Δεξαμενόπλοια: Καλπάζουν οι ναύλοι και αυξάνονται οι παραγγελίες για νεότευκτα

Ο κλάδος αγοραπωλησιών  δεξαμενόπλοιων παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα αντίθεση μεταξύ της αγοραστικής δραστηριότητας και των ναύλων τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024.  Ενώ ο όγκος πωλήσεων για δεξαμενόπλοια (>10.000 dwt) τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024 (187) είναι μειωμένος κατά 34% σε σχέση με το μέγιστο του 2023 (285), εξακολουθεί να είναι 6% υψηλότερος σε σχέση με το 2022 (177).

«Αυτό υποδηλώνει μια στάση αναμονής από ορισμένους αγοραστές λόγω των υψηλών τιμών των πλοίων και παρά την ισχυρή αγορά ναύλωσης.  Αυτά τα ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία είναι εμφανή στις σημαντικές αυξήσεις των ημερήσιων ναύλων σε όλα τα μεγάλα μεγέθη δεξαμενόπλοιων (VLCC, Suezmax και Aframax) στο Χρηματιστήριο της Βαλτικής» επισημαίνουν οι αναλυτές του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers.

Για την  άνοδο των ναύλων τονίζουν:

«Σε σύγκριση με το 2022, ο μέσος όρος των TCEs του Baltic Exchange για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024 έχει υπερδιπλασιαστεί στον τομέα των VLCC (οι τιμές είναι αυξημένες κατά 178%), οι τιμές των Suezmax είναι αυξημένες κατά 34% και οι τιμές των Aframax είναι αυξημένες κατά 48%, ενώ οι τιμές των Baltic MR Atlantic και Pacific είναι υψηλότερες κατά 73% και 156%.

Σε σύγκριση με το 2023 όμως, μόνο οι μέσες τιμές των VLCC και MR τεσσάρων μηνών είναι υψηλότερες (25%, 5%, 11% αντίστοιχα). Τα Suezmax και τα Aframax είδαν τους μέσους ναύλους τους να κινούνται προς τα κάτω κατά 35% και 22% αντίστοιχα».

Αν και οι υψηλές τιμές προκαλούν κάποια επιφυλακτικότητα των επενδυτών στην αγορά μεταχειρισμένων δεξαμενόπλοιων, η αγορά νεότευκτων πλοίων λέει μια διαφορετική ιστορία.

Ο συνολικός λόγος του βιβλίου παραγγελιών δεξαμενόπλοιων προς τον στόλο, συνεχίζει να αυξάνεται και έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2019 (9,6%). Αυτή η άνοδος είναι ακόμη πιο έντονη για τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς πετρελαϊκών προϊόντων, με τον τρέχοντα λόγο του βιβλίου παραγγελιών προς τον στόλο να αγγίζει το ανώτατο επίπεδο του Απριλίου 2016 (15,1% έναντι 15,5%).

Πηγή 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο της ΕΕ και ο ρόλος του Frontex

Οι τέσσερεις πυλώνες του Συμφώνου Tο νέο Σύμφωνο τροποποιεί και εξελίσσει προγενέστερες μεταρρυθμιστικές προτάσεις στο πεδίο της μετανάστευσης και επιχειρεί να εξισορροπήσει ανάμεσα στην αυστηρότητα και τη δικαιοσύνη. Έχοντας υπόψη τις ειδικές ανάγκες που εξέφρασαν τα κράτη μέλη ΕΕ, στον

«Χαμόγελο του Παιδιού»: Δύο παιδιά εξαφανίζονται κάθε τρεις ημέρες στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα δύο παιδιά εξαφανίζονται κάθε τρεις ημέρες ενώ ανά δύο ημέρες εξαφανίζεται ένας ενήλικας, αποκαλύπτουν τα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού «Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με άλλους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς που δίνουν καθημερινά τιτάνιο αγώνα για τον εντοπισμό

Δ. Καιρίδης: Έχουμε τεράστιο κύμα Τούρκων πολιτών που ζητούν άσυλο

«Τα ζητήματα ασφαλείας απασχολούν τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας, όπως είναι το Λιμενικό και οι Μυστικές Υπηρεσίες. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πυρκαγιών στην πατρίδα μας προκαλείται από αμέλεια. Να το έχουμε αυτό υπόψιν όταν πάμε να κάψουν ξερόχορτα με αέρα και ξηρασία», υπογράμμισε

Μετάβαση στο περιεχόμενο