Δρ. Φώτιος Σπυρόπουλος
Η διαδικτυακή πλατφόρμα «Silk Road» ήταν η πιο γνωστή διαδικτυακή αγορά ναρκωτικών (είχε χαρακτηριστεί ως το “Amazon” ή το “e–Bay” των ναρκωτικών), η οποία ιδρύθηκε και λειτουργούσε ανώνυμα από τον Φεβρουάριο του 2011 στο λεγόμενο «σκοτεινό διαδίκτυο» (“darknet / Deep Web”).
Γενικότερα οι παράνομες αυτές συναλλαγές λαμβάνουν χώρα μέσω συστημάτων τα οποία επιτρέπουν πρόσβαση σε ιστότοπους χωρίς ταυτοποίηση IP και για την πληρωμή των αγορών αυτών χρησιμοποιείται το κρυπτογραφημένο νόμισμα ή εικονικό νόμισμα (Guilherme Augusto Souza Godoy, The drug trafficking inserted in cyber space – How social networks, virtual coins, big data and software applications influence it – An analysis of the United Nations organization και Α.Μ. Kane, 2015, A revocable anonymity in Tor). Σύμφωνα και με τον Souza Godoy, «η έλλειψη σαφούς νομοθετικής καθοδήγησης επιδεινώνει την αμφιλεγόμενη κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα Bitcoins λόγω της έλλειψης νομικού χαρακτηρισμού.Τα Bitcoins δεν ταξινομούνται νομικά, αλλά κατηγοριοποιούνται αόριστα ως εικονικά περιουσιακά στοιχεία. Η επιβολή του νόμου δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική, στηριζόμενη σε μια απαρχαιωμένη νομοθεσία που ανήκει στην εποχή κατά την οποία οι περισσότερες μεγάλης κλίμακας συναλλαγές λάμβαναν χώρα αποκλειστικά σε τράπεζες. Αυτό επίσης δεν επιτρέπει την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν τα bitcoin σε οικονομικό επίπεδο. Η χρήση του Bitcoin από τον Silk Road αποτελεί νομική πρόκληση και, με τη σειρά του, θέτει υπό αμφισβήτηση το παγκόσμιο καθεστώς απαγόρευσης του εμπορίου παράνομων ναρκωτικών. (RAEESI, 2015)». |
Ειδικότερα, η πλατφόρμα “Silk Road” αποσκοπούσε στην εξάλειψη του ενδεχομένου θέσης σε κυκλοφορία αλλοιωμένων προϊόντων από κακόβουλους πωλητές και παρείχε τη δυνατότητα σε όλους τους εν δυνάμει αγοραστές για δωρεάν εγγραφή. Χαρακτηριστικά, στους όρους χρήσης της ιστοσελίδας ήταν ρητή η απαγόρευση της πώλησης «οποιουδήποτε προϊόντος που ο σκοπός του είναι να βλάψει ή να εξαπατήσει.», όρος ο οποίος προφανώς ταυτίζεται με την απαγόρευση για διάθεση ή διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας, στοιχείων «κλεμμένων» πιστωτικών καρτών (identity theft), όπλων κ.λπ., γεγονός το οποίο αναδεικνύει την ύπαρξη μιας «ιδιαίτερης» ηθικής.
Μέχρι τον Απρίλιο του 2013, στην ιστοσελίδα ήταν διαθέσιμα 10.000 προϊόντα προς πώληση, εκ των οποίων το 70% περιελάμβανε ναρκωτικά παράνομα στις περισσότερες χώρες. Ειδικότερα, στο “Silk Road” κάποιος είχε τη δυνατότητα να εντοπίσει 340 διαφορετικές ποικιλίες ουσιών, μεταξύ των οποίων ηρωίνη, LSD, κάνναβη, έκσταση, οπιοειδή, διεγερτικά και παραισθησιογόνα. Κατ’ εκτίμηση, για το 2012 ο ετήσιος τζίρος ανήρχετο σε 15 εκ. δολλάρια.
Σύμφωνα με τους Marie Claire Van Hout και Tim Binghamb στο άρθρο τους “ ‘Surfing the Silk Road’: A study of users’ experiences”, «το “Silk Road” λειτουργεί παρόμοια με το “E – bay” όσον αφορά στον μηχανισμό επίλυσης επαγγελματικών διαφορών, τη χρήση αξιολογήσεων προμηθευτών και αγοραστών για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις συναλλαγές, την ανατροφοδότηση των αγοραστών σχετικά με την ποιότητα των προϊόντων, τις συναλλαγές και την ταχύτητα αποστολής, και φιλοξενίας φόρουμ όπου διεξάγεται συζήτηση των μελών(Barratt, 2012).
