Ε.Α.Α.Λ.Σ-Π.Ε.Α.Λ.Σ-Π.Ο.Λ.: Κοινή Ανακοίνωση Συνδικαλιστικών Φορέων Λιμενικού Σώματος για τα Μετοχικά Ταμεία

Ε.Α.Α.Λ.Σ-Π.Ε.Α.Λ.Σ-Π.Ο.Λ.:  Κοινή Ανακοίνωση Συνδικαλιστικών Φορέων Λιμενικού Σώματος για τα Μετοχικά Ταμεία.

 

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους Λιμενικούς στην ενεργό υπηρεσία και στην αποστρατεία ότι, ύστερα από πρωτοβουλία και δημόσιο κάλεσμα της Ε.Α.Α.Λ.Σ. για συνένωση των δυνάμεων όλων των συνδικαλιστικών φορέων τους και μετά από την άμεση ανταπόκριση της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λ.Σ. (Π.Ε.Α.Λ.Σ.) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (Π.Ο.Λ.), από 12 έως 15 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκαν μια σειρά συναντήσεων με πολιτικά πρόσωπα και με όλες τις πολιτικές παρατάξεις (μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης) του Κοινοβουλίου, αναφορικά με το μείζον ζήτημα της επιχειρούμενης από την Κυβέρνηση περικοπής κατά το ήμισυ των πόρων που προέρχονται από δαπάνες των Επιτελείων (εξοπλιστικά προγράμματα) και περιέρχονται στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Συγκεκριμένα, έγιναν συναντήσεις με τους καθ’ ύλην αρμόδιους εκπροσώπους των κομμάτων: ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (κ. Θ. Δρίτσα), ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής (κκ. Β. Κεγκέρογλου και Δ. Μπιάγκη), ΚΚΕ (κ. Ν. Παπαναστάση), Ελληνική Λύση (κ. Α. Μυλωνάκη) και ΜέΡΑ25 (κα. Φ. Μπακαδήμα).

%CE%A3%CE%A5%CE%A1%CE%99%CE%96%CE%91

Οι κοινοβουλευτικοί συνομιλητές μας ενημερώθηκαν διεξοδικά για το ζήτημα που έχει προκύψει εξαιτίας της πρόθεσης που εκφράσθηκε εγγράφως στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου από τον Υπουργό Άμυνας να περικόψει άδικα και αυθαίρετα στο μισό τους εδώ και 90 χρόνια νομικά κατοχυρωμένους πόρους των Μετοχικών Ταμείων των Ε.Δ., θέτοντας έτσι σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους.

%CE%A0%CE%91%CE%A3%CE%9F%CE%9A

Υπενθυμίζεται ότι οι πάγιοι πόροι των Μετοχικών Ταμείων και των Ειδικών Λογαριασμών Αρωγής των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος, προέρχονται από τις εισφορές των εν ενεργεία στελεχών τους, καθιστώντας αυτά αυτοχρηματοδούμενα και μη παγίως επικουρούμενα από την Πολιτεία, εν αντιθέσει με τα αντίστοιχα Ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

%CE%9A%CE%9A%CE%95

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι τα έσοδα που η τωρινή Κυβέρνηση επιχειρεί να περικόψει κατά το ήμισυ, αφορούν εκείνα που προέρχονται από τις εξοπλιστικές δαπάνες της Χώρας που γίνονται περιστασιακά και με μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ τους (η τελευταία έγινε τη δεκαετία του 1990), και αποτελούν επιπλέον (και μη προγραμματισμένα) έσοδα των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων που αποδίδονται με τη μορφή ανταποδοτικών κρατήσεων ύψους 4% (για τα Μ.Τ.) και 2% (για τους Ε.ΛΟ.Α.) επιβαλλόμενων από το Κράτος επί των πάσης φύσεως εξοπλιστικών συμβάσεων προμηθειών- δαπανών.

