«Η νίκη του προέδρου Τράμπ ήταν αναμενόμενη. Ως υπουργός των Εξωτερικών, συνάντησα τον Πρόεδρο Μπάιντεν, ως αντιπρόεδρο, επί Ομπάμα. Είχαμε ένα θέμα με τίς βίζες, και μας το έλυσε αμέσως. Αργότερα, όμως, το επιτελείο του, ως προέδρου πλέον, δεν μας έλυσε κανένα από τα ζητήματα πού του θέσαμε. Επί των ημερών Μπλίνκεν, η αμερικανική πλευρά δεν πραγματοποίησε τίποτε από ό,τι μας υποσχέθηκε. Μας έδινε φρεγάτες πού η επισκευή τους θα κόστιζε υπερβολικά, μας έδινε C130 σχεδόν άχρηστα. Αντίθετα, επί των ημερών του Πομπέο στο υπουργείο των Εξωτερικών, ό,τι ζητούσαμε και μας έλεγαν “ναι”, το είχαμε αμέσως»…
Τάδε έφη, μεταξύ άλλων πολλών, ο Νίκος Δένδιας, χθες, στην κατάμεστη από επιφανή στελέχη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητος αίθουσα της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς, όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό και αρκετοί του ευχήθηκαν να φθάσει, όταν έλθει ο καιρός, και μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου»…
Ο υπουργός Αμύνης τόνισε ότι «είναι στο δικό μας χέρι να έχουμε την σωστή επαφή με τα πρόσωπα τα οποία θα επιλέξει ο πρόεδρος Τράμπ για τίς νευραλγικές θέσεις του υπουργού των Εξωτερικών, του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας και του υπουργού Αμύνης. Έχουμε και τούς ομογενείς μας πολιτικούς, με τούς οποίους πρέπει να έχουμε συνεχή επαφή» συμπλήρωσε.
Ευθύς και αιχμηρός, ως συνήθως, δεν δίστασε να ψέξει την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία χαρακτήρισε «γεωπολιτικό νάνο», από την στιγμή πού δεν αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να οργανώσει την δική της αμυντική δύναμη και να μην εξαρτάται από άλλους.
Ο υπουργός συμφώνησε με την άποψη πού εξέφρασε ένας από τούς παρόντες ναυτιλιακούς παράγοντες, κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από την Εκλογή Τράμπ, πρέπει να σκεφθεί πλέον σοβαρά τον «Ευρωπαϊκό Στρατό».
Ο Ν. Δένδιας θύμισε ότι αυτήν την στιγμή οι δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις τίς οποίες έχει σέ εξέλιξη ή ΕΕ έχουν ελληνικά ονόματα: «Ασπίδες» και «Ειρήνη».
«Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι όταν θα έχουμε αν έχουμε ευρωπαϊκό στρατό, δεν θα μπορούμε να πούμε “όχι” σε περίπτωση πού θα κληθούμε να στηρίξουμε στρατιωτικά ένα άλλο μέλος της ΕΕ, αφού και εμείς, αν χρειασθεί, θα ζητήσουμε την βοήθεια των εταίρων μας.»
Για τον τομέα των εξοπλισμών, ανέφερε ότι «πάμε καλά», αλλά «πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα.» Ανεφέρθη στην επικείμενη («είμαστε πολύ κοντά, χάρις σε ελληνικά μυαλά» είπε χαρακτηριστικά) δημιουργία ενός «anti-drone» θόλου, εξήγησε απλά, αλλά κατανοητά, ότι έχει αλλάξει ριζικά ό τρόπος ενεργείας και δράσεως των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Γιατί η χώρα θα πρέπει να έχει ως κύρια αντιαεροπορική δύναμη τα αεροπλάνα της; Η χώρα λοιπόν έχει αλλάξει δόγμα. Η χώρα θα δημιουργήσει έναν πλήρη αντιαεροπορικό θόλο, ο οποίος θα καλύπτει την ελληνική επικράτεια. Θα παρουσιασθούν όλα σύντομα στην
Βουλή και στο ΚΥΣΕΑ. Αλλά θα καλύψει τη χώρα με κινητές μονάδες, έχοντας ως αβαντάζ αυτό πού θεωρείται ως ντεσαβαντάζ. Τα 2.500 νησιά πού έχουμε. Και επίσης με τον ίδιο τρόπο θα δημιουργήσουμε την δυνατότητα αποτροπής στο Αιγαίο με πυραύλους από την ξηρά. Το Ισχυρό ναυτικό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ασκήσει μόνο αυτόν τον ρόλο.»
Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει σέ εξέλιξη πρόγραμμα προβολής του έργου των Ε.Δ. στα σχολεία, για την προσέλκυση νέων στο Στράτευμα, και άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνουν οικονομίες, ώστε τα χρήματα πού θα περισσέψουν να διατεθούν για την αύξηση του μισθού των Ενόπλων Δυνάμεων.