Δεκαπενταύγουστος: Κατάνυξη και έθιμα από γωνιές της Ελλάδας

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, η κοίμηση της Θεοτόκου εορτάζεται με ευλάβεια, στην Τήνο όμως έχει επικρατήσει να γίνεται το μεγαλύτερο θρησκευτικό προσκύνημα για τον εορτασμό του «Μικρού Πάσχα» του καλοκαιριού. Το κλίμα -και φέτος- είναι άκρως κατανυκτικό, αφού πιστοί συρρέουν στους Ναούς της χώρας για να γιορτάσουν και να προσκυνήσουν στην χάρη της Παναγίας.

Παναγία Σουμελά – Καστανιά Ημαθίας

Δεκαπενταύγουστος: Κατάνυξη και έθιμα από γωνιές της Ελλάδας
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΒΕΡΜΙΟΥ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ)

Στα υψώματα της Καστανιάς στην Ημαθία, το πρόγραμμα των εορτασμών για την Παναγία, ξεκινά από το πρωί με το προσκύνημα της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά από τους πιστούς. Το απόγευμα τελείται αρχιερατικός εσπερινός με την υποδοχή δύο άλλων ιερών εικόνων από τον Άγιο Ιωάννη Βαζελώνα και τον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα, καταλήγοντας στη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά στους δρόμους της Καστανιάς, από τους προσκυνητές, σε κλίμα συγκίνησης.

Παναγία Γλυκοφιλούσα – Μεγάλο Ελευθεροχώρι Ελασσόνας

Κάθε χρόνο δεκάδες προσκυνητές και πιστοί από την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας συνοδεύουν την ιστορική εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας από το Μεγάλο Ελευθεροχώρι στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Τσούκας, το οποίο χτίστηκε το 1830. Το 1930, το μοναστήρι σταμάτησε να κατοικείται και από τότε οι πιστοί, παραμονή της εορτής, μεταφέρουν την εικόνα εκεί, διανύοντας απόσταση 12 χιλιομέτρων με τα πόδια. Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, οι πιστοί διανύουν και πάλι την ίδια απόσταση, επιστρέφοντας την Ιερή Εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας στον ναό του Αγίου Νικολάου, στο κέντρο του χωριού του Μεγάλου Ελευθεροχωρίου.

Παναγία Πέτρας – Λέσβος

Τριήμεροι είναι οι εορτασμοί της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Λέσβο, με τους πιστούς να ανεβαίνουν 114 σκαλιά για να βρεθούν στην κορυφή του Ιερού Ναού της Παναγίας Πέτρας. Χτισμένος σε ηφαιστειογενή βράχο 40 μέτρων, ο ναός αποτελεί θρησκευτικό μνημείο, με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και γραφικότητα.

Κάθε χρόνο, παραμονή της εορτής, η εικόνα της Παναγίας περιφέρεται με άλογα στο χωριό από καβαλάρηδες, καταλήγοντας στην πλατεία της Πέτρας στο λιμάνι. Εκεί οι εορτασμοί συνεχίζονται με παραδοσιακούς χορούς και βραβεύσεις των καβαλάρηδων.

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου γίνεται το σημαντικότερο προσκύνημα του νησιού με πλήθος πιστών να ανεβαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στον Ναό Αγίας Πέτρας.

Παναγιά στο Κολυμπάρι Χανίων

Κάθε χρόνο δεκάδες πιστοί συρρέουν στο Κολυμπάρι, ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα διατηρημένα μοναστήρια της Κρήτης, 25 χιλιόμετρα μακριά από τα Χανιά, για να ανάψουν ένα κεράκι στη χάρη της Παναγίας. Το απόγευμα τελείται Εσπερινός στο αίθριο του Ναού που διαρκεί μέχρι τις 2 τα ξημερώματα, με ιδιαίτερα έντονο το κλίμα κατάνυξης.

Παναγία στη Σιάτιστα Κοζάνης

Στη Σιάτιστα οι εορτασμοί του Δεκαπενταύγουστου γίνονται με έθιμα που κρατάνε από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Σε κάθε γειτονιά γίνονται προετοιμασίες για την ανάβαση στο μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου με άλογα, για την προσκύνηση της ασημένιας εικόνας της Παναγίας, ανήμερα της εορτής. Η πόλη γιορτάζει όλες τις μέρες πριν και μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ όλη τη μέρα ακούγονται τα πέταλα των αλόγων. Μικροί και μεγάλοι, ιππεύουν τα στολισμένα άλογά τους και διανύουν απόσταση 12 χιλιομέτρων, για να κάνουν την λιτανεία της εικόνας.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πετώντας πάνω από την Καλαμάτα

Μετάφραση-απόδοση στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Στο αμέτρητο πλήθος των εταιρειών παγκοσμίως, λίγες είναι εκείνες που μπορούν να καυχηθούν ότι ίδρυσαν μια πλήρως λειτουργική σχολή πιλότων σε ξένη επικράτεια και που την είδαν να διαπρέπει μέσα σε ελάχιστους μήνες. Το αξιοθαύμαστο

Το άγνωστο «στρατηγείο» μη επανδρωμένων αεροσκαφών – ΦΩΤΟ

Τροποποιήθηκε και διαμορφώθηκε εξ ολοκλήρου κατόπιν πρωτοβουλίας και προσωπικής εργασίας της 4μελούς ομάδας σ’ ένα υπερσύγχρονο «στρατηγείο» μεταφοράς πτητικών μέσων (drones) και απαραίτητου εξοπλισμού. Μπορεί να λειτουργήσει ως Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στον τόπο των συμβάντων, καθώς οι εκάστοτε επικεφαλής, ευρισκόμενοι σε

Η καταραμένη μέρα των ναυτικών: πάνω από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – το ένα στο Αιγαίο

Κι αν η 26η Σεπτεμβρίου, μια μέρα σαν σήμερα δηλαδή, δεν είναι καταραμένη μέρα για τους ναυτικούς, τότε ποια είναι; Περισσότεροι από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – τα δύο πλοία ελληνικά και το ένα μάλιστα βυθίστηκε στο Αιγαίο! Σεπτέμβριος 2000:

Το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

Το πολύνεκρο ναυάγιο του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Εξπρές Σάμινα» ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μεταπολεμική ναυτική τραγωδία, που έπληξε την ελληνική ακτοπλοΐα. Είχε προηγηθεί εκείνη του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Ηράκλειο» στη Φαλκονέρα, στις 8 Δεκεμβρίου 1966, με τους 224 νεκρούς. Το ναυάγιο σημειώθηκε στις 22:15 της 26ης

Μετάβαση στο περιεχόμενο