Δράσεις για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα από την 3η ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Οι εν λόγω ημερίδες διενεργήθηκαν με πρωτοβουλία της 3ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής  Ακτοφυλακής  (ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) και συνδιοργανώθηκαν με τις Περιφέρειες των Ιονίων Νήσων και της Ηπείρου, της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Κέρκυρας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης (ΠΕ.ΔΙ.ΕΚ.) Ηπείρου , του Ιδρύματος Ευγενίδου, των εκδόσεων ΄΄Ναυτικά Χρονικά’’ & Ιsalos.net’, του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας, του Δήμου Κέρκυρας και του Δήμου Ιωαννιτών,  διεξήχθησαν  δε, στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας και στην αίθουσα πολιτιστικού πολυχώρου ‘’Δ.ΧΑΤΖΗΣ’’ Δήμου Ιωαννιτών  και αποτέλεσαν την ολοκλήρωση  μιας σειράς δράσεων που είχαν ως αντικείμενο την ενημέρωση των  μαθητών της Γ΄ τάξης Γυμνασίου και της Ά τάξης του Λυκείου ( ΓΕΛ & ΕΠΑΛ) των Σχολικών Μονάδων  της Κέρκυρας ,των Ιωαννίνων, της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας, για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας, αλλά και για τις δυνατότητες σταδιοδρομίας  στα ναυτικά επαγγέλματα . Στις ημερίδες συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέα του Υ.ΝΑ.Ν.Π. και Προέδρος του Συμβουλίου Ναυτικής Εκπαίδευσης (Σ.Ν.Ε.) Δρ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Δρ. Λεωνίδας Δημητριάδης- Ευγενίδης ,Πρόεδρος του Ιδρύματος   Ευγενίδου &  Πρεσβευτής Καλής θελήσεως του ΙΜΟ , ο  Δρ. Ηλίας  Μπίσιας, Διευθυντής του περιοδικού  Ναυτικά Χρονικά & Isalos.net, ο Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Σαπουνάς Ευρυβιάδης, Διοικητής της 3ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και ο Δ/ντης Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης (ΠΕ.ΔΙ.ΕΚ.) Ηπείρου κ Κωνσταντίνος Καμπουράκης και ο  Δ/ντης Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Κέρκυρας κ. Κωνσταντίνος Αλαμάνος . Επίσης  παρευρέθηκαν ο Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ηπείρου, Πλοίαρχος Λ.Σ. Τιφτικίδης Παύλος ,η Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Νταβάκου Ανθή,  ως εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών του ΥΝΑΝΠ και ο κ. Κίκερης Παντελής,  Διευθυντής της  Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ηπείρου.

Η  3η ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ανέλαβε την πρωτοβουλία  πραγματοποίησης δράσεων με σκοπό την ενημέρωση μαθητών για το Ναυτικό επάγγελμα με  και πραγματοποιήθηκαν

α)Επισκέψεις σε Δομές Φιλοξενίας Παιδιών στην Ήπειρο και πραγματοποίηση εκπαιδευτικών  ενημερώσεων σε  Ε/Γ – Ο/Γ πλοία της  γραμμής Ηγ/τσας – Κέρκυρας.

  β) Εν πλω ενημέρωση μαθητών της δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  και συγκεκριμένα της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου και της Ά τάξης  του  Λυκείου (ΓΕΛ & ΕΠΑΛ) Σχολικών Μονάδων  της Ηπείρου με Ε/Γ – Ο/Γ πλοία στη γραμμή Ηγ/τσας – Κέρκυρας- Ηγ/τσας

 

και   γ) Πραγματοποίηση Ημερίδων με θέμα το Ναυτικό Επάγγελμα στην Κέρκυρα και τα Ιωάννινα.

Συγκεκριμένα :

    α) Την 26-01-2022 στελέχη Υπηρεσίας με τον Διοικητή της 3ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ., Αρχιπλοίαρχο Λ.Σ. ΣΑΠΟΥΝΑ Ευρυβιάδη, επισκέφτηκαν το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού,- παράρτημα Φιλιατών Θεσπρωτίας- και ενημέρωσαν τα δεκαεπτά (17) αγόρια που φιλοξενούνται, για την Ναυτική εκπαίδευση και την σταδιοδρομία στο Ναυτικό Επάγγελμα.

