημα 18-19 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε διημερίδα Έρευνας & Διάσωσης με την συμμετοχή στελεχών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Μπάρι της Ιταλίας, στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης. «ΘΕΜΙΣ 2024». Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η

Πώς και πότε θα δοθεί το έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους και ευάλωτους

Περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ θα λάβουν συνταξιούχοι και οι ευάλωτοι τον Δεκέμβριο 2024 μετά την έκτακτη εισφορά, που επιβάλλει στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων η κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα 50 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να μπουν στα ταμεία του κράτους για επενδύσεις. Σημειώνεται πως

Κικίλιας: Ακόμα και ένας σπινθήρας μπορεί να οδηγήσει σε όλεθρο – Εφιστώ την προσοχή σε όλους

«Για πρώτη φορά τόσο νωρίς μέσα στον Ιούνιο έχουμε δείκτη 5 στην Αττική, δηλαδή red code κατάσταση συναγερμού και δείκτη 4 σε άλλες περιφέρειες της χώρας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κικίλιας από την Πολιτική Προστασία σχετικά με τον κίνδυνο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε τα ξίφη στις νέες και νέους Ανθυπολοχαγούς

Τα ξιφη στους νέους και νέες Ανθυπολοχαγούς Τάξεως 2024 «Λοχαγός (ΜΧ) Σωτήριος Σταυριανάκος» επέδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, στη Βάρη Αττικής. Την Πρόεδρο της

Μετάβαση στο περιεχόμενο