Ο πωλητής και οι αγοραστές ελέγχονται από τον ιστότοπο για να χρησιμοποιήσουν το σύστημα «Escrow”, το οποίο διευκολύνει τον ακριβή υπολογισμό των προμηθειών και βοηθά στην επίλυση διαφορών μεταξύ πωλητών και αγοραστών (Christin, 2012). Η ανωνυμία των συναλλαγών διευκολύνεται από τις υπηρεσίες «tumbler» των εικονικών και των ενδιάμεσων μεταξύ αγοραστών και πωλητών χρηστών (Christin, 2012). Ωστόσο, παρόλο που το σύστημα «Escrow» φαίνεται αποτελεσματικό στην εποπτεία του ιστοτόπου, της αξιοπιστίας του πωλητή και των συναλλαγών του, συναλλαγές μπορούν επίσης να προκύψουν έξω από το «Escrow» (δηλαδή απευθείας μεταξύ πωλητή και αγοραστή) και οι δυσαρεστημένοι καταναλωτές είναι ελάχιστοι.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο δυναμικός και κλειστός χαρακτήρας του χώρου. Ο Christin (2012) ανέφερε ότι η πλειοψηφία των πωλητών που είναι ορατοί στον ιστότοπο εξαφανίζονται εντός τριών μηνών από την είσοδο στην αγορά, ενώ τα περισσότερα στοιχεία είναι διαθέσιμα για λιγότερο από τρεις εβδομάδες () Οι αποστολές προϊόντων σύμφωνα με πληροφορίες, αποκρύπτονται εντέχνως με τη χρήση ψευδών ονομάτων και ταχυδρομικών διευθύνσεων». Η επιτυχία ήταν τέτοια που μετά την κατάρρευση του silk road, υπήρχαν προσπάθειες για χρησιμοποίηση του ονόματος από άλλες αντίστοιχες ιστοσελίδες.
Ο Ross Ulbricht ως ο «πειρατής» δημιουργός του “silk road”FBI vs Ross Ulbricht Ο μυστηριώδης χρήστης με το nickname “Dread Pirate Roberts” έγινε στόχος των αρχών ως διαχειριστής της πλατφόρμας “silk road”. Η κατηγορία αυτή αποδόθηκε στον Ross Ulbricht, μετά από έρευνα του FBI, ως ευρισκόμενου πίσω από το ψευδώνυμο «Dread Pirate Roberts” (DPR), βάσει στοιχείων ερειδόμενων εν πολλοίς στην έρευνα που διεξήχθη από τον IRS Gary Alford. Ο Ulbricht συνελήφθη στις 2 Οκτωβρίου 2013 στη βιβλιοθήκη Glen Park στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια και κατηγορήθηκε για εγκληματικές πράξεις που αφορούν μεταξύ άλλων τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, τη συνωμοσία για την κυκλοφορία ναρκωτικών καθώς και για εμπλοκή σε πράξεις με σκοπό τις ανθρωποκτονίες έξι ανθρώπων. Βέβαια, μολονότι – σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές – ο Ulbricht κατέβαλλε το ποσό των 730.000 δολαρίων σε άλλους προκειμένου να διαπράξουν ανθρωποκτονίες, καμία από αυτές δεν έλαβε χώρα και εν τέλει ο Ulbricht δεν διώχθηκε για αυτόν τον λόγο. Αρχικά, το FBI προέβη σε κατασχέσεις 26.000 bitcoins από λογαριασμούς στο Silk Road, τον οποίων η αξία ανερχόταν την εποχή εκείνη περίπου στο ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Τον Οκτώβριο του 2013, – βάσει πηγών προερχόμενων από το FBI – είχαν κατασχεθεί 144.000 bitcoins αξίας 28,5 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία ανήκαν στον Ulbricht. Στις 27 Ιουνίου 2014, η αμερικανική Στρατιωτική Υπηρεσία (U.S. Marshals Service) προέβη σε πώληση 29.657 bitcoins σε ηλεκτρονική δημοπρασία, εκτιμώντας ότι η αξία τους ανέρχεται στα 18 εκατομμύρια δολάρια σε τρέχουσες τιμές, τα οποία αποτελούσαν κατά προσέγγιση μόλις το ένα τέταρτο των κατασχεθέντων bitcoins. Κρατήθηκαν επίσης άλλα 144.342 bitcoins, τα οποία είχαν βρεθεί στον υπολογιστή του Ulbricht, αξίας περίπου 87 εκατομμυρίων δολαρίων. |