 

Την 02-03-2022 τα παιδιά της δομής Φιλιατών, κατόπιν σχετικής συνεννόησης επισκέφτηκαν το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και ξεναγήθηκαν στο Ε/Γ-Ο/Γ ΕΡΜΗΣ από τον Πλοίαρχο cpt ΣΥΝΟΔΙΝΟ Δημήτριο, παρουσία στελεχών της 3ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Την 30-03-2022 πραγματοποιήθηκε από στελέχη της 3ης  ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και  του  Κ.Λ. Ηγουμενίτσας αντίστοιχη ενημέρωση  στη δομή φιλοξενίας του Κέντρου Προστασίας Παιδιού στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου φιλοξενούνται εννέα (09) κορίτσια .

Με την λήξη των μέτρων για την πανδημία περί τα τέλη Μάρτιου και  κατά το χρονικό διάστημα από 31/3 έως 15/4 – σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου- πραγματοποιήθηκαν εν πλω ενημερώσεις μαθητών /τριών  αναφορικά με τον τρόπο εισαγωγής των υποψηφίων στις Α.Ε.Ν., τον χρόνο φοίτησης στις σχολές , την πρακτική άσκηση επί του πλοίου , τις προϋποθέσεις απόκτησης της ναυτικής ικανότητας, τις ευκαιρίες καριέρας που δύναται να  έχουν στη Ναυτιλία. Οι ανωτέρω ενότητες αναπτύχθηκαν από τους εκπαιδευτικούς της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ηπείρου (Δ/ντής Σπουδών, Υποδ/ντής, καθηγητές) και από στελέχη Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. της ΑΕΝ Ηπείρου, της 3ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ.   και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Επισημαίνεται ότι οι μαθητές ενημερώθηκαν κατά την διάρκεια του πλου, ανά ομάδες στη γέφυρα των πλοίων από τον Πλοίαρχο των Ε/Γ-Ο/Γ για το ναυτικό επάγγελμα και πραγματοποιήθηκε επίδειξη της λειτουργίας/χρήσης  των ναυτιλιακών οργάνων  του πλοίου ( ραντάρ, πυξίδα, ηλεκτρονικοί χάρτες  κ.α.). Συμμετείχαν συνολικά 356 μαθητές.  

  • Οι δράσεις για την προσέλκυση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα ολοκληρώθηκαν με την διενέργεια Ημερίδων που διεξήχθησαν την 16 Μαΐου 2022  στην πόλη της Κέρκυρας και την 17 Μαΐου στην πόλη  των Ιωαννίνων, με θέμα: «Ο Δρόμος είναι η Θάλασσα – Προοπτικές του Ναυτικού Επαγγέλματος»

 

Ο  κ. Γενικός Γραμματέας στην  παρέμβαση του στις δυο ημερίδες αναφέρθηκε στους νέους  με τρόπο απλό και κατανοητό στο επαγγελματικό όραμα που θα πρέπει να έχουν, οι οποίοι κάνοντας μια προβολή στο μέλλον θα πρέπει να αναπτύξουν ικανότητες και δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να σταδιοδρομήσουν σε όποιο επάγγελμα επιλέξουν, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν αποτελεί επιλογή επαγγέλματος αλλά επιλογή σταδιοδρομίας, επισημαίνοντας   τις προοπτικές που υπάρχουν  για  σταδιοδρομία  σε επαγγέλματα του κλάδου της ναυτιλίας.

