Εάν δεν υπήρχε το 112 θα είχαν χαθεί πολλές ζωές

Έχουμε κερδίσει το κομμάτι της εκκένωσης στις πυρκαγιές είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Κώστας Συνολάκης, Ακαδημαϊκός και καθηγητής φυσικών καταστροφών, εκφράζοντας την βεβαιότητα πως «εάν δεν υπήρχε το 112 θα είχαμε πολλούς νεκρούς στις πρόσφατες πυρκαγιές»

Όπως εξήγησε «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την τεχνολογία ως επιστημονική κοινότητα και φυσικά ως πολιτική προστασία να μπορούμε να κάνουμε σε πραγματικό χρόνο τις προσομοιώσεις και να μας λέει πού ακριβώς θα πάει η πυρκαγιά, σε πόσες ώρες θα πάει εκεί, σε πόσα λεπτά θα πάει εκεί. Άρα δεν χρειάζεται να εκκενώσουμε αυτή την περιοχή, θα εκκενώσουμε την άλλη περιοχή. Έως ότου αποκτήσουμε αυτή την τεχνολογία των προσομειώσεων, πιθανόν σε μια δεκαετία, «οι εκκενώσεις είναι μονόδρομος» υπογράμμισε.

Εάν στο Μάτι υπήρχε το 112 θα είχαν σωθεί ζωές

«Δεν μπορούμε ποτέ να πάρουμε οποιοδήποτε ρίσκο. Υπάρχει μια πυρκαγιά, υπάρχει αέρας, τη βλέπει η πυροσβεστική να πηγαίνει σε μια περιοχή θα πρέπει να γίνει εκκένωση. Δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθεί αυτό που έγινε στο Μάτι» ανέφερε. «Εάν στο Μάτι υπήρχε το 112 και είχε δοθεί εντολή εκκένωσης θα είχαν σωθεί ζωές» επισήμανε.

Την αισιοδοξία του ότι «θα τα καταφέρουμε να τα πάμε καλύτερα όσον αφορά τη διαχείριση των πυρκαγιών στους επόμενους καύσωνες» εξέφρασε ο καθηγητής. Επιπλέον έκανε τον διαχωρισμό μεταξύ της άμεσης αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Μέσα στο καλοκαίρι αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Τους ακραίους καύσωνες και τις μεγάλες πυρκαγιές. Εκτίμησε ωστόσο πως «δεν έχουμε ακόμη δει στην Ελλάδα μεγάλες πυρκαγιές» φέρνοντας ως παράδειγμα την Καλιφόρνια, όπου σε μια μόνο πυρκαγιά το 2021 κάηκαν ένα εκατομμύριο στρέμματα.

Το κατά πόσο θα δούμε στο μέλλον μεγαλύτερες πυρκαγιές στη χώρα μας σημείωσε πως αυτό το κομμάτι εξαρτάται πάρα πολύ από τη θερμοκρασία, τη διάρκεια του καύσωνα και φυσικά τους ανέμους.

Όπως είπε αυτό που τον ανησυχεί ιδιαίτερα είναι οι πολύ ισχυροί άνεμοι. Όσον αφορά στην πυρκαγιά στη Ρόδο και τους πολύ ισχυρούς ανέμους που έπνεαν σε όλη της την διάρκεια, δανείστηκε τη φράση που λένε οι πυροσβέστες πως «η πυρκαγιά θα σβήσει όταν θέλει» δηλαδή όταν παύσει ο άνεμος και τελειώσει η καύσιμη ύλη.

Σύμφωνο βρίσκει τον καθηγητή και η «ελεγχόμενη καύση στη διάρκεια της πυρκαγιάς» και καταλήγει πως «Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις πυρκαγιές λόγω της κλιματικής αλλαγής» κατ΄αναλογία με το «θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς που ακουγόταν κατά κόρον μετά τον σεισμό του -81 στην Αττική».

«Όπως έχουμε θωρακίσει τα σπίτια μας απέναντι στους σεισμούς θα πρέπει θα θωρακίσουμε και τα δάση μας» τόνισε ο καθηγητής.

Κώστας Συνολάκης στην ΕΡΤ: Εάν δεν υπήρχε το 112 θα είχαν χαθεί πολλές ζωές

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιμάνι Ηρακλείου: Ο Λ. Σιγάλας μιλά για τις προτεραιότητες του Ομίλου Grimaldi!

Ο διευθύνων σύμβουλος της Minoan Lines τόνισε ότι στόχος του ομίλου είναι να αξιοποιηθεί η κομβική θέση του λιμανιού και να ενισχυθεί τόσο η οικονομία της πόλης όσο και η Κρήτη συνολικά Από την ανάπτυξη των υφιστάμενων υποδομών των λιμανιών Ηρακλείου και

Κατσαφάδος: Όλοι μας νιώθουμε περήφανοι που ενισχύεται η πιο μάχιμη μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας

Ανάρτηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Πριν λίγες μέρες, μαζί με τον Υπουργό @joikonomou , παρακολουθήσαμε την Τελετή Αποφοίτησης του Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης της ΕΚΑΜ. Η δύναμη της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, αυξήθηκε με 22 νέους αστυνομικούς που ολοκλήρωσαν το 24ο Σχολείο

Μεγάλη αύξηση στον κατάπλου ιστιοφόρων στην Χάλκη

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου Χάλκης από το 2019 έως και τον Αύγουστο του 2023, χωρίς να προσμετράται ο αριθμός των επισκεπτών με τα ιστιοφόρα, γιοτ και φουσκωτά, το νησί της Χάλκης είχε αύξηση 427% μέσω της Ακτοπλοΐας.

Πέντε κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας στη Βρετανία

Πέντε άτομα στη Βρετανία κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό την κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Σύμφωνα με το BBC, οι Ορλίν Ρούσεφ, Μπίζερ Ντζαμπάζοφ, Κατρίν Ιβάνοβα, Ιβάν Στογιάνοφ και Βάνια Γκαμπέροβα. Οι πέντε κατηγορούμενοι ζουν επί χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο Οι συγκεκριμένοι

Μετάβαση στο περιεχόμενο