Στις Β. Σποράδες διευρύνεται το πλαίσιο στήριξης περιοχών που έχουν πληγεί από φυσική καταστροφή

Μία νέα διάταξη ψηφίστηκε στις 9/2/2023 στη Βουλή σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας με την οποία διευρύνεται το πλαίσιο στήριξης των περιοχών που έχουν πληγεί από κάποια φυσική καταστροφή, σε συνέχεια σχετικής συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και της Δ/νση Θαλασσίων Συγκοινωνιών του Υπουργείου Ναυτιλίας, της Γενικής Γραμματείας ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης με το Γραφείο του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιου για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου.
Η συγκεκριμένη διάταξη παρέχει τη δυνατότητα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να προβαίνει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για δρομολόγηση πλοίου -με σύναψη σχετικής σύμβασης- σε γραμμές που εξυπηρετούν περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως πληγείσες από θεομηνίες ή λοιπές φυσικές καταστροφές ή έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά από εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής. Εν προκειμένω, η ανωτέρω συνεργασία έχει επεξεργαστεί και έχει προτάξει την δημιουργία μιας νέας επιδοτούμενης γραμμής που θα συνδέει το Πευκί της Βόρειας Εύβοιας με τα νησιά των Β. Σποράδων. Έτσι από την μια πλευρά διευρύνεται η μεταφορική εξυπηρέτηση των νησιών και από την άλλη ενισχύεται η τουριστική ανάπτυξη της Βόρειας Εύβοιας από τους διερχόμενους επισκέπτες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος αναφέρει σχετικά: «Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς τις περιοχές που πλήττονται από κάποια φυσική καταστροφή εμπλουτίζεται με μία ακόμα διάταξη. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της κατάρτισης και της υλοποίησης ενός σχεδίου στήριξης μιας πληγείσας περιοχής, προβλέπεται η χορήγηση του κινήτρου της αποκλειστικότητας για τη δημιουργία θαλάσσιας συγκοινωνιακής γραμμής που θα συμβάλει στην ανάκαμψη της συγκεκριμένης περιοχής.
Η ανάθεση αποκλειστικής εκμετάλλευσης δρομολογιακής ακτοπλοϊκής γραμμής μπορεί να γίνει σε γραμμή που δεν θα καλύπτεται από ήδη δρομολογημένα πλοία και δεν θα έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για αυτή από άλλους πλοιοκτήτες. Μάλιστα, η προϋπόθεση σχετικής εισήγησης από την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, όπως προβλέπεται από τη νέα διάταξη, εξασφαλίζει ότι το μέτρο θα εφαρμόζεται σε περιοχές που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Έτσι, μία νέα ακτοπλοϊκή γραμμή μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στη διαδικασία ανάκαμψης μίας πληγείσας περιοχής, εμπλουτίζοντας το τοπικό δίκτυο μεταφορών, υποστηρίζοντας τη μεταφορά αγαθών και πολιτών και τονώνοντας την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.
Μία τέτοια γραμμή είναι αυτή μεταξύ της Βόρειας Εύβοιας και των νησιών των Βορείων Σποράδων, σε συνέχεια σχετικής εισήγησης της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής και σχετικής συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Μία γραμμή με σημαντικό θετικό αντίκτυπο τόσο για τις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, όσο όμως και για τα νησιά των Βορείων Σποράδων, καθώς η εν λόγω γραμμή έχει σημαντική ενδοσποραδική διάσταση, απαντώντας σε ένα πάγιο αίτημα των επαγγελματιών της περιοχής. Άλλωστε, το εν λόγω εγχείρημα προχώρησε σε ένα πλαίσιο επικοινωνία και με τους τουριστικούς φορείς των δύο περιοχών, καθώς και των δημάρχων. Συνεχίζουμε, λοιπόν, εντατικά τη συνεργασία μας, ώστε να το εν λόγω μέτρο στήριξης να εφαρμοστεί από τη φετινή σεζόν».
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω τροπολογία δρομολογήθηκε μετά τη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τον Υπουργό Ναυτιλίας, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρη Σκάλκο, και τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πετρέλαιο: Η Ισπανία ζητά πιο αυστηρούς κανόνες στη μεταφορά ρωσικού αργού

Σε εκκλήσεις στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) προχώρησε η Ισπανία ζητώντας να μπει ένας έλεγχος στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο για να αποφευχθεί κάποια περιβαλλοντική καταστροφή. Παράλληλα η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να αυστηροποιήσει τους κανόνες της σχετικά

Το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο σε Νέα Πορεία

Η αλλαγή πλεύσης του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, του αρχαιότερου ασφαλιστικού φορέα της Ελλάδας, και τα αποτελέσματα της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του, που οδήγησαν στο να γίνει ο πρώτος φορέας χωρίς ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, έχοντας μηδενίσει τις χιλιάδες εκκρεμότητες στις απονομές κύριων και επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ,

Αυτές είναι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που ψηφίζει σήμερα η Βουλή – Δείτε τις ρυθμίσεις κατά άρθρο

Σειρά αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης που εισήχθη στη Ολομέλεια. Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν κυρίως σε ζητήματα που σχετίζονται με την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, αναβάθμιση του τιμωρητικού πλαισίου για σιδηροδρομικά

10 νεκροί από πυρκαγιά σε επιβατικό πλοίο στις Φιλιππίνες

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 230 διασώθηκαν όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε επιβατικό πλοίο στα ανοικτά των ακτών της επαρχίας Μπασίλαν των Φιλιππίνων χθες το βράδυ, ανακοίνωσε αξιωματικός της ακτοφυλακής του αρχιπελάγους. Άλλοι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας της

Μετάβαση στο περιεχόμενο