Η δίκη του Ross Ulbricht
Η έναρξη της δίκης του Ulbricht έλαβε χώρα στις 13 Ιανουαρίου 2015 στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μανχάταν. Στην αρχή της δίκης, ο Ulbricht ομολόγησε ότι ίδιος προέβη στην ίδρυση της ιστοσελίδας του Silk Road. Ωστόσο, προέβαλε τον ισχυρισμό ότι αμέσως μετά την ίδρυσή της, τον έλεγχό της ανέλαβαν άλλα άτομα την διαχείριση της σελίδας. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης του Ulbricht, ο “Dread Pirate Roberts” στην πραγματικότητα ήταν ο Mark Karpelès και ότι γι’ αυτόν ο Ulbricht διαδραμάτισε το ρόλο του εξιλαστήριου θύματος. Ωστόσο, η δικαστής Katherine B. Forrest έκρινε ότι τυχόν υποθετικοί ισχυρισμοί συνδεόμενοι με την ανάληψη της λειτουργίας του Silk Road από τον Karpelès ή οποιονδήποτε άλλο δεν θα λαμβάνονταν υπ’ όψιν..
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας της δίκης οι Εισαγγελείς παρουσίασαν έγγραφα και αρχεία καταγραφής προερχόμενα από τον προσωπικό υπολογιστή του Ulbricht, τα οποία – όπως δήλωσαν – αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία της διαχείρισης της ιστοσελίδας από τον Ulbricht, γεγονός το οποίο αναιρεί τον ισχυρισμό της υπεράσπισης, ότι δηλαδή ο Ulbricht είχε εγκαταλείψει τον έλεγχο του Road of Silk. Εν τούτοις, ο δικηγόρος του Ulbricht προέβαλε το επιχείρημα ότι τα ως άνω έγγραφα και αρχεία καταγραφής συνομιλιών «φυτεύτηκαν» κατά τη στιγμή της σύλληψής του Ulbricht, μέσω του BitTorrent, το οποίο βρισκόταν εγκατεστημένο στον υπολογιστή του.
Στις 4 Φεβρουαρίου 2015 ο Ulbricht καταδικάστηκε για επτά από τις αποδιδόμενες σε αυτόν κατηγορίες, μεταξύ των οποίων για συμμετοχή σε κατ’ εξακολούθηση εγκληματική επιχείρηση, διακίνηση ναρκωτικών και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 30 ετών. Με μια επιστολή προς την δικαστή Forrest πριν από την καταδίκη του, ο Ulbricht δήλωσε ότι οι ενέργειές του μέσω του Silk Road ήταν συνυφασμένες με τον ελευθεριακό ιδεαλισμό και ότι το «Silk Road έπρεπε να παρέχει στους ανθρώπους την ελευθερία να κάνουν τις δικές τους επιλογές», ενώ παραδέχτηκε ότι έκανε «τρομερό λάθος» και ότι «κατέστρεψε τη ζωή του».
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κατά την περίοδο διάρκειας της δίκης, απειλήθηκε η ζωή της δικαστού Forrest. Χρήστες της κρυφής ιστοσελίδας “The Hidden Wiki” δημοσίευσαν εκεί προσωπικά της δεδομένα, μεταξύ των οποίων η διεύθυνση και ο αριθμός κοινωνικής ασφάλισής της. Ωστόσο, ο συνήγορος υπεράσπισης του Ulbricht Joshua Dratel δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο εντολέας του «προφανώς καταδικάζουν ρητά τις ανώνυμες δημοσιεύσεις κατά της δικαστού».
[Οι εν λόγω ενέργειες] «Ουδεμία σχέση έχουν με τον Ross Ulbricht ή κάποιον που σχετίζεται με αυτόν ούτε απηχούν τις απόψεις του ή τις απόψεις εκείνων που σχετίζονται με αυτόν», δήλωσε ο Dratel. Η υπόθεση του “silk road” δεν σταματάει, ωστόσο, να απασχολεί τις διωκτικές αρχές. Στα τέλη Μαρτίου 2015 συνελήφθησαν δύο πρώην ομοσπονδιακοί παράγοντες που είχαν εργασθεί μυστικά για διερεύνηση της υπόθεσης του Silk Road του Ulbricht, ήτοι ο πρώην πράκτορας ης Δίωξης Ναρκωτικών Carl Mark Force IV και ο πράκτορας Μυστικών Υπηρεσιών Shaun Bridges.
