Διμερής συνάντηση του ΥΝΑΝΠ κ. Φώτη Κουβέλη με τον πρέσβη της Δημοκρατίας της Κορέας

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Φ. Κουβέλης, συναντήθηκε την 24.10.2018, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα, κ. Soo-Suk Lim, κατόπιν πρωτοβουλίας της κορεατικής πλευράς.

kor_a.jpg

Τον κ. Πρέσβη συνόδευαν εκπρόσωποι του εμπορικού τομέα της Πρεσβείας της Κορέας στην Ελλάδα, ενώ από πλευράς ΥΝΑΝΠ συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΝΑΝΠ, κ. Διονύσιος Τεμπονέρας και ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, κ. Χρήστος Λαμπρίδης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

kor_d.jpg

Ο. κ. Πρέσβης, αφού αρχικά συνεχάρη τον κ. Υπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων του, αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Δημοκρατίας της Κορέας στην πρόσφατη Διεθνή Ναυτιλιακή Έκθεση «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2018» (Αθήνα, 04.06.06.2018), όπου ο Γ. Γ. του ΙΜΟ (Κορεάτης κ. Kitack Lim) απηύθυνε εναρκτήριο χαιρετισμό, αποδίδοντας έμφαση στο σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων που συμμετείχαν ως εκθέτες, καθώς και στην επιτυχή διοργάνωση του Ελληνο – Κορεατικού Φόρουμ Ναυτιλιακής Συνεργασίας (2018 Korean-Hellenic Maritime Cooperation Forum).

Ο κ. Πρέσβης, επιβεβαιώνοντας την υφιστάμενη δομημένη συνεργασία των δύο χωρών στον ναυτιλιακό και ναυπηγικό τομέα, υπογράμμισε την στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κορέας για την περαιτέρω ενίσχυση της, στη βάση της προώθησης του ελληνικού ναυτιλιακού εξοπλισμού στα κορεατικά ναυπηγεία, ζήτημα το οποίο τέθηκε και από τον κ. Τεμπονέρα, στο πλαίσιο της πρόσφατης 3ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) Ελλάδας – Δημοκρατίας της Κορέας (Σεούλ, 22.06.2018) και το οποίο επέφερε σημαντική αύξηση στην χρήση ναυτιλιακού εξοπλισμού ελληνικών εταιρειών από τα ναυπηγεία της Κορέας.

kor_b.jpg

Εν συνεχεία, ο κ. Πρέσβης, αναφέρθηκε στην εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης, ιδίως μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής μεταπτυχιακών σπουδαστών μεταξύ κορεατικών και ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Παράλληλα, επεσήμανε την υφιστάμενη εποικοδομητική συνεργασία των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα και την προτεραιότητα που αποδίδεται από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κορέας στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη ναυτιλία. Ολοκληρώνοντας, ο κ. Πρέσβης απηύθυνε πρόσκληση προς τον κ. Υπουργό για πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης, σε κυβερνητικό επίπεδο.

Ο κ. Κουβέλης επιβεβαίωσε την στρατηγικής σημασίας προτεραιότητα που αποδίδεται στη διμερή συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ναυτιλίας και των ναυπηγήσεων, αποδίδοντας ταυτόχρονα έμφαση και στο καλό επίπεδο των υφιστάμενων διμερών ναυτιλιακών σχέσεων, στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), ως μέλη της Κατηγορίας «Α» του Συμβουλίου του ΙΜΟ. Εν συνεχεία, ο Υπουργός Ναυτιλίας έκανε αναφορά στα επίκαιρα ναυτιλιακά θέματα που αναπτύχθηκαν στην πρόσφατη Μ.Δ.Ε, στη βάση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου συνεργασίας με τη Δημοκρατία της Κορέας, το οποίο θέτει τις βάσεις για τη διαμόρφωση στρατηγικών συνεργατικών δεσμών στο ναυτιλιακό και λιμενικό τομέα, στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην ναυπηγοεπισκευή, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τη βούληση για προώθηση του ελληνικού ναυτιλιακού εξοπλισμού στα κορεατικά ναυπηγεία. Επιπροσθέτως εξέφρασε το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για την πορεία του μεσοπρόσθεσμου κορεατικού σχεδιασμού υποστήριξης της εγχώριας ναυτιλιακής και ναυπηγικής βιομηχανίας («Πενταετές Πρόγραμμα Αναζωογόνησης της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας της Δημοκρατίας της Κορέας»).

