Ε.Α.Α.Λ.Σ. – Π.Ε.Α.Λ.Σ. – Π.Ο.Λ.: Συνάντηση με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτή Α’ Πειραιώς & Νήσων κ. Κων/νο Κατσαφάδο

Πειραιάς: 14-9-2022

Αρ. Πρωτ: 02/22

Ε.Α.Α.Λ.Σ. – Π.Ε.Α.Λ.Σ. – Π.Ο.Λ.: Συνάντηση με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτή Α’ Πειραιώς & Νήσων κ. Κων/νο Κατσαφάδο.

Στο πλαίσιο ειλημμένων αποφάσεων μας και κατόπιν σχετικού αιτήματός, στις 14 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτή Α’ Πειραιώς & Νήσων κ. Κων/νο Κατσαφάδο.

Στη συνάντηση, που διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα, μας δόθηκε η ευκαιρία να γίνει λεπτομερή ανάλυση για το «φλέγον» ζήτημα της επιχειρούμενης από την Κυβέρνηση δραματικής συρρίκνωσης των εσόδων των Μετοχικών Ταμείων και των Ειδικών Λογαριασμών Αρωγής των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος, που προέρχονται από τις εξοπλιστικές δαπάνες της Χώρας και αποτελούν έσοδα των Μετοχικών Ταμείων των  Ενόπλων Δυνάμεων (ιδίως του Μ.Τ.Ν.), που αποδίδονται με τη μορφή ανταποδοτικών  κρατήσεων ύψους 4% (για τα Μ.Τ.) και 2% (για τους Ε.ΛΟ.Α.) επιβαλλόμενων από το Κράτος επί των πάσης φύσεως εξοπλιστικών συμβάσεων προμηθειών- δαπανών.

Εξηγήθηκε, συναφώς, ότι τα έσοδα που η τωρινή Κυβέρνηση επιχειρεί να περικόψει κατά το ήμισυ, αφορούν εκείνα που προέρχονται από τις εξοπλιστικές δαπάνες της Χώρας, που γίνονται περιστασιακά και σε μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ τους (π.χ. η τελευταία έγινε τη δεκαετία του 1990), και αποτελούν επιπλέον (και απρογραμμάτιστα) έσοδα των Μετοχικών Ταμείων των  Ενόπλων Δυνάμεων.

Τονίστηκε, περαιτέρω ότι ενδεχόμενη νομοθέτηση του καταστροφικού αυτού μέτρου, θα είναι ακόμη ένα βαρύτατο πλήγμα, εξίσου δυσμενές με εκείνο που κατεφέρθη την περίοδο των μνημονίων (PSI), σε βάρος της οικονομικής βιωσιμότητας των Μετοχικών Ταμείων μας.  Επίσης, αναφέρθηκε ότι αυτό το μέτρο, βραχυμεσοπρόθεσμα, θα έχει επιβλαβέστατες συνέπειες και στα εν ενεργεία ένστολα στελέχη, που, με την αφυπηρέτησή τους, θα δουν δραματικές μειώσεις στα εφάπαξ, στα μερίσματα και στις λοιπές παροχές (Β.Ο.Ε.Α.) που δικαιούνται ως μέτοχοι των Ταμείων αυτών, ενώ, σε ό,τι αφορά ιδίως τα εν αποστρατεία μέλη των Μ.Τ., αυτά θα υποστούν περαιτέρω συρρίκνωση των ήδη πενιχρών μερισμάτων τους.

Στο ανωτέρω πνεύμα και, αφού γνωστοποιήθηκε στον κ. Υφυπουργό το αποτέλεσμα πρόσφατα διενεργηθείσας αναλογιστικής μελέτης, που επιβεβαιώνει επιστημονικά και τεκμηριωμένα τις ανωτέρω ζοφερές προοπτικές για τη βιωσιμότητα του Μ.Τ.Ν.,  από το Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Λ.Σ. ζητήθηκε η ενεργή παρέμβαση του κ. Κατσαφάδου σε όλα τα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια, ως εκλεγμένου Βουλευτή Α’ Πειραιά και Νήσων, με σκοπό την αποσόβηση νομοθέτησης από την Κυβέρνηση του καταστροφικού για τα Μετοχικά Ταμεία των ενστόλων μέτρου.

Ο εκπρόσωπος της Π.Ο.Λ. στην παρέμβασή του δήλωσε ότι τα μέλη της είναι ενωμένα με την Ε.Α.Α.Λ.Σ. για το ζήτημα αυτό, ενώ στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε στην τοποθέτησή του και ο εκπρόσωπος της Π.Ε.Α.Λ.Σ., ο οποίος επέδωσε πολυσέλιδο υπόμνημα των διεκδικήσεών της στον κ. Υφυπουργό.

Από την πλευρά του, ο κ. Κατσαφάδος δήλωσε ότι, κατανοεί πλήρως την επιχειρηματολογία και το δίκαιο του αιτήματός μας για την ακύρωση αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης και μας διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει τις ανησυχίες των Δ.Σ. και των περίπου 15.000 στελεχών Λ.Σ. (σε ενέργεια και σε αφυπηρέτηση) στον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ν. Παναγιωτόπουλο, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης που θα είχε μαζί του αργότερα την ίδια ημέρα.

Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και θα σας ενημερώνουμε για κάθε εξέλιξη.

Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα Λινοπεράματα το πλοίο της Greenpeace

Έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Δήμου Μαλεβιζίου Στη θαλάσσια περιοχή του Δήμου Μαλεβιζίου πλέει από το μεσημέρι του Σαββάτου το πλοίο “Rainbow Warrior” της Greenpeace. Πολλοί ήταν εκείνοι που αντιλήφθηκαν το διάσημο σκαρί της περιβαλλοντικής οργάνωσης και έσπευσαν να το φωτογραφίσουν απαθανατίζοντάς

Σταμάτης Κόκοτας: Πέθανε σε ηλικία 85 ετών

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών άφησε ο Σταμάτης Κόκοτας. Νοσηλευόταν στο Ασκληπιείο Βούλας μετά από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του. Ο Σταμάτης Κόκοτας ήταν γεννημένος στην Αθήνα στις 23 Μαρτίου 1937. Είχε σημαντική δισκογραφική παρουσία κατά τη διάρκεια

Το ναυάγιο της 29ης Μαΐου ’41 και η ιστορία του

Ο Μάικλ Μπέντον θυμάται εκείνη την ημέρα πεντακάθαρα, και ας έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε. Ηταν ένα τυπικό καλοκαιρινό απόγευμα στη χερσόνησο της Γραμβούσας και τίποτα δεν προμήνυε ότι θα ήταν καθοριστική για την υπόλοιπη ζωή του. Οπως συνήθιζαν με τη

Εκλογές τον Μάρτιο ή στο τέλος Ιουνίου – Οι πιθανές ημερομηνίες που συζητούν στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο Μάρτιος και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου φαίνεται να είναι τα επικρατέστερα χρονικά διαστήματα για τη διεξαγωγή των εκλογών. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού (Bloo­mberg) ότι οι κάλπες θα στηθούν άνοιξη ή αρχές