Διακλαδική Άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ – 22» και με τη συμμετοχή του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ(φωτο)

Από την Κυριακή 22 έως την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022, διεξήχθη η Διακλαδική Εθνική Άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ – 22» στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Την τελική φάση της Άσκησης παρακολούθησε εν πλώ επί του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Σκοπός της Άσκησης ήταν η βελτίωση της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων και η μεγιστοποίηση της διακλαδικής συνεργασίας και συνέργειας, μέσω της εκτέλεσης ρεαλιστικών σεναρίων αυξημένης δυσκολίας που αφορούν στο σύνολο των μορφών πολέμου και περιελάμβαναν Ειδικές Επιχειρήσεις, Ναρκοπόλεμο, Ανθυποβρυχιακό Πόλεμο, Αεροπορικές Επιχειρήσεις, καθώς και αντικείμενα συνεργασίας με μονάδες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ).

Στην Άσκηση η οποία ήταν τύπου LIVEX (Live Exercise) συμμετείχαν μονάδες της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, του Στρατού Ξηράς (ΣΞ), του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, υπό τον συντονισμό του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ), όπως παρακάτω:

  • ΔΕΠ

– Λόχος Μοίρας Αλεξιπτωτιστών (ΜΑΛ).

– Λόχος Πεζοναυτών (ΠΖΝ).

– Τμήμα Ειδικού Τάγματος Εθνοφυλακής (ΕΤΕΘ).

– Λόχος Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών (ΜΑΚ).

  • ΣΞ

– Επιθετικά Ελικόπτερα (Ε/Π) AH-64.

– Ε/Π UH-1H.

– Σύστημα Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΣΜΗΕΑ) SPERWER.

– Λόχος (-) της Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (Α/Μ ΤΑΞ)..

– Μονάδες και Τμήματα της ΑΣΔΕΝ.

  • ΠΝ

Φρεγάτες (Φ/Γ), Πλοία Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ), Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ), Αρματαγωγά (Α/Γ), Πλοία Ταχείας Μεταφοράς (ΠΤΜ), Κανονιοφόροι (Κ/Φ), Υποβρύχια (Υ/Β), Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ), Ε/Π, Ναρκοθηρευτικά (Ν/Θ) και Πλοία Διοικητικής Μερίμνης.

  • ΠΑ

– Μαχητικά Αεροσκάφη (Α/Φ) F-16, Μ-2000/5 και F-4 τα οποία πραγματοποίησαν 94 εξόδους.

– Μεταγωγικά Α/Φ C-130.

– Αερομεταφερόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) EMB-145Η.

  • ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

– Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ)

– Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ)

Παράλληλα με την Διακλαδική Άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ – 22», εκτελέστηκαν επίσης:

  • Η Διακλαδική Άσκηση Ενεργητικής και Παθητικής Αεράμυνας Μεσαίας Κλίμακας «ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ – 22» που αφορά στην αντιμετώπιση εναέριας και δορυφορικής απειλής.
  • Η Διακλαδική Άσκηση «ΚΑΘΑΙΡΕΤΗΣ – 22» που αφορά στις διαδικασίες Τακτικού Ελέγχου Αντιαεροπορικών Μέσων στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Συστήματος Αεράμυνας.
  • Η Αεροπορική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας «ΑΝΤΑΙΟΣ ΙΙΙ» που αφορά στην Διαχείριση Κρίσεων και στην αποτελεσματική αντίδραση σε ταχέως εξελισσόμενες καταστάσεις με παράλληλη εξέταση σεναρίων εξέλιξης των επιχειρήσεων.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεαρός θα δικαστεί για τη μεταφορά επτά παράνομων αλλοδαπών στη Ρόδο

Για τη μεταφορά επτά αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας, κατηγορείται 21χρονος Σύριος που συνελήφθη από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και στις αρχές Δεκεμβρίου θα δικαστεί από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου. Ο 21χρονος (κατά δήλωσή

Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας: Οι εκπαιδευτικές δράσεις συνεχίζονται δυναμικά στην καρδιά του χειμώνα

Πλησιάζοντας πλέον στην καρδιά του χειμώνα, το Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας (International School of the Sea) του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» συνεχίζει δυναμικά, παρά τις συχνά αντίξοες καιρικές συνθήκες, τις δράσεις εκπαίδευσης στην εφαρμοσμένη έρευνα πεδίου για την προστασία των

Επίσκεψη Μαθητών του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ασωμάτων Ροδόπης σε Μονάδες της ΠΑ

Την Παρασκευή 25 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ασωμάτων Ροδόπης, επισκέφθηκαν την 123 Σμηναρχία Τεχνικής Εκπαίδευσης (123ΣΤΕ), το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και την 110 Πτέρυγα Μάχης (110ΠΜ),

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Εθνική Διακλαδική Άσκηση «ΚΟΛΟΣΣΟΣ – 22»

Την Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, παρακολούθησε την διεξαγωγή της τελικής φάσης της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) με την ονομασία «ΚΟΛΟΣΣΟΣ-22». Η άσκηση έλαβε χώρα από