ΔΝΤ: Σε ύφεση το ένα τρίτο του πλανήτη το 2023

Το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να είναι σε ύφεση το 2023, σύμφωνα με το ΔΝΤ, με την επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, να προειδοποιεί ότι το έτος αυτό θα είναι πιο δύσκολο για την παγκόσμια οικονομία από το 2022.

“Γιατί; Επειδή οι τρεις μεγάλες οικονομίες, ΗΠΑ, Ε.Ε. και Κίνα, επιβραδύνουν όλες μαζί, ταυτόχρονα”, ανέφερε η Γκεοργκίεβα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Face the Nation” του CBS.

“Περιμένουμε το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας να είναι σε ύφεση”, ανέφερε, επισημαίνοντας ότι ακόμα και για τις χώρες που δεν θα βρίσκονται σε ύφεση “θα φαίνεται [πως η οικονομία] είναι σε ύφεση για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους”.

Οι ΗΠΑ ενδεχομένως να καταφέρουν να αποφύγουν την ύφεση, αλλά η κατάσταση είναι πιο ζοφερή για την Ευρώπη, η οποία έχει χτυπηθεί άγρια από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε. “Η μισή Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σε ύφεση”, πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ, η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,7% το 2023 από 3,2% το 2022. Τον προηγούμενο Οκτώβριο το Ταμείο αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2023, αντανακλώντας τις καθοδικές πιέσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, από το ράλι του πληθωρισμού και τις αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.

Σχολιάζοντας την έξαρση της πανδημίας στην Κίνα μετά την απόφαση των αρχών να χαλαρώσουν τους περιορισμούς κατά της Covid-19 η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι “για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια η ανάπτυξη της Κίνας το 2022 αναμένεται να είναι στα ίδια ή χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την παγκόσμια ανάπτυξη”.

“Πριν την Covid, η Κίνα δημιουργούσε το 34, 35, 40% της παγκόσμιας ανάπτυξης. Αυτό δεν ισχύει πλέον”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αυτή η περίοδος είναι “ιδιαίτερα δύσκολη” για τις ασιατικές οικονομίες.

“Όταν μιλάω με ηγέτες στην περιοχή, όλοι τους ξεκινούν με την ερώτηση: τι θα γίνει με την Κίνα; Πρόκειται η Κίνα να επιστρέψει σε υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης;” ανέφερε.

Προειδοποίησε εξάλλου ότι οι δύο επόμενοι μήνες “θα είναι δύσκολοι για την Κίνα”, αν και εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι στο τέλος η χώρα θα κινηθεί προς ένα “υψηλότερο επίπεδο οικονομικών επιδόσεων, κλείνοντας το έτος σε καλύτερη θέση απ’ ό,τι το ξεκίνησε”.

ΔΝΤ: Σε ύφεση το ένα τρίτο του πλανήτη το 2023

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βουλευτής Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα με το διοικητή του Γ’ Λιμενικού Τμήματος Κατερίνης και τον Πρόεδρο της Ένωσης Λιμενικών Υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας

Στο πλαίσιο των θεσμικών της συναντήσεων η βουλευτής Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα συναντήθηκε  με το διοικητή του Γ’ Λιμενικού Τμήματος Κατερίνης, Πλωτάρχη  κ. Αδαμίδη και τον Πρόεδρο της Ένωσης Λιμενικών Υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας. κ. Θοδωρή Κουστιάνη. Στη συνάντηση με τον 

WSJ: Πώς η Τουρκία κρατά ζωντανή την πολεμική μηχανή της Ρωσίας

Τουρκικές εταιρείες πραγματοποίησαν το περασμένο έτος εξαγωγές αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων που αφορούσαν μηχανήματα, ηλεκτρικές συσκευές, ανταλλακτικά και άλλη είδη, τα οποία η Ρωσία χρειάζεται για τον στρατό της, σύμφωνα με έρευνα, που δείχνει το πώς «τροφοδοτεί» η Μόσχα την

Φάκελος «Ακροδεξιά στην Ελλάδα» – Η απόρρητη έκθεση της Αντιτρομοκρατικής

«Η ακροδεξιά εξτρεμιστική δράση έχει περιοριστεί μετά τις συλλήψεις μελών της COMBAT 18, των Ανένταχτων Μαιάνδριων Εθνικιστών (ΑΜΕ) και την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Η οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό και η πανδημία έχουν οδηγήσει στην εξάπλωση της ακροδεξιάς ιδεολογίας. Το Εθνικό Κόμμα Ελληνες του Ηλία Κασιδιάρη

Δείτε την παρέμβαση της ΕΑΑΛΣ στη Βουλή

Δείτε τη 2η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων (Τετάρτη, 1.2.2023) για το πολυνομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ, στη διάρκεια της οποίας οι βουλευτές-μέλη της είχαν τη δυνατότητα να έχουν ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων. Ανάμεσα στους φορείς που παρουσίασαν τις