Οι συντονιστές των ημερίδων – Δρ. Λεωνίδα Δημητριάδη- Ευγενίδη , Δρ Ηλίας Μπίσιας και Ευρυβιάδης Σαπουνάς – ανέπτυξαν   μια εποικοδομητική   διαδραστική  συζήτηση , όπου οι μαθητές έθεταν ερωτήσεις και οι απαντήσεις προκύπταν μέσα από διαλογική συζήτηση , ερωτήσεις που αναφέρονταν, στην δομή και στον τρόπο λειτουργίας ενός πλοίου ,τις αρμοδιότητες και ευθύνες ενός Αξιωματικού Εμπορικού Ναυτικού(Ε.Ν.), στα  κριτήρια για την επιλογή των νέων  να σπουδάσουν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδας ή του εξωτερικού,στις προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης στο ναυτικό επάγγελμα , στις απολαβές. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις γυναίκες ναυτικούς  με στόχο την διατήρηση  και την  ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών στο ναυτιλιακό κλάδο, ένα θέμα που παρουσιάσθηκε  από την κα Κουλούρη Αμαλία, Πλοίαρχο Ά Τάξης του Ε.Ν., και το οποίο  συνέπιπτε με τον εορτασμό στις  18η Μαΐου της παγκόσμιας Ημέρας της γυναίκας στη Ναυτιλία.

 

Οι Πλοίαρχοι Α΄ τάξης Ε.Ν.  κκ. Καφρίτσας  Σπυρίδων,  καθηγητής  Ναυτικών Μαθημάτων του 1ου  Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.)/Ναυτικού τομέα Κέρκυρας και Συνοδινός Δημήτρης , Πλοίαρχος του Ε/Γ-Ο/Γ ΕΡΜΗΣ, στις παρεμβάσεις τους, οι οποίες προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον των παιδιών, έκαναν  εκτενή αναφορά στα πλοία νέας τεχνολογίας,  στις συνθήκες εργασίας των ναυτικών, στον τρόπο εισαγωγής στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού ή στα ΕΠΑ.Λ.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε μια σύντομη ενημέρωση  από την Υποπλοίαρχο Λ.Σ Λαγού  Αθηνά, στέλεχος της 3ης ΠΕΔΙΛΣ- ΕΛΑΚΤ,  για το έργο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ) , τον τρόπο εισαγωγής στις σχολές του Λιμενικού Σώματος και το ρόλο της γυναίκας στις τάξεις του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. .

Λαμβάνοντας υπόψη, τον αυξημένο αριθμό προσέλευσης μαθητών στις ημερίδες  , ο οποίος άγγιξε τα 400 άτομα , την ιδιαίτερη προσοχή που επέδειξαν κατά την διάρκεια τους  καθώς και την έντονη και δυναμική τους συμμετοχή, θεωρούμε ότι οι  ανωτέρω δράσεις  συνέβαλαν  ουσιαστικά στην ενημέρωσή τους προκειμένου  γνωρίσουν τα επαγγέλματα του κλάδου της ναυτιλίας .

Η καθιέρωση πραγματοποίησής  τους σε ετήσια βάση,  προκειμένου όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές της περιοχής της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων λάβουν  την  κατάλληλη  ενημέρωση  και  πληροφόρηση για το ναυτικό επάγγελμα, θα συμβάλει αποφασιστικά στην τελική επιλογή για σταδιοδρομία στο ναυτικό επάγγελμα, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία την   δυσκολία που έχουν σήμερα οι νέοι της χώρας  στην εύρεση εργασίας μετά την περάτωση των σπουδών τους, ιδιαίτερα δε  στις περιοχές Ηπείρου/ Δυτικής Ελλάδας οπού  συναντάμε πανελλαδικά τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.

Οι συγκεκριμένες ενέργειες θα αποτελέσουν για το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προτεραιότητα και θα επεκταθούν στο σύνολο της επικρατείας, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού ενημέρωσης και προβολής του έργου των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και του Ναυτικού Επαγγέλματος.-

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Άμεση εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ για Λιμενικούς και Αστυνομικούς λόγω μεταναστευτικού

Όλοι οι ένστολοι του Λιμενικού και της Αστυνομίας θα πάρουν εφάπαξ 600 ευρώ τα Χριστούγεννα  ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από την Τρίπολη. «Με δεδομένη την 24ωρη αυξημένη αστυνόμευση, με δεδομένη την πλάτη που έβαλαν οι

Άσκηση Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ «CYBER COALITION 2022»

Από την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2022 διεξήχθη στο ΓΕΕΘΑ  η άσκηση «CYBER COALITION 2022», η οποία αποτελεί την σημαντικότερη άσκηση κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ. Η «CYBER COALITION 2022» διευθύνεται από το Κέντρο Αριστείας Συνεργατικής Κυβερνοάμυνας (Cooperative