ΕΑΑΛΣ: Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ – Είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη

Θετικές, σε γενικές γραμμές, ρυθμίσεις περιέχει το νομοσχέδιο Παναγιωτόπουλου για τους συνταξιούχους στρατιωτικούς που τέθηκε χτες σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 29/12/2022.

Όπως έγκαιρα και έγκυρα σας ενημερώσαμε στις 13/12/2022, αργά χτες βράδυ (15/12/2022) αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα opengov.gr το αναμενόμενο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΘΑ «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις». 

Από την μελέτη των 80 άρθρων του νομοσχεδίου, οι ειδικότερες ρυθμίσεις που εντοπίσαμε να αφορούν τους συνταξιούχους στρατιωτικούς βρίσκονται στο άρθρο 28 (βοήθημα λόγω θανάτου εν αποστρατεία μετόχων του ΜΤΝ), στο άρθρο 35 (κατάργηση μειώσεων ν. 4093/2012 για τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και τους οικείους Ειδικούς Κλάδους) και στο άρθρο 39 (διάθεση πόρων από κρατήσεις υπέρ ΜΤΝ για τα νοσοκομεία του Πολεμικού Ναυτικού).

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 28 προβλέπεται το βοήθημα θανάτου των €1500, που ως τώρα καταβάλλεται μόνο στον/ην δικαιούχο ζώντα/σα σύζυγο (ή στα τέκνα έως 24 ετών), με την καταβολή του πρώτου μερίσματος, να μπορεί εφεξής να καταβάλλεται σε όποιον αποδεδειγμένα επιμεληθεί και επωμιστεί τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση μη υπάρξεως δικαιούχου συνέχισης καταβολής μερίσματος.  Αυτό αποτελούσε πάγιο αίτημα και της ΕΑΑΛΣ και ήταν επιτακτική ανάγκη να ρυθμισθεί, καθώς υπήρξαν περιπτώσεις θανάτου άκληρων απόστρατων μετόχων, που κανείς δεν αναλάμβανε την ταφή τους ή αυτή γινόταν είτε με έρανο, είτε από το Δήμο υπαγωγής του θανόντος μετόχου με τις διαδικασίες περί απόρων.

Με το άρθρο 35 καταργούνται επιτέλους αναδρομικά (από 1/1/2022) οι μειώσεις του «μνημονιακού» ν. 4093/2012 στο μέρισμα και την οικονομική ενίσχυσή μας.  Μια ρύθμιση που αναμφίβολα ενισχύει τη θέση των στρατιωτικών συνταξιούχων και που θα πρέπει να υποστηριχθεί ανεπιφύλακτα από όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα του Κοινοβουλίου.  Άποψη και πάγια διεκδίκηση της ΕΑΑΛΣ είναι η αναδρομικότητα ισχύος του μέτρου αυτού να ανατρέχει στο χρόνο γέννησης της αξίωσης.  Η ΕΑΑΛΣ θα ενημερώσει σχετικά τις πολιτικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου.

Τέλος, με το άρθρο 39 νομιμοποιείται η συνέχιση της «κράτησης ΝΝΑ» επί του μερίσματός μας, που, μέχρι σήμερα, γινόταν για την αποπληρωμή του Δανείου ανέγερσης του ΝΝΑ (ήδη, εξοφλήθηκε) και που εφεξής θα επιβάλλεται για την εξυπηρέτηση σκοπών επέκτασης υποδομών, ως και συντήρησης και ανανέωσης του εξοπλισμού των εγκαταστάσεων των νοσοκομείων του Π.Ν.

Μολονότι και οι τρεις διατάξεις του νομοσχεδίου αυτού θεωρούνται θετικές για τους συνταξιούχους στρατιωτικούς, επισημαίνουμε και δεν ξεχνούμε ότι, οι ίδιες διατάξεις (του ν. 4093/2012) που επέβαλλαν μειώσεις στα μερίσματα, επέβαλλαν εξίσου σημαντικές μειώσεις και στις συντάξεις των αποστράτων.  Παρότι οι μειώσεις αυτές ήδη περιορίστηκαν κατά το ήμισυ (το 2018), η Διοίκηση συνεχίζει να αποφεύγει την πλήρη συμμόρφωσή της με τις δικαστικές αποφάσεις, που αξιώνουν τη συνολική κατάργηση τους και στις συντάξεις μας.

Ας ελπίσουμε ότι η τρέχουσα διακυβέρνηση θα προβεί επιτέλους στην πλήρη κατάργηση των μειώσεων του ν. 4093/2012 και στις συντάξεις των αποστράτων, κατ’ εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε., γεγονός που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θέση των στρατιωτικών συνταξιούχων.

Θεωρούμε ότι, κι αυτό το αίτημα είναι δίκαιο και, συνεπώς, πρέπει να γίνει πράξη.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελλάδα «πρωταθλήτρια» στην ΕΕ με τους περισσότερους νέους εκτός εργασίας και εκπαίδευσης

Οι NEETs, όπως αποκαλούνται, (ακρωνύμιο από τις λέξεις neither in employment nor in education or training) στην ΕΕ για το 2023 ήταν περισσότεροι από 1 στους 10 (11,2%). Όμως εννέα κράτη μέλη κατέγραψαν ποσοστά ΝΕΕΤ άνω του μέσου όρου της ΕΕ που είναι 11,2 %

Αύξηση απασχόλησης ναυτικών

Η ανάκαμψη της ναυτικής απασχόλησης από την κρίση της πανδημίας συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό. Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ναυτικών (άτομα που είχαν έστω και μία ημέρα ασφάλισης στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο-ΝΑΤ ως μέλη πληρωμάτων πλοίων εντός του 2023) ανήλθε

Πάτρα: Φωτιά σε πλοίο μετά από έκρηξη σε αυτοκίνητο ΦΩΤΟ

Φωτιά ξέσπασε σε πλοίο στο λιμάνι της Πάτρας, μετά την πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού σε αυτοκίνητο λίγα λεπτά μετά την επιβίβασή του. Αμέσως δόθηκε εντολή εκκένωσης, ενώ σκάφη του Λιμενικού έσπευσαν για διάσωση ατόμων από τη θάλασσα και παράλληλα ελήφθησαν μέτρα

Δύο χτυπήματα σε δύο ημέρες

Ενώ οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα, την ανηφόρα τραβούν και οι ναύλοι στα εμπορευματοκιβώτια. Χθες, μόλις μία ημέρα μετά τη θανατηφόρα επίθεση σε ελληνικό φορτηγό πλοίο, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας ναύτης

Μετάβαση στο περιεχόμενο