Διορθωτικές κινήσεις για την εισαγωγή των Αξιωματικών στο ΛΣ και μικτό σύστημα εισαγωγής προτείνει ο Πρόεδρος της ΠΕΑΛΣ

“ΠΑΣΣΑΚΟΣ Σ. Η εκπαίδευση πρέπει να σου δίνει τα εχέγγυα να φέρεις αξίωμα, το οποίο θα πρέπει να έχει αξία, και για να έχει αξία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διακρίνεται από ένα ορθολογικό πλαίσιο ιεραρχικής δομής και ορθής και δίκαιης μετάθεσης του στελέχους.”

Πριν λίγους μήνες  καλωσόρισα ως πρόεδρος της ΠΕΑΛΣ τους νέους δοκίμους Σημαιοφόρους ΛΣ για την επιτυχία τους να εισαχθούν με το σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων  σε έναν οργανισμό με επιτυχή δράση 100 ετών, one-stop shop, ζητούμενο για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με εξειδικευμένα στελέχη, μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία αλλά και τεράστια προσφορά στην κοινωνία ,στην ασφάλεια στη ναυτιλία-ναυτικό ευχόμενος παράλληλα  η νέα αυτή διαδικασία εισαγωγής στο Σώμα των νέων Αξιωματικών ΛΣ και Λιμενοφυλάκων, η στρατιωτική και ακαδημαϊκή εκπαίδευση και τα εφόδια που θα αποκτήσουν στις σχόλες του Πολεμικού Ναυτικού κατά τα 4 έτη φοίτησής τους στην ΣΝΔ και τα 2 έτη στην ΣΜΥΝ αντίστοιχα να είναι αντάξια του υψηλού επιπέδου που διέκρινε έως σήμερα τα στελέχη ΛΣ .

Δυστυχώς ακόμα και σήμερα επιμένω ότι κάποιοι χωρίς καμιά ιδιαίτερη μελέτη , χωρίς ουσιαστική διαβούλευση επέλεξαν την εισαγωγή των στελεχών Λ.Σ. μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων, μόνο και μόνο για λόγους μικροπολιτικούς και μικροσυνδικαλιστικούς και όχι γιατί η εν λόγω μεταρρύθμιση θα αναβάθμιζε και προσέφερε στα στελέχη και το Σώμα και φυσικά  ακόμη και σήμερα αρνούμαι να δεχτώ επιχειρήματα ,τα οποία δυστυχώς χειροκροτήθηκαν τόσο από συνδικαλιστές οσο και εκ των έσω του ΛΣ υπηρεσιακούς παράγοντες , που οδήγησαν στην αναγκαιότητα αυτής της μεταρρύθμισης .

Παραμένουν  δε νωπές στη μνήμη μου οι εκφράσεις απαξίωσης του μέχρι πρότινος συστήματος εισαγωγής στο Σώμα, η προσπάθεια απαξίωσης των ικανοτήτων των στελεχών Λ.Σ., η απαξίωση του Λ.Σ. με δημόσιες τοποθετήσεις όπως:

“Μόνο με τις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στις σχολές του Λιμενικού Σώματος θα κλείσουμε την πόρτα στους ημετέρους”….,
“Μόνο με τις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στις σχολές του Λιμενικού Σώματος θα κλείσουμε την πόρτα στην αναξιοκρατία που κυριαρχούσε όλα αυτά τα χρόνια”….
“Μόνο με τις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στις σχολές του Λιμενικού Σώματος θα αναβαθμίσουμε την ποιότητα των στελεχών.”….
“Μόνο με τις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στις σχολές του Λιμενικού Σώματος και νέα προγράμματα σπουδών τα νέα στελέχη του Σώματος θα μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες και προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα το Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ.”….

