Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»
Ιταλοί δικαστές διέταξαν οι επτά άνδρες που κρατούνται σε κέντρο υποδοχής μεταναστών στην Αλβανία να μεταφερθούν πίσω στην Ιταλία, καταφέροντας άλλο ένα χτύπημα στην αμφιλεγόμενη συμφωνία της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ρώμης με τα Τίρανα με την οποία επιδιώκει να μειώσει τις αφίξεις δικαιούχων ασύλου.
Οι επτά άνδρες έφτασαν στον αλβανικό λιμένα Shëngjin την Παρασκευή με πολεμικό πλοίο, αφού διασώθηκαν στην ανοιχτή θάλασσα στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε ευρωπαϊκές ακτές.
Η Ιταλική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι όλοι τους θα πρέπει να επιστρέψουν στις “ασφαλείς” χώρες προέλευσής τους στην Αίγυπτο και το Μπανγκλαντές. Ένα μέλος της αρχικής ομάδας ήδη επέστρεψε στην Ιταλία καθώς θεωρήθηκε ως “ευάλωτος”.
Η σημερινή δικαστική απόφαση είναι η δεύτερη όπου Ιταλοί δικαστές διατάσσουν την επιστροφή προσώπων από το αλβανικό κέντρο υποδοχής στην Ιταλία, πληθαίνοντας έτσι τις αμφιβολίες για τα σχέδια της ΕΕ περί εγκατάστασης κέντρων διαλογής και κράτησης μεταναστών εκτός ΕΕ.
Η Ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού, με επικεφαλής το ακροδεξιό κόμμα “Αδέρφια της Ιταλίας” της Giorgia Meloni, καταδίκασε οργισμένα τη σημερνή δικαστική απόφαση, κατηγορώντας “πολιτικοποιημένους δικαστές” που “θέλουν να καταργήσουν τα σύνορα της Ιταλίας”.
“Άλλη μια πολιτική καταδίκη, όχι σε βάρος της κυβέρνησης, αλλά σε βάρος των Ιταλών και της ασφάλειάς τους,” δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Matteo Salvini.
Με βάση τη συμφωνία, άνδρες προερχόμενοι από χώρες που θεωρούνται “ασφαλείς” και συλλαμβάνονται στην ανοιχτή θάλασσα στην προσπάθειά τους να περάσουν από την Αφρική στην Eυρώπη θα πρέπει να κρατούνται στην Αλβανία όσο διαρκεί η επεξεργασία των αιτημάτων τους για άσυλο. Tο σύστημα, από το οποίο εξαιρούνται γυναίκες, παιδιά και ευάλωτα πρόσωπα, μπορεί να επεξεργασθεί μέχρι 3.000 άνδρες το μήνα.
Πάντως, από την έναρξη λειτουργίας τους στις 11 Οκτωβρίου 2024, μόλις 24 άτομα έφτασαν στην Αλβανία, ενώ μετά τη σημερινή δικαστική απόφαση, όλοι θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ιταλία, όπως διέταξε το δικαστήριο που απεφάνθη ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους.
Aνθρωπιστικές οργανώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν σήμερα κατά της Ιταλοαλβανικής συμφωνίας αποκαλώντας τη “παταγώδη αποτυχία” και “χρηματοδοτική καταστροφή”, ενώ είχε χαρακτηρισθεί από ακροδεξιούς Ευρωπαίους ηγέτες ενδεχόμενο μελλοντικό υπόδειγμα για τη μετανάστευση.
“Είναι η ιστορία μιας αποτυχίας, της ανικανότητας ή της απροθυμίας διαχείρισης του φαινομένου,” δήλωσε η κα Laura Boldrini, Βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος και πρώην εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην νότια Ευρώπη.
“Ελπίζω η Giorgia Meloni να αισθάνεται τουλάχιστον μεγάλη ντροπή για τους ανθρώπους αυτούς που πηγαίνουν πέρα-δώθε σαν μπαλάκια του πινγκ πονγκ για ένα παιχνίδι καθαρής προπαγάνδας. Αντί να είναι το μοντέλο της Ευρώπης, έγινε μπούμερανγκ. Οι υποδομές για τους μετανάστες στην Αλβανία δεν υπηρετούν κανένα σκοπό, παρά για την ταπείνωση μεταναστών που χρησιμοποιούνται ως μαριονέτες.”
Οι δικαστικές αποφάσεις για την επιστροφή των 24 ανδρών στην Ιταλία, στην ουσία στηρίζονται σε προγενέστερες αποφάσεις του ΔΕΚ (ECJ) τις οποίες η Ιταλία κατηγορείτο ότι αψηφούσε.
Στην Αλβανία μπορούν να σταλούν μόνον οι άνθρωποι που προέρχονται από έναν κατάλογο 18 χωρών που η Ιταλία χαρακτηρίζει ως “ασφαλείς”. Η Αίγυπτος και το Μπανγκλαντές περιλαμβάνονται στον κατάλογο, όμως το ΔΕΚ έκρινε ότι μια χώρα εκτός ΕΕ μπορεί να κηρυχθεί ασφαλής μόνον αν το σύνολο της επικράτειάς της είναι ασφαλές.
Tο κόστος του εγχειρήματος, που ΜΚΟ χαρακτήρισαν “απάνθρωπο, αλλόκοτο και δαπανηρό σύστημα που παραβιάζει διεθνείς υποχρεώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, υπολογίζεται σε σχεδόν €1 δις (£830 εκατ.) για μια 5ετία.
Η διαμάχη για την Ιταλοαλβανική συμφωνία έχει επιδεινώσει της ήδη τεταμένες σχέσεις κυβέρνησης και δικαστικού σώματος, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Carlo Nordio, να επιτίθεται κατά των δικαστών. “Ο ορισμός της ασφαλούς χώρας δεν πρέπει να [αφήνεται] να εξαρτάται από τους δικαστές,” είπε σε δηλώσεις του.