EE: «Όχι» της Ελλάδας στην στήριξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας μέσω EPF

Η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία και η συμβολή της ΕΕ για την αντιμετώπισή της, οι επενδύσεις στον τομέα της ευρωπαϊκής Άμυνας και οι επιχειρήσεις και αποστολές Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνόδου των διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Τη χώρα μας εκπροσώπησε ο γενικός διευθυντής Πολιτικής Εθνικής ‘Αμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, ο οποίος στην παρέμβαση του κατά την πρώτη σύνοδο εργασίας, τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και την διασφάλιση ενότητας και συντονισμού ενάντια στην ρωσική επιθετικότητα, μετά και την επίτευξη συμφωνίας στο πρόσφατο Συμβούλιο, αφενός για σύσταση αποστολής στρατιωτικής συνδρομής στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφετέρου για παροχή βοήθειας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (European Peace Facility – EPF).

«Όχι» της Ελλάδας στην στήριξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας
Επίσης, ανέδειξε τη σημασία εξασφάλισης βιωσιμότητας του Μηχανισμού επί τη βάσει στρατηγικού προσανατολισμού και ρεαλιστικής προσέγγισης, καθιστώντας ωστόσο σαφές στους ομολόγους του, ότι οι κανόνες σχετικά με την προέλευση του παρεχόμενου εξοπλισμού, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα εθνικά συμφέροντα και τις ανησυχίες όλων των κρατών μελών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ κατέστησε σαφές στους ομολόγους του ότι η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν θα συνηγορήσει στην στήριξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και την προμήθεια τουρκικού στρατιωτικού εξοπλισμού μέσω του EPF, δεδομένου του συλλογικού χαρακτήρα του εν λόγω μηχανισμού με συνεισφορές προερχόμενες από τους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών.

Στον τομέα των αμυντικών επενδύσεων, κατά την δεύτερη σύνοδο εργασίας, ο Δρ. Μπαλωμένος υπογράμμισε την ανάγκη για ενίσχυση της ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας μέσω της αξιοποίησης των παρεχόμενων μέσων και εργαλείων της ΕΕ, ενώ η δημιουργία κινήτρων προς τα κράτη μέλη, όπως η απαλλαγή από τον ΦΠΑ θα προωθήσει σημαντικά τις κοινές προμήθειες. Ωστόσο, ως προς τη θεσμοθέτηση της διαδικασίας των κοινών προμηθειών, έθεσε ως προϋπόθεση υψίστης σημασίας να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας όλων των κρατών μελών.

Οι στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ
Στο γεύμα εργασίας όπου συζητήθηκαν οι στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας στο Σαχέλ. Τοποθετούμενος επί των πρόσφατων εξελίξεων στη Μπουρκίνα Φάσο, παρατήρησε ότι η πιθανή παρουσία της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων «Wagner» στην περιοχή, παρέχει ένα επικίνδυνο άλλοθι σε κακοήθεις τρίτους δρώντες, που δεν ενστερνίζονται τις δημοκρατικές αξίες, για να εδραιώσουν τη γεωπολιτική τους επιρροή στο Σαχέλ, με κίνδυνο την περαιτέρω εξάπλωση της κρίσης προς τα νότια, στον κόλπο της Γουινέας.

Περαιτέρω, ανέδειξε την αξία της επιχείρησης Atalanta στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και υποστήριξε την ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ της επιχείρησης και άλλων πρωτοβουλιών, όπως οι «Συντονισμένες Θαλάσσιες Παρουσίες». Τέλος, αναφερόμενος στη στρατηγική σημασία των δυτικών Βαλκανίων επανέλαβε ότι αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Ελλάδα η διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. Στο περιθώριο της συνόδου, ο Δρ.Μπαλωμένος είχε και σύντομη συνάντηση με τον Σουηδό ομόλογό του, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα ΝΑΤΟ και ΕΕ, ιδίως ενόψει της σουηδικής Προεδρίας του συμβουλίου το 2023, ενώ τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

EE: «Όχι» της Ελλάδας στην στήριξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας μέσω EPF

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποναύαρχος Στέλιος Φενέκος ΠΝ: Παρακολουθήσεις επικοινωνιών ΓΕΕΘΑ

ΑΡΧΗ ΣΟΦΙΑΣ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ – ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΘΕΣΜΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ Σήμερα το πρωί βρέθηκα σε τηλεοπτική συζήτηση στην εκπομπή “ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ” στον ANT1, όπου συζητήσαμε το ζήτημα της πληροφορίας που δημοσιεύθηκε, ότι παρακολουθούντο οι επικοινωνίες του Α/ΓΕΕΘΑ (οι Τούρκοι δεν έχασαν

ΣΑΣΜΥ: «Επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει Επαναφορά των επιδομάτων, Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας»

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μόνιμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ) εξέδωσε ανακοίνωση με θέμα: «Επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει Επαναφορά των επιδομάτων, Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας». Η ανακοίνωση της ΣΑΣΜΥ: Αξιότιμε κ. Υπουργέ Ο ΣΑΣΜ Υ(Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών) μετά από παρότρυνση των

Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου – Οι νέες ημερομηνίες

Νωρίτερα από τις καθιερωμένες ημερομηνίες θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2023 για την οικονομική διευκόλυνση των συνταξιούχων, ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει ο e-ΕΦΚΑ σε ανακοίνωσή του, το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και

Κρήτη: Συναγερμός στο Ηράκλειο για ένα κοριτσάκι 2 ετών που ήπιε χλωρίνη

«Συναγερμός» σήμανε νωρίς το μεσημέρι στο ΕΚΑΒ στο Ηράκλειο, για την παροχή των πρώτων βοηθειών σε ένα παιδάκι που ήπιε χλωρίνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ένα κοριτσάκι μόλις 2 ετών, το οποίο οι διασώστες παρέλαβαν από τον καταυλισμό των Ρομά στο Ηράκλειο. Το παιδάκι μεταφέρθηκε