Μάλιστα από το βήμα της Βουλής έφτασαν στο σημείο να μας χαρακτηρίσουν  ως ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ και ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥΣ ενώ είδαμε ακόμα και συνδικαλιστές του ΛΣ να χειροκροτούν τις Πανελλήνιες εξετάσεις και να καλωσορίζουν τους νέους δοκίμους γιατί όπως δημόσια δήλωσαν θα ενισχύσουν το συνδικαλιστικό τους κίνημα.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά κορυφαία θεσμικά ζητήματα που αφορούν στο Λιμενικό Σώμα και τα στελέχη του, όπως η εισαγωγή στο Σώμα, η στρατιωτική – ακαδημαϊκή εκπαίδευσή τους και η ιεραρχική εξέλιξη τους αποτέλεσαν και αποτελούν  θύματα μικροσυνδικαλιστικών και μικροπολιτικών λόγων, της προσωπικής και υπηρεσιακής ανέλιξης κάποιων, της ψηφοθηρίας, λίγων άσχετων και «εξαρτημένων» της καρέκλας κι όχι μόνο, που δυστυχώς στήριξαν αυτή την μεταρρύθμιση όπως την ονόμασαν , στο πλαίσιο της τακτικής δημιουργίας νομοσχεδίων κατώτερα των περιστάσεων και των αναγκών μας, οδηγώντας το Λιμενικό Σώμα και τα στελέχη του πίσω, ανοίγοντας το δρόμο για την αλλαγή της δομής του ΛΣ, την απαξίωση του, του «πλήρους ελέγχου μας», την πολιτικοποίησή του, την θεσμική εκτροπή .

Προφανώς σε αυτό το πλαίσιο γκρεμίσματος ότι ήταν όρθιου εντάσσεται και το γκρέμισμα του «ναού» των Αξιωματικών ΛΣ δηλαδή της ακαδημαϊκής τους εκπαίδευσης σε πανεπιστήμια, πολυτεχνικές σχολές και ΑΕΝ και της κατόπιν φοίτησής τους στη σχολή ΣΝΔ, που αποτελούν σημαντικό μέρος της ιστορίας τους, την περηφάνια τους, τα εχέγγυα να διοικούν το ΛΣ και το διαχρονικά υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο και τον επαγγελματισμό των και δεν επεκτείνομαι στην απαξίωση -υποβάθμιση της ιεραρχικής τους εξέλιξης και όχι μόνο .

Να σημειωθεί ότι από την ψήφιση πριν 3 χρόνια της μεταρρύθμισης αυτής όχι μόνο δεν υπήρξε σοβαρή προσπάθεια των εμπνευστών της και των υποστηρικτών της  για τη δημιουργία σχολών του ΛΣ και για κατάλληλη κτιριακή υποδομή , ενώ η εκπαιδευτική ύλη, το κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα , ο Κανονισμός Εκπαίδευσης και εκπαιδευτικό προσωπικό, που αποτελούν βασικότερα αιτήματά μας ,εχέγγυα και προαπαιτούμενα για την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση τελούν υπό αμφισβήτηση και ανεφάρμοστα  .

Κι ενώ η επένδυση στη βασική εκπαίδευση και τη συνεχιζόμενη κατάρτιση του προσωπικού αποτελεί υποχρέωση υψηλής προτεραιότητας με πολλαπλά οφέλη για τα ίδια τα στελέχη, το Λιμενικό Σώμα και εν τέλει για το ελληνικό κράτος κι ενώ για την επίτευξη του στόχου και την υλοποίηση του οράματος των Στελεχών του Λ.Σ –ΕΛ .ΑΚΤ. για βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε εθνικό (κεντρικό και τοπικό), ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο απαιτείται συστηματική και μεθοδευμένη δουλειά σε συνδυασμό με την κατάλληλη αξιοποίηση των τυχόν προσφερόμενων δυνατοτήτων και ευκαιριών , η μοναδική προσπάθεια που είδαμε και η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει την ΠΕΑΛΣ για τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας αυτά τα 4 τελευταία χρόνια αναφορικά με τις επιφυλάξεις μας ως προς τα προαπαιτούμενα για την επιτυχή εισαγωγή μέσω Πανελληνίων και την επιτυχή φοίτηση και αποφοίτηση νέων στελεχών ΛΣ. , είναι προχειρότητα και απαξίωση για την ρύθμιση ζητημάτων φοίτησης στις Παραγωγικές Σχολές του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. , όπως έξυπνα τις ονομάζουν και λειτουργίας τους, τη μεταφορά της έδρας της Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού στο Σκαραμαγκά Αττικής, τη δυνατότητα επέκτασης της χρονικής διάρκειας και για τις εκπαιδευτικές σειρές 2020-21 ,έναν κανονισμό-εκπαιδευτική ύλη που δεν αξίζει σχολιασμού καθώς και τη δυνατότητα σίτισης και διαμονής των Δοκίμων Λιμενοφυλάκων εκτός των εγκαταστάσεων της Σχολής.