Οι ανωτέρω πράκτορες φέρονται να έλαβαν κεφάλαια που τους μεταβίβασε ο Ulbricht ως αντάλλαγμα για αντληθείσες πληροφορίες αναφορικά με την έρευνα. Οι πράκτορες κατηγορήθηκαν για απάτη κατ’ εξακολούθηση και ξέπλυμα χρήματος. Στα τέλη Νοεμβρίου 2016, οι δικηγόροι του Ulbricht έφεραν στο φως υπόθεση στην οποία εμπλεκόταν τρίτος πράκτορας της Δίωξης Ναρκωτικών, ο οποίος – σύμφωνα με εκείνους – προέβη σε διαρροή πληροφοριών σχετικά με την έρευνα και αλλοίωση των αποδεικτικών στοιχείων, αποσκοπώντας στην εξαφάνιση αρχείων καταγραφής συνομιλιών που φανερώνουν συνομιλίες μαζί του.
Στις 29 Μαΐου 2015 επιβλήθηκαν στoν Ulbricht πέντε ποινές που έπρεπε να εκτιθούν ταυτόχρονα, μεταξύ των οποίων οι δύο προέβλεπαν ισόβια κάθειρξη χωρίς τη δυνατότητα απόλυσης υπό όρους, καθώς και χρηματική ποινή ύψους 183 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο συνήγορος του Ulbricht Joshua Dratel δήλωσε ότι θα προβεί σε άσκηση έφεσης κατά της καταδικαστικής απόφασης και της αρχικής ετυμηγορίας. Στις 31 Μαΐου 2017 το Εφετείο απέρριψε την έφεση του Ulbricht και επικύρωσε την καταδικαστική απόφαση και ποινή την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, με γραπτή γνωμοδότηση που συντάχθηκε από τον ανώτατο δικαστή των Ηνωμένων Πολιτειών Gerard E. Lynch.
Βέβαια, υπήρξαν και άλλες αρκετές δικαστικές υποθέσεις που αφορούν το “silk road”, όπως η περίπτωση του 23χρονου Ολλανδού Cornelis Jan «Maikel” Slomp, ο οποίος κατηγορήθηκε για την πώληση ναρκωτικών μεγάλης αξίας μέσω της ιστοσελίδας του Silk Road και στις 29 Μαΐου 2015 καταδικάστηκε στο Σικάγο σε 10 χρόνια φυλάκισης με δικηγόρο τον Paul Petruzzi, καθώς και άλλες περίπου 130 περιπτώσεις. Τον Μάρτιο του 2015 ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Alex Winter παρουσίασε στο South by Southwest Film Festival την ταινία με τίτλο «Deep Web», η οποία βασίζεται στο Road of Silk, παρουσιάζοντας μέσω μιας εσωτερικής οπτικής την ιστορία της σύλληψης του Ross Ulbricht.
Έρευνα σε δείγμα χρηστών του silk road
Μία ενδελεχής προσέγγιση του τρόπου λειτουργίας της παράνομης αγοράς του “Silk Road” πραγματοποιείται στη δημοσιευμένη στο «International Journal of Drug Policy» μελέτη με τίτλο: «Διασχίζοντας το Silk Road»: Μία μελέτη βασισμένη στην εμπειρία των χρηστών των Marie Claire Van Hout και Tim Binghamb, η οποία παρουσιάζει μια εικόνα για τα αγοραστικά κίνητρα και τις διεργασίες που συνέβησαν στον Silk Road, την αλληλεπίδραση μεταξύ της παραδοσιακής αγοράς και των αγορών ναρκωτικών “Silk Road”.
Βάσει της εν λόγω έρευνας, η επιλογή των προμηθευτών από τους αγοραστές φάνηκε να βασίζεται στην εμπιστοσύνη, την ταχύτητα της συναλλαγής, τους τρόπους τήρησης της μυστικότητας και την ποιότητα του προϊόντος. Τα διαδικτυακά fora παρέχουν στους χρήστες συμβουλές και κριτικές των προϊόντων και των συναλλαγών, καθώς και το αίσθημα της συνύπαρξης, ανεξάρτητα από το αν οι συμμετέχοντες αγοράζουν ή όχι. Ορισμένοι χρήστες – συμμετέχοντες στην έρευνα έκαναν λόγο για ατομική χρήση ναρκωτικών με σκοπό ενδοσκόπησης και αυτογνωσίας. Γενικά παρατηρήθηκε μία διάσταση από την παραδοσιακή προμήθεια ναρκωτικών (δρόμοι και κλειστές αγορές). Επίσης, πολλοί συμμετέχοντες στην έρευνα αναφέρουν την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν πωλήσεις στον ιστότοπο.
