Δικηγόρος μήνυσε αστυνομικούς για βίαιη συμπεριφορά σε βάρος της ενώ πήγε να υπερασπιστεί πελάτη της

Η υπόθεση έγινε δημόσια γνωστή από την καταγγελία του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου- Παρέμβαση της Συντονιστικής των δικηγόρων- Διαψεύδουν πηγές της αστυνομίας που λένε πως δεν ασκήθηκε βία – Μηνυση και σε βάρος της

Δικαστικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η δημόσια καταγγελία γυναίκας δικηγόρου, μέλους του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, η οποία κατήγγειλε ότι πήγε στο αστυνομικό τμήμα να υπερασπιστεί πελάτη της και απομακρύνθηκε δια της βίας, με αποτέλεσμα να έχει μώλωπες στο χέρια της. Η δικηγόρος υπέβαλλε μήνυση για πρόκληση σωματικών βλαβών κατά των αστυνoμικών ενώ και σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία για διάταξη υπηρεσίας.

Παρέμβαση

Στο θέμα παρενέβη και η Συντονιστική των Δικηγόρων που ανεφερε πως “καταδικάζει απερίφραστα την βίαιη συμπεριφορά αστυνομικού οργάνου κατά δικηγόρου, κατά την επίσκεψη της στο Α.Τ Πύργου Μονοφατσίου Ηρακλείου, για την άσκηση των δικηγορικών καθηκόντων της. Τέτοιες συμπεριφορές, πέραν της προσβολής ατομικών δικαιωμάτων, συνιστούν προσβολή του δικηγορικού λειτουργήματος, πλήττουν το θεσμικό ρόλο του συνηγόρου και δεν είναι ανεκτές στο κράτος δικαίου. Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τα αρμόδια όργανα να διερευνήσουν άμεσα το συγκεκριμένο περιστατικό και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες, πειθαρχικές ή και ποινικές, στο βαθμό και όπου αναλογούν”.

Τι συνέβη

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η δικηγόρος πήγε στο αστυνομικό τμήμα να υπερασπιστεί συγγενικό της πρόσωπο που συνελήφθη, μετά απο καταγγελία, για οικοδομικές παραβάσεις. Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο εισαγγελέας, με προφορική εντολή του οποίου ο συλληφθείς αφέθηκε ελεύθερος. Ωστόσο, όπως εξηγούν αστυνομικές πηγές , έπρεπε να προηγηθεί η διαδικασία της λήψης αποτυπωμάτων. Η δικηγόρος φέρεται να αντέδρασε έντονα σε αυτό και να απομακρύνθηκε από τους αστυνομικούς.

Το περιστατικό, φέρεται να συνέβη στις 18 Ιουλίου και μια μέρα μετά υπήρξε παρέμβαση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Νίκου Λογοθέτη, ο οποίος ζητά την διερεύνηση τυχόν ευθυνών και την απόδοσή τους, με επιστολή του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, η οποία κοινοποιείται στις εισαγγελίες Εφετών Ανατολικής Κρήτης και Πρωτοδικών Ηρακλείου καθώς και στον αστυνομικό διευθυντή Νίκο Σπυριδάκη.

Δικηγόρος μήνυσε αστυνομικούς για βίαιη συμπεριφορά

eurokinissi

Η επιστολή 

Όπως αναφέρεται στην επιστολή: «Την 18-7-2023 περιήλθε σε γνώση μας προφορική καταγγελία δικηγόρου – μέλους μας, ότι κατά την επίσκεψη της στο Α.Τ Πύργου Μονοφατσίου Ηρακλείου προκειμένου να υποστηρίξει νομικά ως συνήγορος στενό συγγενικό της πρόσωπο, που είχε συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου, έγινε δέκτης ιδιαίτερα σκληρής και βίαιης αντιμετώπισης από τον εκεί αξιωματικό υπηρεσίας ο οποίος, σύμφωνα με όσα μας καταγγέλθηκαν, χειροδίκησε σε βάρος της και την απώθησε βίαια προσπαθώντας μάλιστα να την εκδιώξει από το Αστυνομικό Τμήμα.