Επιπλέον, ο κ. Κουβέλης επιβεβαίωσε την πρόθεση του για περαιτέρω προώθηση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης, μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας με τα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα και τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.

Τέλος, ο κ. Υπουργός, αποδεχόμενος την πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στην Δημοκρατία της Κορέας, ευχαρίστησε την κορεατική πλευρά για την ένταξη των ελληνικών κατασκευαστών ναυτιλιακού εξοπλισμού στις λίστες των προμηθευτών των κορεατικών ναυπηγείων, αποδίδοντας έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κορεατικής ναυπηγικής βιομηχανίας, μέσω του αυξανόμενου αριθμού παραγγελιών ελληνικών πλοίων.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα η ενίσχυση της υφιστάμενης στρατηγικής συνεργασίας τόσο στον ναυτιλιακό και ναυπηγικό τομέα όσο και στον ευρύτερο οικονομικό-εμπορικό τομέα. Κατέγραψαν επίσης τη συμφωνία τους για ενίσχυση της στρατηγικής τους συνεργασίας σε διμερές επίπεδο και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών και ιδίως του ΙΜΟ.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαύδος – Συνεχείς οι ροές μεταναστών! Δημοσίευμα Deutsche Welle: “Θα γίνει η Γαύδος δεύτερη Λαμπεντούζα;”

Το Σάββατο η Ελληνική Ακτοφυλακή εντόπισε στη Γαύδο, νότια της Κρήτης, ένα ακόμη σκάφος με μετανάστες, το οποίο κατευθυνόταν προς την Ελλάδα, με τις αρχές να διασώζουν τους 25 επιβαίνοντες. «Το ειδυλλιακό νησί της Γαύδου γίνεται ολοένα και πιο ελκυστικό για τους διακινητές που

Κρήτη: Δύο συλλήψεις μετά την επιχείρηση διάσωσης 85 μεταναστών νότια των Καλών Λιμένων

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε εντοπισμός και διάσωση 85 επιβαινόντων σε λέμβο στη θαλάσσια περιοχή 49 ν.μ. νότια των Καλών Λιμένων της Κρήτης από δεξαμενόπλοιο σημαίας Παναμά υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Αρχηγείου του

Απεγκλωβισμός 42 ατόμων από τη βραχονησίδα Μπαρμπαλιάς στη Λέσβο – Εντοπίστηκαν 25 αλλοδαποί στη Γαύδο

Τις πρωινές ώρες χθες, Περιπολικό Πλοίο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο πλαίσιο προγραμματισμένης περιπολίας του, εντόπισε μεγάλο αριθμό αλλοδαπών στη νησίδα Μπαρμπαλιάς της Λέσβου. Αμέσως καθελκύστηκε το βοηθητικό σκάφος του πλοίου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο προσέγγισε στη νησίδα και με τη συνδρομή της Ελληνικής

Το μέλλον του πολέμου: Επιστροφή στα χαρακώματα ή Τεχνητή Νοημοσύνη;

Ολοκληρώνοντας το 2020 τη μεγαλειώδη σύνθεσή της με τίτλο «Μια σύντομη ιστορία του πολέμου», όπου αφηγείται τη διαδρομή των ένοπλων συρράξεων από τα προϊστορικά χρόνια έως τις μέρες μας (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός), η διακεκριμένη καναδή ιστορικός Μάργκαρετ Μακ

Μετάβαση στο περιεχόμενο