«Δεν τρώνε «κουτόχορτο» οι ένστολοι, κ. Υπουργέ!!!»

Ακριβώς πριν από 1 μήνα με επιστολές τους, τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη ΕΔ, ΣΑ και ΛΣ-ΕΛΑΚΤ ζητούσαν από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κ. Χατζηδάκη να καταργήσει άμεσα την ειδική εισφορά (1%) της περ. β) παρ. 2 άρθρου 38 ν. 3986/2011 και για τους στρατιωτικούς-ασφαλισμένους στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού με νομοσχέδιό του την καταργούσε για τους άλλους ασφαλισμένους του δημοσίου.

Τα επιχειρήματα τους συνοψίζονταν στο ότι: (α) η κατάργηση της εισφοράς ήταν προεκλογική δέσμευση της παρούσας Κυβέρνησης, (β) η μη κατάργησή της είναι άδικη και απαξιωτική για τους στρατιωτικούς, (γ) η διατήρησή της είναι δημοσιονομικά περιττή, και (δ) είναι ο μόνος τρόπος αύξησης εισοδήματος για χιλιάδες στρατιωτικούς, χωρίς καμιά δημοσιονομική δαπάνη.

Μάλιστα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εν ενεργεία στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. και Π.Ο.Ε.Σ.) εξέφρασαν την δυσφορία τους με ιδιαίτερα δεικτικό τρόπο. Η Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. απευθυνόμενη στον καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργό, έθετε το ακόλουθο ερώτημα: «Ρωτήσατε τον θεσμικό εκπρόσωπο των εν ενεργεία στελεχών;», ενώ η Π.Ο.Ε.Σ. διατύπωνε με τη σειρά της το ακόλουθο ερώτημα: «…τί σας έχουμε κάνει και προσπαθείτε με κάθε ευκαιρία να υπενθυμίζετε εμπράκτως την απέχθειά σας απέναντί μας;…».  Στο ίδιο περίπου  κλίμα κινήθηκαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (Π.Ο.Λ.) και η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λ.Σ. (Ε.Α.Α.Λ.Σ.).

Με αφορμή αυτές τις  αντιδράσεις των θιγόμενων στρατιωτικών ενώσεων, ο Βουλευτής της συμπολίτευσης κ. Γ. Καρασμάνης (ν. Πέλλας, τ. Υπ.Α.Α.Τ.), με αναφορά του στη Βουλή (υπ΄ αριθμ. πρωτ. 114/14-10-2022 αναφοράς) κατέθεσε μια εξ αυτών, στην οποία με έκθεσή του από 8/11/2022  (το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ) απαντά ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Α. Βεσυρόπουλος.

Την παραπάνω απάντηση δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε ασχολίαστη :

  1. i. Στη μοναδική μνεία που καταδέχεται να κάνει στην επίμαχη ειδική εισφορά και, «παρηγορώντας» τους θιγόμενους στρατιωτικούς, πως η κράτηση αυτή ξεφεύγει από την «τσιμπίδα» της Εφορίας, ο κ. Υφυπουργός τονίζει ότι αυτή «…αφαιρείται από τις ακαθάριστες αποδοχές ως κράτηση προκειμένου…» ακολούθως «…να εξευρεθεί το “καθαρό” ποσό προς φορολόγηση επί του οποίου υπολογίζεται και ο φόρος που παρακρατείται.»

Με άλλα λόγια, ο κ. Υφυπουργός εννοεί ότι, οι στρατιωτικοί πρέπει να είναι ευχαριστημένοι που δεν πληρώνουν περισσότερο φόρο και να πανηγυρίζουν, αφού η κράτηση που γίνεται στις μικτές αποδοχές τους μικραίνει το φορολογητέο εισόδημά τους (!!!).  

  1. ii. Στη συνέχεια, ο κ. Βεσυρόπουλος «ρίχνει τη μπάλα στην εξέδρα», αφού στην απάντησή του σπεύδει να κάνει αναφορά σε άλλο νόμο (4972/2022, αντί στο επίμαχο νομοσχέδιο Χατζηδάκη) και σε μιαν άλλη προεκλογική δέσμευση της παρούσας Κυβέρνησης (την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Κ.Φ.Ε.), που μολονότι είχε ήδη καταργηθεί για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, διατηρήθηκε μεν για τους στρατιωτικούς, αλλά θα καταργηθεί από 1/1/2023 και γι’ αυτούς.

