Το βαρύ πολιτικό πρόγραμμα της επίσκεψης του Γερμανού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Αθήνα ολοκληρώθηκε με τις δύο διαδοχικές συναντήσεις που είχε με την Ελληνίδα ομόλογό του Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αμέσως μετά την εθιμοτυπική υποδοχή αλλά και την επιβεβαίωση του καλού επιπέδου αγαστής συνεργασίας στις ελληνογερμανικές σχέσεις, ηΠρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε χωρίς περιστροφές πρώτο στην ατζέντα το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου που εξαναγκάστηκε να δώσει η κατοχική Ελλάδα στη ναζιστική Γερμανία, ζήτημα που παραμένει ακόμη «εκκρεμές» για την ελληνική πλευρά, όπως τόνισε. Μάλιστα, έχοντας δίπλα τον Γερμανό Πρόεδρο, υπενθύμισε τη σχετική απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου του 2019.
Σταϊνμάιερ: Το θέμα των επανορθώσεων νομικά λήξαν
«Έχουμε διαφορετικές θέσεις για το ζήτημα και σας είναι γνωστό» απάντησε ο Γερμανός Πρόεδρος, σε μια δύσκολη ομολογουμένως στιγμή για τον ίδιο αλλά και για κάθε Γερμανό πολιτικό που επισκέπτεται την Ελλάδα, όσο αναμενόμενη κι αν είναι η αναφορά στις ελληνικές αξιώσεις, που τίθεται από όλες τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις αδιάλειπτα. «Για τη Γερμανία το θέμα είναιι νομικά λήξαν» απάντησε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, επαναλαμβάνοντας την πάγια γερμανική θέση, που επίσης γνωρίζει καλά η Ελλάδα.
Έκανε λόγο για «θηριωδίες» των ναζί στην Ελλάδα, ανέφερε ότι η Γερμανία συνεχίζει να φέρει «ιστορική και ηθική ευθύνη» και προετοίμασε το έδαφος για μια βαρυσήμαντη ομιλία που σχεδιάζει αύριο στην Κρήτη αναφορικά με τη γερμανική ευθύνη απέναντι στα θύματα των ναζί και των απογόνων τους.
Υπογράμμισε τη σημασία για τη Γερμανία που έχει η έμπρακτη συνεισφορά μέσω του υπό ανέγερση Μουσείου του Ολοκαυτώματος, όπου βρέθηκε την Τρίτη, και άλλων κοινών συμπράξεων, συγκεκριμένα του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας που ξεκίνησε το 2015 και του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον.
Μητσοτάκης: «Ζωντανές» αξιώσεις, έμφαση στην Κάνδανο
«Ζωντανά» χαρακτήρισε τα ζητήματα των πολεμικών επανορθώσεων και ειδικότερα του κατοχικού δανείου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ελπίζουμε σε επίλυσή τους κάποια στιγμή» ανέφερε, δίνοντας και ο ίδιος ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου στην Κάνδανο, το μαρτυρικό χωριό που κατέστρεψαν οι ναζί σε επιχείρηση αντιποίνων μετά τη Μάχη της Κρήτης.
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, προσωπικά αλλά και ως καταγόμενος από την Κρήτη, που θα επισκεφθείτε την πατρίδα μου την Κρήτη και την Κάνδανο για να αναγνωρίσετε τις ναζιστικές θηριωδίες στο νησί κατά τον Β‘ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πιστεύω ότι θα είναι σημαντική χειρονομία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Γερμανός πρόεδρος επέλεξε να κρατήσει χαμηλότερους τόνους στο σύντομο τετ α τετ με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δεν αναφέρθηκε ξανά στο θέμα αλλά επέλεξε να επαινέσει την ελληνική οικονομική «επιστροφή» αλλά και τη νέα σελίδα στις ελληνογερμανικές, οικονομικές σχέσεις με έμφαση στις γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως την επένδυση της φαρμακοβιομηχανίας Boehringer-Ιngelheim, τις εγκαταστάσεις της οποία επισκέφθηκε την Τρίτη.
Εξέφρασε την ελπίδα περαιτέρω εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων στο πλαίσιο μιας «δημοκρατικής Ευρώπης» με φόντο τις μεγάλες προκλήσεις, όπως τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Μαλακάσα: Το σκληρό πρόσωπο του μεταναστευτικού
«Ausweis, Ausweis!» (Ταυτότητα, ταυτότητα!). «Deutschland, Deutschland!» (Γερμανία, Γερμανία!). Mε αυτά τα συνθήματα υποδέχθηκαν εκατοντάδες πρόσφυγες πίσω από τα συρματοπλέγματα του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης της Μαλακάσας τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στον χώρο του κέντρου, συνοδευόμενος από τον υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκο Παναγιωτόπουλο. Η επίσκεψη, που είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, ολοκληρώθηκε πολύ σύντομα, με τις εικόνες των αιτούντων άσυλο να είναι ιδιαίτερα έντονες έως σκληρές.
Αυτό που έγινε πάντως αντιληπτό, όπως ανέφερε αργότερα σε ανταποκριτές γερμανικών μέσων ο Φρανκ-Bάλτερ Σταϊνμάιερ, είναι η πίεση που δέχεται η Ελλάδα στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αλλά και ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν ξεκινά στα σύνορα της Γερμανίας αλλά στη Μεσόγειο.
Απαιτούνται για το μεταναστευτικό λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συνεργασία με την Ελλάδα, όπως είπε, ενώ ανέφερε ότι στις κεκλεισμένων των θυρών πολιτικές επαφές τέθηκε το ζήτημα των επιστροφών από τη Γερμανία προς χώρες πρώτης υποδοχής και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, με την ελληνική πλευρά να εκφράζει τις γνωστές θέσεις/ενστάσεις της.
Η Ελλάδα σημειωτέον επικρίνει την αυστηροποίηση της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής και την προσωρινή, εξάμηνη αναστολή των κανόνων Σένγκεν. Η γερμανική τρικομματική κυβέρνηση θεωρεί αναγκαίες τις επιστροφές αιτούντων τόσο σε τρίτες χώρες όσο και στις χώρες πρώτης υποδοχής στο πλαίσιο των κανόνων του Δουβλίνου.
Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο Ανταποκρίτρια της Ελληνικής Σύνταξης της DW στο Βερολίνο