Εφορία: Νέα μονάδα ειδικών δυνάμεων για φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο

Εφοριακοί και τελωνειακοί θα συνεργάζονται άμεσα, ενώ θα τους συνδράμει ο θάλαμος επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ.

Κέντρο ειδικών δυνάμεων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και ερευνών συστήνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, δημιουργώντας επί της ουσίας μια νέα μεγάλη διωκτική μονάδα που θα αναλάβει τον έλεγχο του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής.

Εφοριακοί και τελωνειακοί θα συνεργάζονται πλέον άμεσα, ενώ θα τους συνδράμει ο θάλαμος επιχειρήσεων που θα μεταφερθεί από την Πειραιώς σε ένα νέο κτίριο το οποίο θα στεγάσει τις διωκτικές αρχές. Η κίνηση αυτή θυμίζει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος του παρελθόντος, όπου τελωνειακοί και φορολογικοί ελεγκτές λειτουργούσαν ως σάρκα μία.

Όπως προκύπτει από το σχέδιο της ΑΑΔΕ, το 2024 θα πραγματοποιηθούν συνολικά 170.385 έλεγχοι, ενώ παράλληλα θα διενεργηθούν 74.650 επιθεωρήσεις για τη διασφάλιση είσπραξης του ΕΦΚ και την προστασία της δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με το σχέδιο της ΑΑΔΕ, το 2024 οι διασταυρώσεις για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων θα συνεχιστούν σε εισοδήματα υψηλότερα των 10.000 ευρώ, ενώ υπολογίζεται να εισπραχθούν 2,8 δισ. ευρώ από τα παλιά (προ του 2024) ληξιπρόθεσμα χρέη και το 32% επί του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους που θα δημιουργηθεί φέτος.

Από τους ελέγχους και τους φόρους υπολογίζεται να εισπραχθούν συνολικά 65,010 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα έσοδα φορολογικής διοίκησης θα φθάσουν τα 46,934 δισ. ευρώ και τα έσοδα τελωνειακής διοίκησης τα 15,853 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2024

Θα διενεργηθούν πάνω από 170.385 φορολογικοί και τελωνειακοί έλεγχοι για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, ως εξής:

• Διενέργεια τουλάχιστον 30.000 φορολογικών ελέγχων από τις φορολογικές ελεγκτικές υπηρεσίες.

• Διενέργεια από τις ΥΕΔΔΕ τουλάχιστον 885 υποθέσεων ερευνών καταπολέμησης φοροδιαφυγής και απάτης στον ΦΠΑ.

• Διενέργεια τουλάχιστον 42.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων.

• Διενέργεια τουλάχιστον 84.000 ελέγχων δίωξης από τα τελωνεία.

• Διενέργεια στοχευμένων διασταυρώσεων για εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων.

• Ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής με στόχο την καλύτερη παρακολούθηση της διακίνησης.

• Ανάπτυξη εφαρμογής ψηφιακού πελατολογίου για συγκεκριμένους κλάδους επιτηδευματιών.

• Ψηφιακός έλεγχος πινακίδων κυκλοφορίας.

• Παραγωγική λειτουργία του συστήματος ανάλυσης και αξιοποίησης δεδομένων παρακολούθησης του συστήματος εισροών – εκροών στα καύσιμα.

• Εγκατάσταση συστήματος εισροών – εκροών στα πλωτά εφοδιαστικά – μεταφορικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου.

• Εγκατάσταση συστήματος εισροών – εκροών σε φορολογικές αποθήκες και αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης.

• Δημιουργία κέντρου ειδικών δυνάμεων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και ερευνών.

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2024 προβλέπει ότι οι επιστροφές φόρου θα φθάσουν στο ποσό των 6,588 δισ. ευρώ, ενώ η διεκπεραίωση των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ εντός 90 ημερών θα φθάσει σε ποσοστό τουλάχιστον 95%. Παράλληλα, η φορολογική διοίκηση προχωράει και στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών, όπως:

• Έκδοση τιμολογίου και δελτίου αποστολής από κινητό (myDATAapp).

• Σύστημα ελέγχου και έγκαιρης ειδοποίησης για απώλεια ρυθμίσεων.

• Διαλειτουργικότητα στους δήμους για ταχύτερη έκδοση φορολογικής ενημερότητας. Η ΑΑΔΕ μέσω της διαλειτουργικότητας θα γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο εάν πρέπει ή όχι να εκδώσει φορολογική ενημερότητα.

• Αυτόματη υποβολή δήλωσης και έκδοση πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στις περιπτώσεις μη έγκαιρης υποβολής, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπίστηκε μετά από 58 χρόνια το ναυάγιο της «Φαλκονέρας» – Η αιτία βύθισης του πλοίου

Μετά από 58 χρόνια εντοπίστηκε στα 700 μέτρα βάθος και σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από την τοποθεσία στην οποία θεωρήθηκε αρχικά ότι είχε βυθιστεί, το ναυάγιο της «Φαλκονέρας». Το κύτος του οχηματαγωγού «Ηράκλειον» που βυθίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1966

Ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγάρικου ηλεκτρικού καταμαράν στο Δούναβη

Ο δήμος της βουλγαρικής πόλης Σιλίστρα ξεκίνησε δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγαρικού ηλεκτρικού καταμαράν στον ποταμό Δούναβη. Το σκάφος, αξίας περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ, κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ενός διασυνοριακού έργου μεταξύ της δημοτικής αρχής της Σιλίστρα και του νομαρχιακού συμβουλίου

Νησιά Άλαντ: Η «Αχίλλειος πτέρνα» της Φινλανδίας προκαλεί πονοκέφαλο στην Ευρώπη

Η στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, για την οποία η Τουρκία προβάλει συνεχώς τις αντιρρήσεις της, έχει κριθεί απαραίτητη εξαιτίας των άστατων ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συχνά η ελληνική διπλωματία επικαλείται το ότι «η Ελλάδα δεν έχει τους γείτονες της Σουηδίας». Η εισβολή

ΜΤΝ: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ΜΤΝ & ΕΚΟΕΜΝ 2023 για την Εφορία

Το ΜΤΝ ανάρτησε χτες (24/5/2024) τις Βεβαιώσεις Αποδοχών από το ΜΤΝ και από το ΕΚΟΕΜΝ για το Έτος 2023 που υποβάλλονται αυτούσιες στην Εφορία με τις φορολογικές δηλώσεις των μερισματούχων του Ταμείου. Στις Βεβαιώσεις Αποδοχών εξατομικευμένη πρόσβαση μπορεί να έχει

Μετάβαση στο περιεχόμενο