Δένδιας: «Η διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων αποδίδει καρπούς»

«Η διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων αποδίδει καρπούς», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και τονίζει: «Λαμβάνουμε πλέον σε σημαντικό βαθμό τη στήριξη των εταίρων μας, οι οποίοι, σε σύγκριση με το παρελθόν, κατανοούν περισσότερο τις θέσεις μας, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».

Όπως επισημαίνει, το κλίμα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στην Ουάσινγκτον, αλλά και σε άλλα μήκη και πλάτη της Γης, έχει αλλάξει ριζικά, κάτι το οποίο δεν ήταν αυτονόητο 2 ή 3 χρόνια πριν και ξεκαθαρίζει πως «πέρα από τις προφορικές δηλώσεις, έχουμε γραπτές δεσμεύσεις, συμφωνίες με στρατηγικούς εταίρους, οι οποίες μας ενισχύουν ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή». Υπενθυμίζει δε, πως στις πρόσφατες επιστολές που απέστειλε σε ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, δε χρειάστηκε καν να αναπτύξει την επιχειρηματολογία της Ελλάδας, καθώς «οι εξωφρενικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που απλώς παραθέσαμε, συνιστούν άμεση απόδειξη, δεν χρήζουν περαιτέρω σχολίων».

Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως η Ελλάδα δεν υποτιμά τις διαρκείς απειλές και δεν εφησυχάζει. ‘Αλλωστε, όπως αναφέρει, παρατηρείται μια πρωτοφανής κλιμάκωση της ρητορικής που δεν είχαμε ποτέ άλλοτε, ούτε σε περιόδους μεγάλης κρίσης.

Η ρητορική αναπαράγεται καθημερινά από Τούρκους αξιωματούχους και από τα τουρκικά μέσα, ενώ έχει ξεκινήσει ένας άτυπος ανταγωνισμός μεταξύ των κομμάτων όσον αφορά τον εθνικιστικό λόγο.

«Η Ελλάδα απαντά στις προκλήσεις με ψυχραιμία»
«Δεν πρέπει να την αποδίδουμε απλώς σε προεκλογικές σκοπιμότητες», ξεκαθαρίζει. «Πρόκειται για μια αλλαγή στάσης διαρκείας, η οποία δυστυχώς μπολιάζει την τουρκική κοινωνία. Πρόκειται πλέον για ευθείες απειλές εισβολής σε ελληνικό έδαφος, δεν μιλάμε για δυνητικές απειλές».

«Η Τουρκία έχει επιδοθεί σε μία συνεχή προσπάθεια σπίλωσης της δημόσιας εικόνας της χώρας μας, μέσω διασποράς ψευδών ειδήσεων, που ξεφεύγει από τα όρια του αναθεωρητισμού και κινείται στη σφαίρα της ακραίας εθνικιστικής ρητορικής και του ‘ονείρου’ για αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας».

Η Ελλάδα, σημειώνει ο κ. Δένδιας απαντά «με ψυχραιμία. Εκπέμπουμε μήνυμα υπευθυνότητας και αναδεικνύουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

«Δεν θα επιτρέψουμε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Προστατεύουμε τα συμφέροντά μας, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», υπογραμμίζει.

«Οι τοποθετήσεις των φίλων και συμμάχων μας αποδεικνύουν ότι ενστερνίζονται και στηρίζουν πλέον τις ελληνικές θέσεις, κάτι που βεβαίως μας ικανοποιεί, καθώς δείχνει ότι οι προσπάθειές μας έχουν αποτελέσματα», σημειώνει και ξεκαθαρίζει: «Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα αφήνει καμία πρόκληση αναπάντητη και έχει επιλέξει ήδη από το 2020 να ξεκινήσει εκστρατεία διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων και επιθετικών ενεργειών. Καλεί τους εταίρους και συμμάχους της Ελλάδας σε EE, NATO και OHE vα καταδικάσουν την παραβατικότητα της ‘Αγκυρας και να πάρουν σαφή θέση».