Πέραν των επανειλημμένων παρεμβάσεων μας αυτά τα 4 τελευταία χρόνια αναφορικά με τις επιφυλάξεις μας ως προς τα προαπαιτούμενα για την επιτυχή εισαγωγή μέσω Πανελληνίων και την επιτυχή φοίτηση και αποφοίτηση νέων στελεχών ΛΣ. , επανειλημμένες ήταν και οι αναφορές μας στο μεγάλο κενό που θα δημιουργούσε η εισαγωγή στελεχών ΛΣ μέσω Πανελληνίων, τόσο χρονικά όσο και σε αριθμό και ειδικότητες, μέχρι την αποφοίτηση των Αξιωματικών ΛΣ και Λ/Φ από τις Σχολές, προκαλώντας σε συνδυασμό με την παροχή άνευ μελέτης και υπηρεσιακού αντικρίσματος χορήγηση βαθμών αλλά και την ήδη μειωμένη οργανική δύναμη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., .τεράστια προβλήματα στην στελέχωση και στις Υπηρεσίες του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..

Δεν άκουσαν ούτε την πρόταση περί αύξησης του ποσοστού εισαγωγής Αξιωματικών ΛΣ, προερχομένων από ΑΕΝ στο 40%, λόγω επιτακτικών, υπηρεσιακών αναγκών ,ούτε την πρόταση- αναγκαιότητα τοποθέτησης Διοικητή στην Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων στο βαθμό του Πλοιάρχου ΛΣ. και τοποθέτησης Διοικητή στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ΛΣ στο βαθμό του Αρχιπλοιάρχου ΛΣ. δίνοντας τουλάχιστον κύρος στην αποτυχία τους .

Μάλιστα στο πλαίσιο της πάγιας τακτικής τους με τα λόγια να χτίζουν ανώγια και κατώγια είχαν την φαεινή ιδέα οτι μπορούν αναλάβουν την εκπαίδευση των νέων δοκίμων μόνο αξιωματικοί ΛΣ απόφοιτου ΑΕΝ χωρίς να προβληματιστούν έστω και για το από που αυτοί θα αντληθούν .

Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να αποδεχτούμε ότι, με το εκ προοιμίου ναρκοθετημένο πεδίο από την προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία ελάχιστες είναι οι εναπομείνασες διέξοδοι – δυνατότητες παρεμβάσεων από τη νέα Πολιτική Ηγεσία, παρά ταύτα αν δε υπάρξουν γρήγορα πρωτοβουλίες τουλάχιστον διορθωτικών παρεμβάσεων η αποτυχία θα είναι ιστορική με ότι αυτό συνεπάγεται για το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., τα στελέχη ΛΣ , τη Ναυτιλία , την ασφάλεια και τους συμπολίτες μας.

Εφιστώ την προσοχή και προειδοποιώ  ότι στο ΛΣ υπάρχει και ο τίτλος-βαθμός των διαχρονικών «οραματιστών εισηγητών», που συνήθως προτείνουν για να διατηρήσουν και να δικαιολογήσουν τη θέση που κατέχουν και άλλοτε εκμεταλλεύονται την καλύτερη συγκυρία Ηγεσιών – Στρατιωτικών και ιδιαίτερα Πολιτικών, προκειμένου να πείσουν και να «περάσουν» τις σχετικές ασύμβατες και απαράδεκτες για τη δομή του ΛΣ «μελέτες» των ,το αποτέλεσμα των οποίων, όπως εχει σε όλα τα επίπεδα αποδειχθεί , είναι πάντα είναι αντίθετο των προσδοκιών των εισηγητών, δηλαδή η επαγγελματική και κοινωνική υποβάθμιση επί της ουσίας όλων μας αλλά και του ΛΣ!