Χαρακτηριστικά στοιχεία από απαντήσεις συμμετεχόντων στην έρευνα είναι τα εξής:
– «Η κοινότητα εδώ είναι φοβερή. Υπάρχει ένα φόρουμ για την ασφάλεια των ναρκωτικών. Η όλη φιλοσοφία πίσω από τον ιστοτόπο είναι: αν θέλετε κάνετε χρήση ηρωίνης, προχωρήστε. Αλλά, αν θέλετε να αποτοξινωθείτε από αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε. Δεν είναι σαν την πραγματική ζωή όπου οι έμποροι δρόμου μπορεί να σας εξαναγκάσουν να διατηρήσετε τον εθισμό σας». (άρρεν ηλικίας 20-25 ετών).
– «Είμαστε μια κοινότητα και ο Dread Pirate Roberts έχει αναλάβει την Προεδρία μας κατά μια έννοια. Είμαστε όλοι εδώ για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και να κάνουμε την εμπειρία μας όσο το δυνατόν πιο εύκολη». (άρρεν ηλικίας 26-30 ετών).
– «Το «γιατί» είναι πολύ απλό. Πριν από τη χρήση αυτού του ιστότοπου, ουσιαστικά κάθε ουσία που πήρα εμπεριείχε ρίσκο, ειδικά το MDMA. Κάποιος ανέφερε αυτό το πράγμα που ονομάζεται Silk Road. Δεν ακούγεται πραγματικό. Λίγους μήνες αργότερα, αποφάσισα να δω αν πράγματι υπήρχε. Το βρήκα. Χρειάστηκε πολύ θάρρος για να πραγματοποιήσω την πρώτη αγορά, αλλά από τη στιγμή που η αποστολή έφτασε στο σπίτι μου, ποτέ δεν μετάνιωσα. Εδώ, οι ουσίες είναι πιο οικονομικές και καλύτερης ποιότητας. Δεν μπορώ να κάνω λάθος». (άρρεν ηλικίας 20-25 ετών).
– «Εγώ καταρχάς εγγράφηκα στο Silk Road το 2011 και δεν έκανα τίποτα μέχρι το Μάιο του 2012. Τώρα το χρησιμοποιώ γιατί η ποιότητα των ναρκωτικών είναι σημαντικά καλύτερη. Ο Silk Road παρέχει εργαστηριακά δοκιμασμένες ουσίες των οποίων την ποιότητα γνωρίζω. Μπορώ να λάβω μια ορθολογική απόφαση για το ποια ποσότητα θα χρησιμοποιήσω για να ελαχιστοποιήσω την προκαλούμενη βλάβη. Ξέρετε τι παίρνετε και μπορείτε να λάβετε απαντήσεις και ειλικρινείς συμβουλές από άλλους αγοραστές του προϊόντος. Ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσω εκ νέου έναν έμπορο που πωλεί ναρκωτικά στο δρόμου. Αισθάνομαι επίσης ότι ο Silk Road είναι πολύ ασφαλέστερος από την αγορά από το δρόμο για πολυπληθείς λόγους». (άρρεν ηλικίας 20-25 ετών).
Η έρευνα (αυτοομολογούμενης παραβατικότητας) πραγματοποιήθηκε ανώνυμα στο περιβάλλον της πλατφόρμας του “silk road”. Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα μπορεί το θεωρηθεί το ότι κρίνεται πως η συνειδητή απόφαση των χρηστών να έχουν πρόσβαση στο “silk road” απαιτούσε πρόσβαση σε υπολογιστή και γνώση της χρήσης του και το γεγονός αυτό παρατηρήθηκε από τους ερευνητές ότι συμβάλλει στην «υπεύθυνη» κατανάλωση ναρκωτικών (όπως παραπέμπουν και στους Duncan Gold, 1982, Parker, Williams Aldridge, 2002).