Με άλλα λόγια ο κ. Υφυπουργός εννοεί ότι οι στρατιωτικοί έχουν ακόμη έναν λόγο να πανηγυρίζουν, αφού η Κυβέρνηση τους έκανε επιτέλους το χατίρι και καταργεί κάποια από τις «μνημονιακές» εισφορές που επί σειρά ετών «απομυζούσαν» τις πενιχρές, αλλά πέρα για πέρα «επάξια κεκτημένες» αποδοχές τους.  

iii.  Κλείνοντας την έκθεση-απάντησή του στον κ. Καρασμάνη, ο κ. Βεσυρόπουλος επισημαίνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου του μελετούν και προωθούν προτάσεις «…που στοχεύουν στην κατεύθυνση της ευνοϊκότερης φορολόγησης…», μη διευκρινίζοντας όμως, αν οι ωφελούμενοι από τη φορολόγηση αυτή είναι τα κρατικά ταμεία ή τα συνήθη φορολογικά «υποζύγια», ήτοι οι στρατιωτικοί.

  1. iv. Τέλος, με εκφράσεις που θυμίζουν περισσότερο προεκλογικά συνθήματα παρά διαβεβαιώσεις ουσιαστικής ανάκαμψης των αποδοχών των ενστόλων, κάνει αναφορά σε έννοιες όπως «κοινωνική δικαιοσύνη», «ίση φορολογική μεταχείριση» και «επίτευξη δημοσιονομικών στόχων», επισημαίνοντας τα «…αιτήματα φορέων και πολιτών…» ως τα (μόνα;) εναύσματα «…για βελτιώσεις και ελαφρύνσεις στη φορολογία».

Όπως θα ‘λεγε κι ο σοφός λαός μας, «από ‘κεί που μας χρωστάγαν, μας πήραν και το…βόδι»…

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λαιμός: Γιορτάζει τα 50 χρόνια του στη μουσική και τη θάλασσα με μια συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

«Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος»: Η παραπάνω άποψη του Νίτσε μοιάζει να εκφράζει απόλυτα τον Γιώργο Λαιμό, έναν άνθρωπο που, επί σειρά ετών, καταρρίπτει τα στερεότυπα που θέλουν τους πλούσιους και ισχυρούς να θεωρούν την κάθε μορφής ευαισθησία

Συνταξιούχος αστυνομικός έπεσε θύμα απάτης από κέντρο αισθητικής, του πήραν μισό εκατομμύριο ευρώ

Νέα στοιχεία για καταγγελίες που αφορούν τον όμιλο κλινικών αισθητικής δερματολογίας και πλαστικής χειρουργικής που εμπλέκεται στην υπόθεση απαγωγής και ξυλοδαρμού υπαλλήλων ανταγωνιστικής επιχείρησης φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr. Πρόκειται για την περίπτωση ενός συνταξιούχου αστυνομικού που αναγκάστηκε να δώσει μισό εκατ.

Ο ιός που αυξάνει κατά 30% τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος

Απειλή και μάλιστα μακροπρόθεσμη για την ομαλή καρδιαγγειακή λειτουργία θα μπορούσε να αποτελέσει ο ιός του έρπητα ζωστήρα, όπως αποκαλύπτει νεότερη συγκεντρωτική μελέτη Αυξημένο κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει ο ιός του έρπητα ζωστήρα, σύμφωνα με

Ο 28χρονος που εκτελέστηκε ως ο «Δράκος του Σέιχ Σου»: «Μανούλα μου γλυκιά είμαι αθώος» – Το χρονικό της υπόθεσης

«Μανούλα μου γλυκιά είμαι αθώος, αθώος, αθώος…» ήταν τα τελευταία λόγια που κατάφερε να εκστομίσει ο 28χρονος Αριστείδης Παγκρατίδης πριν πέσει νεκρός από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος της Χωροφυλακής στις 07:06 το πρωί της 16ης Φεβρουαρίου 1968. Η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε στο