Δημοσκόπηση: Οι «κόκκινες κάρτες» των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση – Αυξάνεται η δυσαρέσκεια

Πτωτικά κινούνται οι δείκτες σε κρίσιμους τομείς. Αύξηση της δυσαρέσκειας και ταυτόχρονη υποχώρηση της δημοτικότητας του πρωθυπουργού. Ρωγμές στον κύκλο της «γαλάζιας παντοδυναμίας».

Πυκνώνουν τα σύννεφα για την κυβέρνηση με τη δυσαρέσκεια των πολιτών να καταγράφεται ολοένα και περισσότερο στις έρευνες κοινής γνώμης τσαλακώνοντας ακόμα και το προφίλ του πρωθυπουργού. Η αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας δεν απειλείται όμως τα σημάδια φθοράς είναι εμφανή και η πτώση σε σημαντικούς δείκτες σημαντική.

Την Πέμπτη, 21 Μαρτίου, δύο δημοσκοπήσεις είδαν το φως της δημοσιότητας με την κυβέρνηση να παίρνει χαμηλό βαθμό στη διαχείριση της ακρίβειας, να αποδοκιμάζεται για την (μη) διαλεύκανση της υπόθεσης των Τεμπών ενώ αυξάνεται το ποσοστό όσων απαντούν ότι η χώρα πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση.

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA τα «καμπανάκια» για το Μαξίμου είναι πολλά και αποτυπώνουν με έντονο τρόπο την αύξηση της δυσαρέσκειας των πολιτών.

Τα πέντε σημαντικότερα προβλήματα

Πρώτο ηχηρό «καμπανάκι» η αύξηση του ποσοστού όσων απαντούν ότι η χώρα πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση που από το 60% που βρισκόταν τον Φεβρουάριο του 2024 έχει φτάσει το 66% τον Μάρτιο του ίδιου έτους.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ιεραρχούν τα πέντε σημαντικότερα προβλήματα της χώρας με την ακρίβεια να κερδίζει με διαφορά. Ακολουθεί η οικονομία και με αρκετά χαμηλότερα ποσοστά η κρίση θεσμών, η εγκληματικότητα και η ανεπάρκεια της κυβέρνηση/ανασφάλεια.

Οι τομείς όπου έχει τις χειρότερες επιδόσεις η κυβέρνηση είναι η εγκληματικότητα, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η αντιμετώπιση της διαφθοράς και η αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Τους πιο καλούς βαθμούς τους παίρνει στην προσέλκυση του τουρισμού, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, στην αμυντική θωράκιση της χώρας και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στους τομείς που ο βαθμός είναι χαμηλός το ποσοστά όσων εκφράζουν αρνητική γνώμη είναι συντριπτικό με πάνω από 7 στους δέκα πολίτες να κοκκινίζουν το συγκεκριμένο γράφημα.

Πέμπτος μήνας σερί που υποχωρεί η θετική αξιολόγηση στην κυβέρνηση

Όλα αυτά αποτυπώνονται και σε μια συνολικά αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση. Οι θετικές γνώμες υποχωρούν από το 35% τον Φεβρουάριο σε 30% τον Μάρτιο, όταν τον Νοέμβριο ήταν στο 39%. Οι αρνητικές γνώμες εκτινάσσονται στο 66% ενώ ακόμα χειρότερος είναι ο δείκτης για την αξιωματική αντιπολίτευσης που όμως αρχίζει να μαζεύει τη δυσαρέσκεια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η υποχώρηση επεκτείνεται και στην υποχώρηση των θετικών αξιολογήσεων για τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάνει 6% και από το 40% υποχωρεί στο 34% με την αρνητική αξιολόγηση να φθάνει στο 61%.

Η δημοσκόπηση βγάζει «κόκκινη κάρτα» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια με το 53 % να τοποθετείται αρνητικά και το 42% θετικά.

Όσων αφορά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη διάχυτη είναι η αίσθηση στην κοινωνία ότι ούτε το δικαστικό, ούτε το πολιτικό σύστημα έχει κινηθεί αποτελεσματικά για την απόδοση ευθυνών. Αυτό πιστεύει το 88% των ερωτηθέντων με τις αρνητικές γνώμες να είναι εξαιρετικά υψηλές και σε όσους δηλώνουν «δεξιοί» και «κεντροδεξιοί».

Στην «πυρά» για ακρίβεια και Τέμπη η κυβέρνηση

Στη δημοσκόπηση της Opinion Poll για λογαριασμό του Action24 το κυβερνών κόμμα κρατά σε απόσταση ασφαλείας τους υπόλοιπους διεκδικητές της πρωτιάς αλλά με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά η δυσαρέσκεια των πολιτών υπάρχει και μάλιστα σε υψηλά ποσοστά.

Χαρακτηριστικό είναι πως το 82% των ερωτηθέντων απαντούν «λίγο/καθόλου» ικανοποιημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τα διαλεύκανση της υπόθεσης της τραγωδίας των Τεμπών εφτά στους δέκα απαντούν «καθόλου».

⇒ Στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές οι δύο εταιρείες δίνουν:

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαρίστησε την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την προσφορά της στη Θεσσαλία με 50 εκατ.

Η Πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού συμμετείχε σε εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο Μουζάκι, για την παρουσίαση των έργων αποκατάστασης στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας που δοκιμάστηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες. Τόσο ο Υπουργός Υποδομών

Σημαντικός ακτοπλοϊκός κόμβος το λιμάνι της Ραφήνας

ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ κόμβο ακτοπλοϊκών υπηρεσιών λόγω της κοντινότερης απόστασής του από τις Κυκλάδες και την Εύβοια, αλλά και  μελλοντικής του σύνδεσης με τον σιδηρόδρομο και την Αττική οδό, εξελίσσεται το λιμάνι της Ραφήνας. Το ΤΑΙΠΕΔ, με την ιδιότητα της Αρχής

Απαγορευμένες ζώνες για τις μηχανότρατες και νέες προστατευόμενες περιοχές – Οι δεσμεύσεις για τις ελληνικές θάλασσες

Σε περίπου 780 εκατ. ευρώ έχει εκτιμηθεί ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση των  21 δεσμεύσεων της Ελλάδας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Our Ocean Conference 2024 που διεξήχθη στην Αθήνα.  Η… μερίδα του λέοντος, ήτοι 500 εκατ. ευρώ,

Μετάβαση στο περιεχόμενο