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το χρόνο αναμονής που απαιτείται για την παράδοση «προϊόντων» φαίνεται να αποκλείει πιο ευάλωτες ομάδες χρηστών ναρκωτικών (δηλαδή άστεγοι, εξαρτώμενοι από οπιοειδή κ.α.). Επίσης, αναδείχθηκε η μεγάλη σημασία και της χρήσης «ψευδωνύμων» σε επίπεδο «παράλληλων ζωών», αποφεύγοντας μάλιστα και τους πολυποίκιλους κινδύνους που ελλοχεύουν στις αγορές ναρκωτικών σε σχετικά κακόφημα στέκια. Επιπρόσθετα, ενώ από τη μια πλευρά επεκτάθηκε η δυνατότητα επιλογής ναρκωτικών λόγω της πληθώρας διαθέσιμων προϊόντων, οι συμμετέχοντες στην έρευνα παρέμειναν πιστοί στα «παραδοσιακά» ναρκωτικά όπως MDMA, κεταμίνη, κάνναβη, LSD και κοκαΐνη καθώς εμφανίστηκαν διστακτικοί στην αγορά μη δοκιμασμένων νέων ψυχοδραστικών φαρμάκων.
Η μελέτη αυτή σχετικά με τις εμπειρίες των συμμετεχόντων δείχνει την ύπαρξη «δευτερογενών παρακινητικών παραγόντων» ιδίως σχετικά με ευκολία και τον μειωμένο κίνδυνο ποινικής εμπλοκής. Το «Silk Road», τόσο για αγοραστές ή εν δυνάμει αγοραστές λειτουργούσε κυρίως ως μηχανισμός πληροφόρησης για την προώθηση ασφαλέστερων μορφών ψυχαγωγικής χρήσης ναρκωτικών. Όπως αναφέρουν οι ως άνω ερευνητές, “παρόλο που φαίνεται να αποτελείται από καλά ενημερωμένους καταναλωτές Σαββατοκύριακου, , το μέσο «Silk Road» έχει τη δυνατότητα να ομαλοποιήσει ριζικά την προμήθεια ναρκωτικών μέσα στην κοινότητα των μελών του.
Λαμβάνοντας υπόψη τους λογαριασμούς που περιγράφονται σε αυτή τη μελέτη σχετικά με τις πραγματικότητες της αγοράς ναρκωτικών στο «Silk Road”, οι υποκουλτούρες των μελών της προσφέρουν ένα βιώσιμο μέσο για την ασφαλέστερη χρήση ναρκωτικών και την ενθάρρυνση της μείωσης των βλαβών σε έναν πληθυσμό Young, 1971 • Dorn South, 1990 • Stimson, 1995 • Caulkins, Rydell, Scwabe Chiesa, 1997 • Parker et al., 2002 • Επιτροπή Ηνωμένων Πολιτειών για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, 2009 • Caulkins Reuter, 2009 • Greenfield Paoli, 2012).” Βέβαια, ανησυχία διατυπώνεται για την αύξηση των δυνητικών πωλητών ναρκωτικών μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας.
Το silk road κατέρρευσε μετά τη σύλληψη του “Dread Pirate Roberts”, όμως τα συμπεράσματα τα οποία εξάγονται δείχνουν την δυναμική του dark net και του deep web και τον τρόπο λειτουργίας του, σε αντιδιαστολή και με τη λειτουργία του surface web. Η ανωνυμία και η δυσχέρεια εντοπισμού, η παρεχόμενη ευκολία στη διενέργεια παράνομων πράξεων, οι ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω κρυπτονομισμάτων, η δυνατότητα κάθε χρήστη να είναι ο ίδιος προμηθευτής, η εξασφάλιση ποιότητας προϊόντων σε ασφαλές περιβάλλον (γεγονός το οποίο κάθε άλλο παρά αυτονόητο είναι στις παράνομες συναλλαγές) αποτελούν χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να συνεκτιμηθούν σε διεθνές/ παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη του εγκλήματος μέσω διαδικτύου και ιδίως για πράξεις όπως το εμπόριο ναρκωτικών, οι οποίες άπτονται της έννοιας της «παγκόσμιας δικαιοσύνης» (ά. 8 ΠΚ). |
*ΟΦώτιος Σπυρόπουλος είναι Δικηγόρος – Οικονομολόγος, Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας Νομικής Αθηνών καιΤακτικός Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Πυροσβεστικής Ακαδημίας.crimetimes
http://uniformnews.gr/police/εμπόριο-ναρκωτικών-στ…