Η εκπαίδευση πρέπει να σου δίνει τα εχέγγυα να φέρεις αξίωμα, το οποίο θα πρέπει να έχει αξία, και για να έχει αξία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διακρίνεται από ένα ορθολογικό πλαίσιο ιεραρχικής δομής και ορθής και δίκαιης μετάθεσης του στελέχους.

Η ΠΕΑΛΣ παρότι εμμένει στην αρχική της τοποθέτηση,  αναγνωρίζει ότι το σημερινό σύστημα είναι σχεδόν αδύνατο πλέον να αλλάξει στο σύνολό του αλλά θεωρεί ότι μπορεί να γίνουν αλλαγές όπως η αποφοίτηση ειδικότητας πλοιάρχων -μηχανικών από τη ΣΝΔ μέσω εισαγωγής τους απο Πανελλήνιες εξετάσεις και παράλληλα εισαγωγή στελεχών στο ΛΣ ολων των άλλων απαραίτητων ειδικοτήτων-γνώσεων  αποφοίτων ΑΕΙ  -πολυτεχνικών ιδρυμάτων μέσω ΑΣΕΠ και εκπαίδευσή τους στις αντίστοιχες σχολές ειδικοτήτων των ΕΔ.και ως προς αυτά είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας προς υποβοήθηση των πρωτοβουλιών του υπουργού για την επίτευξη των κοινών μας ,όπως έχουμε διαπιστώσει από τις εξαγγελίες του υπουργού ,

Για την πλήρη ενημέρωσή σας ακολουθεί αναλυτικά το σημερινό πλαίσιο εισαγωγής-εκπαίδευσης,  το οποίο αν και η σημερινή πολιτική ηγεσία εξετάζει την τροποποιηση του σε οτι πλεον ειναι εφικτο , θα είχε ιδιαίτερη αξια εάν σε όλα τα επίπεδα του , γνωρίζαμε την πίστη και πλήρη εφαρμογή του για την επίτευξη του στόχου δηλαδή αποφοίτων Δοκίμων , αντίστοιχα και  αντάξιων  του υψηλού επιπέδου που διέκρινε έως σήμερα τα στελέχη ΛΣ .:
Τα συμπεράσματα δικα σας .

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΑΛΣ
ΠΑΣΣΑΚΟΣ Π. ΣΠ.


Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επενδύσεις $4,1 δισ. στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων από τους Έλληνες εφοπλιστές

Της Αναστασίας Βαμβακά Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι επενδύσεις στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων από τους Έλληνες εφοπλιστές, με τα στοιχεία της Allied Shipping Research να αναφέρουν πως έχουν επενδύσει μέσα στο 2022 ήδη 4,157 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά 196

Αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον για κορυφαία ναυτιλιακή συνάντηση στην Αθήνα

Το φετινό Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο του International Propeller Club of the United States ολοκληρώθηκε με επιτυχία την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, ενώπιον εκατοντάδων αντιπροσώπων από όλο τον κόσμο που παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα υψηλού επιπέδου συζητήσεων και κεντρικών ομιλιών από αξιωματούχους

Πόλεμος προσφορών στα σούπερ μάρκετ αλλά και νέο «τσουνάμι» ανατιμήσεων

Έως και το 50% των προϊόντων στα ράφια βγαίνουν σε προσφορά με όλο και μεγαλύτερα ποσοστά εκπτώσεων, την ώρα που οι προμηθευτές και οι αλυσίδες παύουν να συγκρατούν τις αυξήσεις στις τιμές. Στο 3% εκτιμάται ότι θα φθάσει η μείωση

Βραζιλία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί, 14 τραυματίες, πολλοί αγνοούμενοι στην κατάρρευση γέφυρας

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 14 τραυματίστηκαν όταν κατέρρευσε γέφυρα στην πολιτεία Αμαζόνας της Βραζιλίας, ανακοίνωσαν οι αρχές, που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο απολογισμός των θυμάτων να γίνει ακόμη πιο βαρύς, καθώς αγνοούνται αρκετοί ακόμη.