ΕΕ: Απειλή πρότασης μομφής κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τρία μέλη της ομάδας Renew Europe, των φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλούν σε διεξαγωγή ψηφοφορίας επί πρότασης μομφής κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επικρίνοντάς την για το πράσινο φως επί του πολωνικού σχεδίου ανασυγκρότησης παρά τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου από την Βαρσοβία.

Για να τεθεί σε ψηφοφορία το κείμενο της πρότασης μομφής, το οποίο φέρει τις υπογραφές της Ολλανδής Σοφί ιν’τ Βελντ, του πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ και του ισπανού ευρωβουλευτή Λουίς Γκαρικάνο, αντιπροέδρου της ομάδα Renew, θα πρέπει να συγκεντρώσει τις υπογραφές του ενός δεκάτου των ευρωβουλευτών (δηλαδή 70 υπογραφές).

Αν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν, «συνεχίσει να αρνείται να εφαρμόσει σοβαρά τους κανόνες της αιρεσιμότητας για το κράτος δικαίου, τής αφαιρούμε την υποστήριξή μας», δήλωσε ο Γκι Φερχόφστατ.

Η Κομισιόν έδωσε την Τετάρτη το πράσινο φως στο πολωνικό σχέδιο ανασυγκρότησης ύψους 35,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχει παγώσει εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο εξαιτίας των παραβιάσεων του κράτους δικαίου, κυρίως ως προς την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, από την Βαρσοβία.

«Διακοσμητικές» οι λύσεις της Πολωνίας
Οι τρεις ευρωβουλευτές θεωρούν ανεπαρκείς τις ανακοινώσεις της Βαρσοβίας, που αφορούν την άρση της διαθεσιμότητας ενός δικαστή και την ψήφο στο πολωνικό κοινοβούλιο για την κατάργηση του πειθαρχικού σώματος που επρόκειτο να ελέγχει τους δικαστές και είχε εγκαθιδρυθεί στο πλαίσιο ευρείας μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης που έπληξε την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. Σε αυτές τις ανακοινώσεις στηρίχθηκε το πράσινο φως της Κομισιόν.

Οι προϋποθέσεις που ζητήθηκαν από την Κομισιόν είναι μειωμένες σε σχέση με τις απαιτήσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν απαντούν στην άρνηση των πολωνικών αρχών να αναγνωρίσουν την υπεροχή του ευρωπαϊκού έναντι του εθνικού δικαίου, την ώρα που η Βαρσοβία «δεν επιδεικνύει καμία πρόθεση (…) να αποκαταστήσει πλήρως την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, λέει η Σοφί ιν’τ Βελντ κατηγορώντας την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι «έχει δημιουργήσει τεράστιο πολιτικό πρόβλημα».

Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας στην Κομισιόν, δύο βασικά της στελέχη, η Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ (Renew Europe) και ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς (σοσιαλδημοκράτες), και οι δύο εκτελεστικοί αντιπρόεδροι, αντιτάχθηκαν στην επικύρωση του πολωνικού σχεδίου ανασυγκρότησης.

«Η Κομισιόν γνωρίζει ότι οι λύσεις που ανακοινώθηκαν από τις πολωνικές αρχές είναι απολύτως διακοσμητικές», δηλώνει ο Γκι Φερχόφστατ σε επιστολή του προς την πολιτική του ομάδα.

Για να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μία πρόταση μομφής πρέπει να εξασφαλίσει τα δύο τρίτα των ψήφων των παρόντων ευρωβουλευτών. Στελέχη και εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων δεν σχολίασαν την πρόταση μομφής εν όψει των συνεδριάσεων των ομάδων το απόγευμα των Στρασβούργο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Μεγάλο Σχίσμα

Με τον όρο «Σχίσμα» εννοούμε τη διάσπαση της αδιαίρετης κατά την πρώτη χιλιετία Χριστιανικής Εκκλησίας, που συνέβη συμβατικά το 1054.  Το Σχίσμα επηρεάστηκε από πολιτικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς παράγοντες, αλλά η βασική του αιτία δεν ήταν κοσμική, αλλά θεολογική.  Οι

Ασφαλιστικά ταμεία: Πώς θα εμφανίσουν πλεόνασμα το 2023

Πλεόνασμα 749 εκατομμυρίων ευρώ, θα παρουσιάσουν το 2023, τα ασφαλιστικά ταμεία (Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης), παρά το γεγονός ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη θα είναι αυξημένη λόγω των αυξήσεων που θα δοθούν στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια μειώσεων και παγώματος των

Ναυτιλία: Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και το «χάος» στα Δαρδανέλια

«Δραματική» εικόνα παρουσιάζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για τις παράπλευρες συνέπειες στη ναυτιλία από την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, καταγράφοντας τεράστια συμφόρηση δεξαμενοπλοίων στα Στενά του Βοσπόρου. Ειδικότερα, τονίζεται πως στη νέα εποχή στην αγορά δεξαμενόπλοιων στην ανατολική Μεσόγειο

Συντάξεις: Νέο κύμα μαζικής φυγής – Οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 200.000 – Ποιες είναι οι αιτίες

Νέος «πονοκέφαλος» για το υπουργείο εργασίας η συνεχιζόμενη  έκρηξη των αιτήσεων συνταξιοδότησης και το 2022. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των αιτήσεων θα ξεπεράσει και πάλι τις 200.000 πιέζοντας το ασφαλιστικό σύστημα όσον αφορά αφενός τις δαπάνες και αφετέρου τους ρυθμούς απονομής των συντάξεων. Ο