Διμερής Συνάντηση Κουβέλη με Πρέσβη της Λ.Δ. της Κίνας στην Ελλάδα

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φ. Κουβέλης συναντήθηκε την 08.10.2018 στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κα Zhang Qiyue, κατόπιν πρωτοβουλίας της κινεζικής πλευράς, ενόψει και της προγραμματιζόμενης για τα μέσα Οκτωβρίου επίσκεψης του Υπουργού Μεταφορών της Κίνας κ. Li Xiaopeng στην Αθήνα.

3869_2.jpgΟ κ. Υπουργός υπογράμμισε τη συνεισφορά της ναυτιλίας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και την πολιτική προτεραιότητα που αποδίδεται στην ενδυνάμωση των άμεσων και έμμεσων αναπτυξιακών προοπτικών από τις θαλάσσιες δραστηριότητες. Αναφέρθηκε στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας Ελλάδος-Κίνας, το οποίο έχει επιτρέψει την ανάπτυξη δομημένων και αμοιβαία επωφελών διμερών ναυτιλιακών σχέσεων. Σημείωσε επίσης τη θετική επίδραση του πλαισίου ναυτιλιακής συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο χωρών, αποδίδοντας έμφαση ειδικότερα (α) στη συνεργασία των ναυτιλιακών διοικήσεων των δύο χωρών και (β) σε θέματα ναυπηγικής βιομηχανίας και τεχνολογίας, με ειδική αναφορά στην προώθηση ελληνικών προϊόντων ναυτιλιακού εξοπλισμού σε ελληνόκτητα πλοία που κατασκευάζονται στα Κινεζικά ναυπηγεία. Ειδική αναφορά έγινε στη Δήλωση Προθέσεων για τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, Προστασίας του Θαλασσίου Περιβάλλοντος, Ναυτικής Εκπαίδευσης και Διευκόλυνσης της Ναυτιλιακής Κίνησης η οποία βρίσκεται σε ώριμο στάδιο υπογραφής, ως όχημα περαιτέρω ενδυνάμωσης του θεσμικού πλαισίου ναυτιλιακής συνεργασίας. Ο κ. Υπουργός επισήμανε, τέλος, την ανάγκη διευκόλυνσης από την κινεζική πλευρά της ίδρυσης δεύτερης έδρας ναυτιλιακού ακολούθου στη πόλη Γκουανγκτζού στη ν. Κίνα, που προγραμματίζεται να λειτουργήσει παράλληλα με την υφιστάμενη στη Σαγκάη.

DSC_3884.jpgΗ Πρέσβης της Κίνας απέδωσε ομοίως έμφαση στο διμερές θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας για το σύνολο των θεμάτων ναυτιλιακού ενδιαφέροντος και στη συνεργασία των δύο χωρών σε διμερές και σε διεθνές επίπεδο. Η κα. Πρέσβης αναφέρθηκε στην επένδυση της COSCO στο λιμένα Πειραιά ως υπόδειγμα αλλά και υπόβαθρο για την περαιτέρω σύνδεση των αναπτυξιακών στρατηγικών των δύο χωρών και για την ανάληψη πρωτοβουλιών για πραγματοποίηση νέων επενδύσεων στο λιμάνι, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της ναυπηγοεπισκευής και των logistics. Τέλος, η κα Πρέσβης εξέφρασε την επί της αρχής θετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά την προώθηση ελληνικών προϊόντων ναυτιλιακού εξοπλισμού στα ελληνόκτητα πλοία που κατασκευάζονται σε κινεζικά ναυπηγεία.

DSC_3874.jpgΗ συνάντηση ολοκληρώθηκε σε εξαιρετικά θετικό κλίμα και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίζουν το διάλογό τους επί ευρέος πλαισίου θεμάτων που άπτονται της ναυτιλιακής και λιμενικής συνεργασίας. Κατέγραψαν επίσης τη συμφωνία τους για ενίσχυση της στρατηγικής τους συνεργασίας σε διμερές επίπεδο, σε επίπεδο ΕΕ-Κίνας και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών και ιδίως του ΙΜΟ.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαίρεση της εμφάνισης Λιμενικών ως μάρτυρες κατά την ακροαματική διαδικασία της δίκης

Η Π.Ο.Λ. παρακολουθώντας το νομοθετικό έργο της Βουλής των Ελλήνων ενημερώνει τα στελέχη ΛΣ. “Σήμερα 23-02-2024 ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο οποίο περιλαμβάνεται ρύθμιση  για την εξαίρεση της εμφάνισης μαρτύρων αστυνομικών και λοιπών προανακριτικών υπαλλήλων, δηλ. στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ,  κατά

Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά «Σαν να μην πέρασε μια μέρα»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών για ακόμη μια φορά επισκέφτηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά την υπηρεσία που στελεχώνει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας. Συνεπής στο ραντεβού της η Π.Ο.Λ. κατόπιν αιτήματος και της Πρωτοβάθμιας Ένωσης Λιμενικών Αρχών Αττικής και Κορίνθου

Tο μοναδικό σούπερ γιοτ στον κόσμο από χρυσό 24 καρατίων

To μήκους 41,4 μέτρων AK Royalty λάμπει κάτω από τον αραβικό ήλιο του Ντουμπάι και είναι διαθέσιμο προς ναύλωση για 112.000 ευρώ την εβδομάδα. Οταν ήρθε η ώρα να αγοράσει το γιοτ των ονείρων του ο Aaron Fidler, ήξερε ακριβώς

Ελβετία: Τα μετρητά παραμένουν δημοφιλή παρά την αύξηση της χρήσης εφαρμογών πληρωμών στα κινητά

Η Ελβετία εξακολουθεί να είναι ερωτευμένη με τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα, σύμφωνα με έρευνα της κεντρικής τράπεζας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, παρά την ανάπτυξη των εφαρμογών πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων και των προβλέψεων για μια κοινωνία χωρίς μετρητά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο