Έφτασαν τα πρώτα αμερικανικά φορτία LNG στην Ευρώπη

Δύο πλωτοί τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου εγκαθίστανται στην Ολλανδία, οι πρώτοι από ένα κύμα εξειδικευμένων δεξαμενόπλοιων στα οποία η Ευρώπη βασίζεται για να απαλύνει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το Golar Igloo και το Eemshaven LNG ελλιμενίστηκαν μαζί στο βόρειο λιμάνι του Eemshaven. Και τα δύο είναι πλωτές μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU), σχεδιασμένες να μετατρέπουν το καύσιμο που μεταφέρεται με ποντοπόρα πλοία σε αέριο που μπορεί να διοχετευτεί σε χερσαία δίκτυα. Ο τερματικός σταθμός άνοιξε επίσημα σήμερα με την άφιξη του πρώτου φορτίου από τις ΗΠΑ.

Η άφιξη των πλοίων πριν από τον χειμώνα θα είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθηθεί η Ευρώπη να ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση που βαθαίνει μετά την περικοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας έχει ωθήσει τις οικονομίες στα πρόθυρα της ύφεσης, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να επισπεύσουν τη χρήση πλωτών τερματικών σταθμών φυσικού αερίου που χρειάζονται ένα κλάσμα του χρόνου για να εγκατασταθούν σε σχέση με τις χερσαίες εκδοχές τους.

Η δημοτικότητα τέτοιων πλοίων εξαπλώνεται. Η Γερμανία, η οποία συνήθιζε να προμηθεύεται περισσότερο από το ήμισυ του φυσικού αερίου της μέσω αγωγών από τη Ρωσία, ναυλώνει τώρα πέντε FSRU μέσω της κυβέρνησης και άλλα δύο που θα ενοικιαστούν από ιδιώτες. Τρία από τα πλοία αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος το χειμώνα. Η Ιταλία, η Γαλλία και οι χώρες της Βαλτικής σχεδιάζουν επίσης ή διερευνούν πλωτούς τερματικούς σταθμούς για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Στο Eemshaven έφτασε ένα φορτίο LNG προκειμένου να προετοιμαστεί η εγκατάσταση για την πρώτη εμπορική αποστολή στα μέσα Σεπτεμβρίου. Και τα δύο FSRU είναι μισθωμένα για πέντε χρόνια και μαζί ονομάζονται EemsEnergyTerminal, το οποίο αναμένεται να παραλάβει, να εκφορτώσει και να στείλει περίπου 18 φορτία LNG μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Τσεχικά φορτία
Το δεξαμενόπλοιο LNG Murex, που φορτώθηκε στο έργο Sabine Pass της Cheniere Energy Inc. στην ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ, έφτασε σήμερα στο νέο τερματικό σταθμό, όπως δείχνουν τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων του Bloomberg. Οι ΗΠΑ έχουν διοχετεύσει φέτος στην ήπειρο ποσότητες ρεκόρ υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Τα πρώτα φορτία αερίου θα διοχετευθούν στο δίκτυο μέχρι την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Han Fennema, διευθύνων σύμβουλος της Nederlandse Gasunie NV, κατά την τελετή εγκαινίων του πλωτού τερματικού σταθμού. Η Gasunie είναι ο φορέας εκμετάλλευσης της εγκατάστασης.

Εκτός από την Ολλανδία, ο νέος τερματικός σταθμός θα εξυπηρετεί χώρες που δεν έχουν πρόσβαση στο καύσιμο, όπως η αποκλεισμένη από την ξηρά Τσεχία, ο πρωθυπουργός της οποίας παρέστη στην τελετή εγκαινίων.

Τα FSRU είναι συνήθως αγκυροβολημένα μόνιμα κοντά στην ακτή. Στη συνέχεια, ένα πλοίο που φθάνει μεταφέρει το LNG στη μονάδα, η οποία αποθηκεύει και μετατρέπει το φορτίο σε αέριο υψηλής πίεσης. Τα πλοία τείνουν να αναπτύσσονται ταχύτερα, φθηνότερα και φιλικότερα προς το περιβάλλον σε σύγκριση με μια χερσαία λύση, αν και η χωρητικότητά τους είναι πολύ χαμηλότερη.

Η χωρητικότητα του EeemsEnergyTeerminal των 8 δισ. κυβικών μέτρων έχει ήδη πωληθεί στις Engie SA, Shell Plc και την τσεχική εταιρεία κοινής ωφέλειας CEZ AS. Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου όλων των νοικοκυριών στην Ολλανδία, σύμφωνα με τον Ulco Vermeulen, εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Gasunie.

Καθώς περισσότερες μονάδες παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου τίθενται σε λειτουργία έως τα μέσα της δεκαετίας, αναμένονται περισσότερες εγκαταστάσεις για τη μετατροπή φορτίων σε αέριο, με 20 νέους τερματικούς σταθμούς να προτείνονται για την ηπειρωτική Ευρώπη, σύμφωνα με τον Helge Haugane, ανώτερο αντιπρόεδρο για το φυσικό αέριο και την ενέργεια στην Equinor ASA. Αυτό θα επιτρέψει στην Ευρώπη να έχει “φωτεινότερες” προοπτικές ακόμη και χωρίς ρωσικό αέριο, δήλωσε σε συνέντευξή του στο συνέδριο της βιομηχανίας Gastech στο Μιλάνο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

“Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή στις προσπάθειές μας να σταματήσουμε τη χρήση του ρωσικού αερίου και να το αντικαταστήσουμε με αέριο από άλλα μέρη του κόσμου”, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Ενέργειας Rob Jetten κατά την τελετή με θέα τη νέα εγκατάσταση. “Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα ανοίξουν περισσότερα FSRUs στην Ευρώπη και αυτό θα έχει αντίκτυπο στην τιμή του φυσικού αερίου”.

Έφτασαν τα πρώτα αμερικανικά φορτία LNG στην Ευρώπη

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Ο στρατός διέσωσε 27 Σύρους μετανάστες

Ο στρατός του Λιβάνου διέσωσε 27 Σύρους μετανάστες όταν βυθίστηκε το σκάφος τους στην Ανατολική Μεσόγειο, στα σύνορα των δύο χωρών. Το Πολεμικό Ναυτικό, με τη βοήθεια της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, «διέσωσε 27 μετανάστες που επέβαιναν σε ένα φουσκωτό το

«Αν δεις κάτι, πες το μας…»

Ειδικότερα, η ΜΚΟ απευθύνει αίτημα στους εργαζόμενους του Frontex με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Προσκαλούμε προσωπικό/αξιωματούχους του Frontex να αναφέρουν και να αποκαλύπτουν κάθε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνούς δικαίου της οποίας γίνονται μάρτυρες. Χρειαζόμαστε διαφάνεια στις δραστηριότητες του Οργανισμού στα

Εντείνονται οι έλεγχοι στα ιταλογαλλικά χερσαία σύνορα

Λόγω των αυξημένων αφίξεων στην Ιταλία, ολοένα περισσότεροι μετανάστες επιχειρούν να περάσουν από τη Βόρεια Ιταλία στη Γαλλία. Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν την αυξημένη παρουσία της Γαλλικής Χωροφυλακής στα σύνορα με την Ιταλία, ενόσω μετανάστες επιδιώκουν να εισέλθουν στη Γαλλία από

Πειραιάς: Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τα έργα στο λιμάνι

Μεταξύ των έργων αυτών είναι η επέκταση στο νότιο προβλήτα κρουαζιέρας όπου θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό μεγάλων κρουαζιερόπλοιων αλλά και η βυθοκόρηση στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά. Τα έργα αυτά είχαν διακοπεί έπειτα από προσφυγή δημάρχων της περιοχής στο Συμβούλιο της

Μετάβαση στο περιεχόμενο