%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%97%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%97%20%CE%9B%CE%A5%CE%A3%CE%97

Τονίζεται, περαιτέρω ότι ενδεχόμενη νομοθέτηση του καταστροφικού αυτού μέτρου, θα είναι ακόμη ένα νέο και βαρύτατο πλήγμα (ιδίως μετά από εκείνο που υπέστησαν κατά την περίοδο των μνημονίων – PSI) στην οικονομική επιφάνεια και βιωσιμότητα των Μετοχικών Ταμείων μας.  Συνακόλουθα, θα αποβεί βραχυμεσοπρόθεσμα επιβλαβές και για τα εν ενεργεία στελέχη, που με την αφυπηρέτησή τους θα δουν μεγάλες μειώσεις στα εφάπαξ, στα μερίσματα και στις λοιπές παροχές (Β.Ο.Ε.Α.) που δικαιούνται ως μέτοχοι των Ταμείων αυτών.  Σε ό,τι αφορά ιδίως τα εν αποστρατεία μέλη των Μ.Τ., αυτά θα υποστούν περαιτέρω συρρίκνωση των ήδη πενιχρών μερισμάτων τους.

Όλοι ανεξαιρέτως οι συνομιλητές μας έδειξαν να κατανοούν πλήρως την επιχειρηματολογία και το δίκαιο του αιτήματός μας για την ακύρωση αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης και μας διαβεβαίωσαν ότι θα στηρίξουν με κάθε τρόπο τον κοινό αγώνα μας για την αποφυγή μιας νέας αδικίας σε βάρος των ενστόλων.

%CE%9C%CE%95%CE%A1%CE%9125

Σε κάθε περίπτωση εμείς θα συνεχίσουμε με άλλες επιπλέον δράσεις για να πετύχουμε την τελική μας επιδίωξη. Στην προσπάθειά μας αυτή καλούμε όλους τους φορείς να συστρατευθούν και να συνδράμουν στην κοινή προσπάθεια για επίτευξη του στόχου μας.

 

Τέλος, στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτών, από πλευράς Π.Ε.Α.Λ.Σ. κατατέθηκε γραπτό υπόμνημα με το διεκδικητικό πλαίσιο των εν ενεργεία ενστόλων στελεχών του Λιμενικού Σώματος.-

Ε.Α.Α.Λ.Σ. – Π.Ε.Α.Λ.Σ. – Π.Ο.Λ.: Συνάντηση με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτή Α’ Πειραιώς & Νήσων κ. Κων/νο Κατσαφάδο. – Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (eaals.gr)

 

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γράφει ο Υπον/ρχος ΛΣ Νικόλαος Παπανικολόπουλος: Λιμάνι Αλεξανδρούπολης – Μας «κόστισε ακριβά»

  Σε πρόσφατη (29-9-2022) ανακοίνωση της ΟΛΠ Α.Ε, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο κύκλος εργασιών της κατά το α’ εξάμηνο του 2022, παρουσίασε αύξηση κατά 29,3% ανερχόμενος σε 93,1 εκατ. ευρώ, έναντι 72,0 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2021.Υπογραμμίζεται δε,

Ακτοπλοΐα: Πόσοι «αγκάλιασαν» τη σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Άκρως ενθαρρυντικά κρίνονται τα αποτελέσματα από την αναβίωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, η οποία ολοκληρώθηκε για τη φετινή περίοδο στις 16 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το επιβατικό οχηματαγωγό «Daleela» μετέφερε συνολικά 7.900 επιβάτες στις 44

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι Ημέρες Καριέρας Ναυτιλίας στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Πλήθος φοιτητών και αποφοίτων της Σχολής Ναυτιλίας ήρθαν σε επαφή με εκπροσώπους μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών. Έχοντας σταθερά ως πρωταρχικό του μέλημα την επαγγελματική ενδυνάμωση και αποκατάσταση των φοιτητών και των αποφοίτων του, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, το μεγαλύτερο Κολλέγιο Πανεπιστημιακών Σπουδών

Παρουσιάστηκε το νέο αντιρρυπαντικό σκάφος «AKTEA II OSRV»

Το νέο, πιο σύγχρονο, αντιρρυπαντικό σκάφος «AKTEA II OSRV» στην Ευρώπη, που μπορεί να ανακτά πετρέλαιο από οποιαδήποτε πιθανή ρύπανση προκληθεί σε ευρωπαϊκά ύδατα, με αντίστοιχη αποθηκευτική ικανότητα έως 4,5 τόνους, παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση στο λιμάνι του Κερατσινίου η