Δυνάμεις της FRONTEX στα σύνορα της Β. Μακεδονίας με την Ελλάδα

Η ανάπτυξη της FRONTEX ξεκίνησε από τα σύνορα της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα, όπου περίπου 100 αστυνομικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, μαζί με αστυνομικούς της Βόρειας Μακεδονίας θα περιπολούν κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.


Η ανάπτυξη της FRONTEX ξεκίνησε από τα σύνορα της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα, όπου περίπου 100 αστυνομικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, μαζί με αστυνομικούς της Βόρειας Μακεδονίας θα περιπολούν κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Αργότερα αναμένεται ανάπτυξη της FRONTEX και στα σύνορα της Βόρειας Μακεδονίας με την Σερβία και την Αλβανία.

Η εν λόγω κοινή επιχείρηση προγραμματίζεται να διαρκέσει μέχρι τις 24 Ιανουαρίου 2024 με δυνατότητα επέκτασής της και σκοπός της, όπως αναφέρθηκε είναι να υποστηρίξει τις εθνικές αρχές της Βόρειας Μακεδονίας όσον αφορά στον έλεγχο των συνόρων και στη διαχείριση της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων της πρόληψης, της διερεύνησης και της αντιμετώπισης του διασυνοριακού εγκλήματος, καθώς και της συλλογής και ανταλλαγής επιχειρησιακών πληροφοριών και της ταυτοποίησης ενδεχομένων κινδύνων και απειλών.


Στη σχετική τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Σκόπια, ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Όλιβερ Σπάσοφσκι σημείωσε ότι η ανάπτυξη αυτή της FRONTEX στέλνει το σημαντικό μήνυμα ότι η χώρα δεν είναι μόνη στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και προσέθεσε ότι οι σύγχρονες προκλήσεις ασφάλειας απαιτούν προσέγγιση εταιρικής σχέσης και κοινή απάντηση.

«Η ενίσχυση της συνεργασίας με την ΕΕ αποφέρει συγκεκριμένα οφέλη για τους πολίτες μας. Επειδή η κοινή μας δέσμευση για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και του διασυνοριακού εγκλήματος θα εξασφαλίσει αναπόφευκτα μεγαλύτερη ασφάλεια τόσο για τους πολίτες της χώρας μας όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο Όλιβερ Σπάσοφσκι.

O εκτελεστικός διευθυντής της FRONTEX, Χανς Λέιτενς ανέφερε ότι η σημερινή ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού στα σύνορα της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί μία σημαντική θετική εξέλιξη.

«Η αποστολή θα ενισχύσει τα σύνορα της Βόρειας Μακεδονίας. Εδώ βρήκαμε έναν αφοσιωμένο εταίρο που συμμερίζεται τη δέσμευσή μας για τη διατήρηση της ακεραιότητας των συνόρων μας. Μαζί θα εργαστούμε ακούραστα για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να διασφαλίσουμε ασφάλεια για ολόκληρη την περιοχή» σημείωσε ο Χανς Λέιτενς.

Η Βόρεια Μακεδονία είναι η πέμπτη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία η FRONTEX αναπτύσσει δυνάμεις, μετά την Αλβανία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η συμφωνία για την ανάπτυξη της FRONTEX στη Βόρεια Μακεδονία υπογράφηκε στα τέλη Οκτωβρίου 2022 στα Σκόπια, κατά την επίσκεψη, τότε, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πηγή: naftemporiki.gr

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο του Πειραιά για το εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα

Με συνθήματα «όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών» και «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» διαδηλώνουν φορείς και συλλογικότητες Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από ναυτεργατικά σωματεία, φορείς και συλλογικότητες πραγματοποιείται στην πλατεία Κοραή στο κέντρο του Πειραιά, με

Τράπεζα θεμάτων: Εντοπίστηκαν από την ΕΥΠ 30 λογαριασμοί ρωσόφιλων χάκερς της «Killnet» στην κυβερνοεπίθεση

Συμμετείχαν συνολικά 100.000 ηλεκτρονικές διευθύνσεις που… χτύπησαν το σύστημα Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές για την συντονισμένη κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε η Τράπεζα Θεμάτων και μπλόκαρε μέχρι ως ένα σημείο τις εξετάσεις των μαθητών του λυκείου.. Οι έρευνες για τους χάκερς

Ανδρουλάκης: Έχουμε χρέος να φτιάξουμε ξανά τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη

«Έχουμε χρέος να φτιάξουμε ξανά τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη για να έχει πραγματικό αντίπαλο η Νέα Δημοκρατία», δήλωσε μεταξύ άλλων από την Πολίχνη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Ειδικότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Ανδρουλάκης είπε: «Είχαν συνηθίσει

Πόσο κοστίζει μια κυβερνοεπίθεση;

Όπως συμβαίνει και στις κανονικές επιχειρήσεις, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου πρέπει να ανησυχούν για το κόστος λειτουργίας και την απόδοση της επένδυσης. Δυστυχώς, μια νέα έκθεση της Deloitte διαπιστώνει ότι το κόστος διάπραξης εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο είναι απίστευτα χαμηλό. Οι

Μετάβαση στο περιεχόμενο