Ανησυχητικές οι στενές σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας
Ερωτηθείς σχετικά με τη μη υιοθέτηση από την Τουρκία των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο κ. Δένδιας σημειώνει πως το πραγματικό διακύβευμα είναι κατά πόσον η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι ικανοποιημένοι από τη στάση της. Όπως επισημαίμει, στα μάτια ορισμένων συμμάχων και του ΟΗΕ, η Τουρκία, λόγω του ρόλου της στην επίτευξη συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, με την ανοχή της Ρωσίας, έχει αυξήσει την γεωπολιτική σημασία της – «αλλά αυτό δεν της παρέχει άφεση αμαρτιών».

«Η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αποτελεί καταφύγιο για Ρώσους ολιγάρχες, καθώς και πρόσωπα στα οποία έχει απαγορευθεί η είσοδος στον ευρωπαϊκό χώρο». Υπενθυμίζει δε, πως τους τελευταίους μήνες έχουν διπλασιαστεί οι τουρκικές εξαγωγές στη Ρωσία, η μεγαλύτερη ρωσική επένδυση στον κόσμο είναι ο πυρηνικός σταθμός στο Ακουγιού, ενώ η Τουρκία προμηθεύεται ρωσικά οπλικά συστήματα, όπως οι S-400.

Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία έχει εξοβελιστεί από το πρόγραμμα του F-35, υπάρχει το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων, ενώ το Αμερικανικό Κογκρέσο τάσσεται κατά της αναβάθμισης των τουρκικών F-16. Σε πλήρη αντίθεση, η Ελλάδα έχει πρόσβαση σε όλα τα αμερικανικά συστήματα που επιθυμεί. «Η εποχή του 7:10, όταν η Ελλάδα ήταν ικανοποιημένη εάν λάμβανε το 70% όσων λάμβανε η Τουρκία, έχει περάσει ανεπιστρεπτί, επί τα βελτίω για τη χώρα μας», υπογραμμίζει.

Πριν λίγες ημέρες, ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών προειδοποίησε τις τουρκικές εταιρίες, ότι εφόσον έχουν συναλλαγές με ρωσικές στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, μπορούν να τεθούν και αυτές σε καθεστώς επιβολής κυρώσεων.

«Τέτοια μηνύματα δεν στέλνονται γενικά και αόριστα. Και συνήθως αποτελούν ‘προειδοποιητική βολή’, στην περίπτωση αυτή έναντι Νατοϊκού συμμάχου, τουλάχιστον κατ’ όνομα», σημειώνει ο κ.Δένδιας.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Intime News

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Ο στρατός διέσωσε 27 Σύρους μετανάστες

Ο στρατός του Λιβάνου διέσωσε 27 Σύρους μετανάστες όταν βυθίστηκε το σκάφος τους στην Ανατολική Μεσόγειο, στα σύνορα των δύο χωρών. Το Πολεμικό Ναυτικό, με τη βοήθεια της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, «διέσωσε 27 μετανάστες που επέβαιναν σε ένα φουσκωτό το

«Αν δεις κάτι, πες το μας…»

Ειδικότερα, η ΜΚΟ απευθύνει αίτημα στους εργαζόμενους του Frontex με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Προσκαλούμε προσωπικό/αξιωματούχους του Frontex να αναφέρουν και να αποκαλύπτουν κάθε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνούς δικαίου της οποίας γίνονται μάρτυρες. Χρειαζόμαστε διαφάνεια στις δραστηριότητες του Οργανισμού στα

Εντείνονται οι έλεγχοι στα ιταλογαλλικά χερσαία σύνορα

Λόγω των αυξημένων αφίξεων στην Ιταλία, ολοένα περισσότεροι μετανάστες επιχειρούν να περάσουν από τη Βόρεια Ιταλία στη Γαλλία. Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν την αυξημένη παρουσία της Γαλλικής Χωροφυλακής στα σύνορα με την Ιταλία, ενόσω μετανάστες επιδιώκουν να εισέλθουν στη Γαλλία από

Πειραιάς: Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τα έργα στο λιμάνι

Μεταξύ των έργων αυτών είναι η επέκταση στο νότιο προβλήτα κρουαζιέρας όπου θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό μεγάλων κρουαζιερόπλοιων αλλά και η βυθοκόρηση στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά. Τα έργα αυτά είχαν διακοπεί έπειτα από προσφυγή δημάρχων της περιοχής στο Συμβούλιο της

Μετάβαση στο περιεχόμενο