Η καταγγέλλουσα συνάδελφος έθεσε υπόψιν μας φωτογραφίες με εμφανή τα σημάδια κακοποίησης σε βάρος της, ενώ σήμερα υπέβαλε και έγκληση κατά του αστυνομικού οργάνου».

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι: «Το συγκεκριμένο αναφερόμενο περιστατικό αστυνομικής βίας σε βάρος δικηγόρου κατά την άσκηση των καθηκόντων του δεν συνάδει με την αποστολή της αστυνομίας, προσβάλει το δικηγορικό λειτούργημα, πλήττει το θεσμικό ρόλο του συνηγόρου σε μια ευνομούμενη κοινωνία και περιστέλλει το Κράτος Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι αποφασισμένος να προασπίσει με κάθε νόμιμο μέσο το λειτούργημα του δικηγόρου και τον θεσμικό του ρόλο, καλώντας την Πολιτεία και τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα αλλά και την Δικαιοσύνη να διερευνήσουν άμεσα και σε βάθος το παραπάνω περιστατικό για την ύπαρξη τυχόν πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών των εμπλεκόμενων αστυνομικών οργάνων και να τις αποδώσουν όπως ο νόμος ορίζει.

Διαψεύδει

Από την πλευρά της Αστυνομίας, ωστόσο, παρότι δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής δημόσια τοποθέτηση, διαψεύδονται τα περί βίαιης συμπεριφοράς. Όπως ανέφεραν στην ΕΡΤ αστυνομικές πηγές, η δικηγόρος πήγε στο Α.Τ. Πύργου στις 18 Ιουλίου, ως συνήγορος συγγενικού της προσώπου, το οποίο, μετά από καταγγελία, είχε συλληφθεί για οικοδομική παράβαση.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο εισαγγελέας, με προφορική εντολή του οποίου ο συλληφθείς αφέθηκε ελεύθερος. Ωστόσο, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, έπρεπε να προηγηθεί η διαδικασία της λήψης αποτυπωμάτων. Η δικηγόρος φέρεται να αντέδρασε έντονα σε αυτό και να απομακρύνθηκε από τους αστυνομικούς, οι οποίοι διαψεύδουν ότι άσκησαν βία σε βάρος της. Η δικηγορος μηνυσε τους αστυνομικούς αλλά σχηματίστηκε επισης δικογραφια για διατάραξη υπηρεσίας.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιμάνι Ηρακλείου: Ο Λ. Σιγάλας μιλά για τις προτεραιότητες του Ομίλου Grimaldi!

Ο διευθύνων σύμβουλος της Minoan Lines τόνισε ότι στόχος του ομίλου είναι να αξιοποιηθεί η κομβική θέση του λιμανιού και να ενισχυθεί τόσο η οικονομία της πόλης όσο και η Κρήτη συνολικά Από την ανάπτυξη των υφιστάμενων υποδομών των λιμανιών Ηρακλείου και

Κατσαφάδος: Όλοι μας νιώθουμε περήφανοι που ενισχύεται η πιο μάχιμη μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας

Ανάρτηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Πριν λίγες μέρες, μαζί με τον Υπουργό @joikonomou , παρακολουθήσαμε την Τελετή Αποφοίτησης του Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης της ΕΚΑΜ. Η δύναμη της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, αυξήθηκε με 22 νέους αστυνομικούς που ολοκλήρωσαν το 24ο Σχολείο

Μεγάλη αύξηση στον κατάπλου ιστιοφόρων στην Χάλκη

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου Χάλκης από το 2019 έως και τον Αύγουστο του 2023, χωρίς να προσμετράται ο αριθμός των επισκεπτών με τα ιστιοφόρα, γιοτ και φουσκωτά, το νησί της Χάλκης είχε αύξηση 427% μέσω της Ακτοπλοΐας.

Πέντε κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας στη Βρετανία

Πέντε άτομα στη Βρετανία κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό την κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Σύμφωνα με το BBC, οι Ορλίν Ρούσεφ, Μπίζερ Ντζαμπάζοφ, Κατρίν Ιβάνοβα, Ιβάν Στογιάνοφ και Βάνια Γκαμπέροβα. Οι πέντε κατηγορούμενοι ζουν επί χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο Οι συγκεκριμένοι

Μετάβαση στο περιεχόμενο