Ε.Α.Α.Λ.Σ. – Π.Ε.Α.Λ.Σ. – Π.Ο.Λ.: Συνάντηση με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτή Α’ Πειραιώς & Νήσων κ. Κων/νο Κατσαφάδο

Πειραιάς: 14-9-2022

Αρ. Πρωτ: 02/22

Ε.Α.Α.Λ.Σ. – Π.Ε.Α.Λ.Σ. – Π.Ο.Λ.: Συνάντηση με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτή Α’ Πειραιώς & Νήσων κ. Κων/νο Κατσαφάδο.

Στο πλαίσιο ειλημμένων αποφάσεων μας και κατόπιν σχετικού αιτήματός, στις 14 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτή Α’ Πειραιώς & Νήσων κ. Κων/νο Κατσαφάδο.

Στη συνάντηση, που διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα, μας δόθηκε η ευκαιρία να γίνει λεπτομερή ανάλυση για το «φλέγον» ζήτημα της επιχειρούμενης από την Κυβέρνηση δραματικής συρρίκνωσης των εσόδων των Μετοχικών Ταμείων και των Ειδικών Λογαριασμών Αρωγής των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος, που προέρχονται από τις εξοπλιστικές δαπάνες της Χώρας και αποτελούν έσοδα των Μετοχικών Ταμείων των  Ενόπλων Δυνάμεων (ιδίως του Μ.Τ.Ν.), που αποδίδονται με τη μορφή ανταποδοτικών  κρατήσεων ύψους 4% (για τα Μ.Τ.) και 2% (για τους Ε.ΛΟ.Α.) επιβαλλόμενων από το Κράτος επί των πάσης φύσεως εξοπλιστικών συμβάσεων προμηθειών- δαπανών.

Εξηγήθηκε, συναφώς, ότι τα έσοδα που η τωρινή Κυβέρνηση επιχειρεί να περικόψει κατά το ήμισυ, αφορούν εκείνα που προέρχονται από τις εξοπλιστικές δαπάνες της Χώρας, που γίνονται περιστασιακά και σε μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ τους (π.χ. η τελευταία έγινε τη δεκαετία του 1990), και αποτελούν επιπλέον (και απρογραμμάτιστα) έσοδα των Μετοχικών Ταμείων των  Ενόπλων Δυνάμεων.

Τονίστηκε, περαιτέρω ότι ενδεχόμενη νομοθέτηση του καταστροφικού αυτού μέτρου, θα είναι ακόμη ένα βαρύτατο πλήγμα, εξίσου δυσμενές με εκείνο που κατεφέρθη την περίοδο των μνημονίων (PSI), σε βάρος της οικονομικής βιωσιμότητας των Μετοχικών Ταμείων μας.  Επίσης, αναφέρθηκε ότι αυτό το μέτρο, βραχυμεσοπρόθεσμα, θα έχει επιβλαβέστατες συνέπειες και στα εν ενεργεία ένστολα στελέχη, που, με την αφυπηρέτησή τους, θα δουν δραματικές μειώσεις στα εφάπαξ, στα μερίσματα και στις λοιπές παροχές (Β.Ο.Ε.Α.) που δικαιούνται ως μέτοχοι των Ταμείων αυτών, ενώ, σε ό,τι αφορά ιδίως τα εν αποστρατεία μέλη των Μ.Τ., αυτά θα υποστούν περαιτέρω συρρίκνωση των ήδη πενιχρών μερισμάτων τους.

Στο ανωτέρω πνεύμα και, αφού γνωστοποιήθηκε στον κ. Υφυπουργό το αποτέλεσμα πρόσφατα διενεργηθείσας αναλογιστικής μελέτης, που επιβεβαιώνει επιστημονικά και τεκμηριωμένα τις ανωτέρω ζοφερές προοπτικές για τη βιωσιμότητα του Μ.Τ.Ν.,  από το Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Λ.Σ. ζητήθηκε η ενεργή παρέμβαση του κ. Κατσαφάδου σε όλα τα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια, ως εκλεγμένου Βουλευτή Α’ Πειραιά και Νήσων, με σκοπό την αποσόβηση νομοθέτησης από την Κυβέρνηση του καταστροφικού για τα Μετοχικά Ταμεία των ενστόλων μέτρου.

Ο εκπρόσωπος της Π.Ο.Λ. στην παρέμβασή του δήλωσε ότι τα μέλη της είναι ενωμένα με την Ε.Α.Α.Λ.Σ. για το ζήτημα αυτό, ενώ στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε στην τοποθέτησή του και ο εκπρόσωπος της Π.Ε.Α.Λ.Σ., ο οποίος επέδωσε πολυσέλιδο υπόμνημα των διεκδικήσεών της στον κ. Υφυπουργό.

Από την πλευρά του, ο κ. Κατσαφάδος δήλωσε ότι, κατανοεί πλήρως την επιχειρηματολογία και το δίκαιο του αιτήματός μας για την ακύρωση αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης και μας διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει τις ανησυχίες των Δ.Σ. και των περίπου 15.000 στελεχών Λ.Σ. (σε ενέργεια και σε αφυπηρέτηση) στον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ν. Παναγιωτόπουλο, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης που θα είχε μαζί του αργότερα την ίδια ημέρα.

Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και θα σας ενημερώνουμε για κάθε εξέλιξη.

Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελλάδα «πρωταθλήτρια» στην ΕΕ με τους περισσότερους νέους εκτός εργασίας και εκπαίδευσης

Οι NEETs, όπως αποκαλούνται, (ακρωνύμιο από τις λέξεις neither in employment nor in education or training) στην ΕΕ για το 2023 ήταν περισσότεροι από 1 στους 10 (11,2%). Όμως εννέα κράτη μέλη κατέγραψαν ποσοστά ΝΕΕΤ άνω του μέσου όρου της ΕΕ που είναι 11,2 %

Αύξηση απασχόλησης ναυτικών

Η ανάκαμψη της ναυτικής απασχόλησης από την κρίση της πανδημίας συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό. Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ναυτικών (άτομα που είχαν έστω και μία ημέρα ασφάλισης στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο-ΝΑΤ ως μέλη πληρωμάτων πλοίων εντός του 2023) ανήλθε

Πάτρα: Φωτιά σε πλοίο μετά από έκρηξη σε αυτοκίνητο ΦΩΤΟ

Φωτιά ξέσπασε σε πλοίο στο λιμάνι της Πάτρας, μετά την πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού σε αυτοκίνητο λίγα λεπτά μετά την επιβίβασή του. Αμέσως δόθηκε εντολή εκκένωσης, ενώ σκάφη του Λιμενικού έσπευσαν για διάσωση ατόμων από τη θάλασσα και παράλληλα ελήφθησαν μέτρα

Δύο χτυπήματα σε δύο ημέρες

Ενώ οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα, την ανηφόρα τραβούν και οι ναύλοι στα εμπορευματοκιβώτια. Χθες, μόλις μία ημέρα μετά τη θανατηφόρα επίθεση σε ελληνικό φορτηγό πλοίο, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας ναύτης

Μετάβαση στο περιεχόμενο