ΕΦΚΑ: Σπάνε ρεκόρ οι δηλώσεις εργαζόμενων συνταξιούχων – Ήδη 173.000 στην πλατφόρμα

Στις περιπτώσεις που ο ΕΦΚΑ διαπιστώσει ότι ο συνταξιούχος δεν υπέβαλε δήλωση ενώ εργάζεται θα υποστεί χρηματική ποινή ίση με 12 μηνιαίες κύριες και επικουρικές συντάξεις. Κάθε μήνα θα παρακρατείται το 25% της σύνταξής του έως ότου εξοφληθεί το συνολικό ποσό.

Στο… αναπάντεχο πλήθος των 173.000 (για την ακρίβεια 172.786) έχουν φτάσει οι δηλώσεις των εργαζόμενων συνταξιούχων στη σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Η αύξηση με γεωμετρική πρόοδο των δηλώσεων εργασίας έχει προκαλέσει απορία ακόμη και στα στελέχη του ΕΦΚΑ που προσδοκούσαν αρχικά οι δηλώσεις να φτάσουν τις 100.000 με βάση και τα σενάρια που είχαν υποβάλλει στη Βουλή όταν είχε τεθεί προς ψήφιση η αλλαγή του καθεστώτος.

Τα στελέχη του ΕΦΚΑ εικάζουν ότι το νέο πλήθος είναι συνταξιούχοι που ανέλαβαν τώρα εργασία αξιοποιώντας το ισχύον καθεστώς σύμφωνα με το οποίο οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι δεν υφίστανται περικοπή της σύνταξής τους .

Αντ’ αυτού αν είναι μισθωτοί καταβάλλουν πόρο 10% επί των αποδοχών τους στον ΕΦΚΑ ενώ αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες καταβάλλουν εισφορές προσαυξημένες κατά 50%.

Ποιοι ωφελούνται

Με άλλα λόγια, φαίνεται αδύνατον αυτό το πλήθος να ήταν μέχρι πρότινος στη μαύρη οικονομία και να εμφανίστηκε αυτή την περίοδο αιφνιδίως μετά την αλλαγή του καθεστώτος. Όπως και να έχει, η αύξηση του αριθμού των δηλώσεων είναι επ ωφελεία  και των δύο πλευρών.

Οι μεν συνταξιούχοι αυξάνουν το εισόδημά τους, ο δε ΕΦΚΑ ενισχύει τα έσοδά του εισπράττοντας:

  • τον πόρο 10% και
  • τις εισφορές που καταβάλλουν οι συνταξιούχοι ως μισθωτοί οι οποίες προσαυξάνονται κατά 50% στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Προς διπλάσια έσοδα

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το σενάριο (το πολύ αισιόδοξο) που προοριζόταν για το ΓΛΚ, στην περίπτωση που οι δηλώσεις έφταναν τις 100.000, το κέρδος για τον ΕΦΚΑ θα ανερχόταν σε 200 εκ. ετησίως μόνο όσον αφορά στον πόρο 10%. Επομένως με τα νέα δεδομένα τα έσοδα οδεύουν προς διπλασιασμό.

Βρήκαν…. μηδέν στο λογαριασμό!

Ωστόσο οι συνταξιούχοι, κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που δηλώνουν την εργασία τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πρέπει να είναι συνεπείς ως προς την καταβολή των εισφορών καθώς ο ΕΦΚΑ μπορεί να τους «τσιμπήσει» και να προχωρήσει σε παρακράτηση της σύνταξής τους.

Πρόσφατα ο ΕΦΚΑ εντόπισε περίπου 8.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι δεν είχαν καταβάλλει εισφορές 5 μηνών από την αρχή του έτους. Όμως τώρα που λαμβάνουν σύνταξη, οι οφειλές τους παρακρατήθηκαν από το ποσό της σύνταξης με αποτέλεσμα ορισμένοι να βρουν μηδενικά ποσά σύνταξης στο λογαριασμό τους.

Τι ισχύει για εργαζόμενους συνταξιούχους

Υπενθυμίζουμε ότι οι συνταξιούχοι που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, σύμφωνα με το νόμο οφείλουν να καταβάλλουν εισφορές προσαυξημένες κατά 50%.

Δηλαδή ο ελεύθερος επαγγελματίας που έχει ενταχθεί στην χαμηλότερη κατηγορία, όφειλε  να καταβάλλει εισφορά 238 ευρώ + 50% = 357.33 επί 5 μήνες από 1/1/2024.

Με δεδομένο ότι δεν πλήρωσε, θα παρακρατηθούν από τις συντάξεις του 1.786 ευρώ που σημαίνει ότι μπορεί να δει μηδενικό ποσό στο λογαριασμό του για έναν – δύο η και τρεις μήνες ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

Τα πρόστιμα

Στις περιπτώσεις που ο ΕΦΚΑ διαπιστώσει ότι ο συνταξιούχος δεν υπέβαλε δήλωση ενώ εργάζεται θα υποστεί χρηματική ποινή ίση με 12μηνιαίες κύριες και επικουρικές συντάξεις. Κάθε μήνα θα παρακρατείται το 25% της σύνταξής τους έως ότου εξοφληθεί το συνολικό ποσό.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση του Δημάρχου Δελφών με το νέο Λιμενάρχη Ιτέας

Το νέο Λιμενάρχη Ιτέας, Πλωτάρχη Λιμενικού Σώματος Πρέντζα Γεώργιο, υποδέχθηκε την Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024, στο γραφείο του στο Δημαρχείο της Άμφισσας, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής.  Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων του νέου Λιμενάρχη, στον

Η Μεταπολίτευση μετά τη δοκιμασία της οικονομικής κρίσης (*)

Η πεντηκοστή επέτειος της Μεταπολίτευσης ως μετάβασης από τη δικτατορία στη δημοκρατία  και τα πενήντα χρόνια της περιόδου από το 1974 έως σήμερα μας επιβάλλουν να ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με τον ιστορικό χρόνο. Για την ακρίβεια, θα έλεγα, ότι

ΠΑΘ 080: Στη Χαλκίδα για τη Ναυτική Εβδομάδα

Στη Χαλκίδα έφθασε χτες, Κυριακή 21 Ιουλίου 2024, το περιπολικό πλοίο ανοιχτής θαλάσσης (Π.Α.Θ.) του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής 080 «Άγιος Ευστράτιος», μήκους 60 μέτρων, για την έναρξη της Ναυτικής Εβδομάδας Χαλκίδας 2024, που διοργανώνει ο Δήμος Χαλκιδέων, σε συνδιοργάνωση με

Τα αυθαίρετα και «ορφανά» λιμάνια, μια ανοιχτή πληγή… Η περίπτωση των Κυθήρων και άλλων πολλών λιμένων (*)

Υπάρχουν επίσης λιμάνια, στα οποία δεν υπάρχουν κιόσκια, υπηρεσίες για τους επιβάτες, τουαλέτες, κυλικεία, στέγαστρα, τουαλέτες, σε χώρους υποδοχής των επιβατών, αλλά και στα περισσότερα λιμάνια δεν υπάρχουν συστήματα πυρόσβεσης. Υπάρχουν και λιμάνια που δεν εφαρμόζουν σε όλες τις διατάξεις

Μετάβαση στο περιεχόμενο