Έφτασαν τα πρώτα αμερικανικά φορτία LNG στην Ευρώπη

Δύο πλωτοί τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου εγκαθίστανται στην Ολλανδία, οι πρώτοι από ένα κύμα εξειδικευμένων δεξαμενόπλοιων στα οποία η Ευρώπη βασίζεται για να απαλύνει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το Golar Igloo και το Eemshaven LNG ελλιμενίστηκαν μαζί στο βόρειο λιμάνι του Eemshaven. Και τα δύο είναι πλωτές μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU), σχεδιασμένες να μετατρέπουν το καύσιμο που μεταφέρεται με ποντοπόρα πλοία σε αέριο που μπορεί να διοχετευτεί σε χερσαία δίκτυα. Ο τερματικός σταθμός άνοιξε επίσημα σήμερα με την άφιξη του πρώτου φορτίου από τις ΗΠΑ.

Η άφιξη των πλοίων πριν από τον χειμώνα θα είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθηθεί η Ευρώπη να ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση που βαθαίνει μετά την περικοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας έχει ωθήσει τις οικονομίες στα πρόθυρα της ύφεσης, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να επισπεύσουν τη χρήση πλωτών τερματικών σταθμών φυσικού αερίου που χρειάζονται ένα κλάσμα του χρόνου για να εγκατασταθούν σε σχέση με τις χερσαίες εκδοχές τους.

Η δημοτικότητα τέτοιων πλοίων εξαπλώνεται. Η Γερμανία, η οποία συνήθιζε να προμηθεύεται περισσότερο από το ήμισυ του φυσικού αερίου της μέσω αγωγών από τη Ρωσία, ναυλώνει τώρα πέντε FSRU μέσω της κυβέρνησης και άλλα δύο που θα ενοικιαστούν από ιδιώτες. Τρία από τα πλοία αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος το χειμώνα. Η Ιταλία, η Γαλλία και οι χώρες της Βαλτικής σχεδιάζουν επίσης ή διερευνούν πλωτούς τερματικούς σταθμούς για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Στο Eemshaven έφτασε ένα φορτίο LNG προκειμένου να προετοιμαστεί η εγκατάσταση για την πρώτη εμπορική αποστολή στα μέσα Σεπτεμβρίου. Και τα δύο FSRU είναι μισθωμένα για πέντε χρόνια και μαζί ονομάζονται EemsEnergyTerminal, το οποίο αναμένεται να παραλάβει, να εκφορτώσει και να στείλει περίπου 18 φορτία LNG μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Τσεχικά φορτία
Το δεξαμενόπλοιο LNG Murex, που φορτώθηκε στο έργο Sabine Pass της Cheniere Energy Inc. στην ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ, έφτασε σήμερα στο νέο τερματικό σταθμό, όπως δείχνουν τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων του Bloomberg. Οι ΗΠΑ έχουν διοχετεύσει φέτος στην ήπειρο ποσότητες ρεκόρ υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Τα πρώτα φορτία αερίου θα διοχετευθούν στο δίκτυο μέχρι την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Han Fennema, διευθύνων σύμβουλος της Nederlandse Gasunie NV, κατά την τελετή εγκαινίων του πλωτού τερματικού σταθμού. Η Gasunie είναι ο φορέας εκμετάλλευσης της εγκατάστασης.

Εκτός από την Ολλανδία, ο νέος τερματικός σταθμός θα εξυπηρετεί χώρες που δεν έχουν πρόσβαση στο καύσιμο, όπως η αποκλεισμένη από την ξηρά Τσεχία, ο πρωθυπουργός της οποίας παρέστη στην τελετή εγκαινίων.

Τα FSRU είναι συνήθως αγκυροβολημένα μόνιμα κοντά στην ακτή. Στη συνέχεια, ένα πλοίο που φθάνει μεταφέρει το LNG στη μονάδα, η οποία αποθηκεύει και μετατρέπει το φορτίο σε αέριο υψηλής πίεσης. Τα πλοία τείνουν να αναπτύσσονται ταχύτερα, φθηνότερα και φιλικότερα προς το περιβάλλον σε σύγκριση με μια χερσαία λύση, αν και η χωρητικότητά τους είναι πολύ χαμηλότερη.

Η χωρητικότητα του EeemsEnergyTeerminal των 8 δισ. κυβικών μέτρων έχει ήδη πωληθεί στις Engie SA, Shell Plc και την τσεχική εταιρεία κοινής ωφέλειας CEZ AS. Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου όλων των νοικοκυριών στην Ολλανδία, σύμφωνα με τον Ulco Vermeulen, εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Gasunie.

Καθώς περισσότερες μονάδες παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου τίθενται σε λειτουργία έως τα μέσα της δεκαετίας, αναμένονται περισσότερες εγκαταστάσεις για τη μετατροπή φορτίων σε αέριο, με 20 νέους τερματικούς σταθμούς να προτείνονται για την ηπειρωτική Ευρώπη, σύμφωνα με τον Helge Haugane, ανώτερο αντιπρόεδρο για το φυσικό αέριο και την ενέργεια στην Equinor ASA. Αυτό θα επιτρέψει στην Ευρώπη να έχει “φωτεινότερες” προοπτικές ακόμη και χωρίς ρωσικό αέριο, δήλωσε σε συνέντευξή του στο συνέδριο της βιομηχανίας Gastech στο Μιλάνο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

“Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή στις προσπάθειές μας να σταματήσουμε τη χρήση του ρωσικού αερίου και να το αντικαταστήσουμε με αέριο από άλλα μέρη του κόσμου”, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Ενέργειας Rob Jetten κατά την τελετή με θέα τη νέα εγκατάσταση. “Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα ανοίξουν περισσότερα FSRUs στην Ευρώπη και αυτό θα έχει αντίκτυπο στην τιμή του φυσικού αερίου”.

Έφτασαν τα πρώτα αμερικανικά φορτία LNG στην Ευρώπη

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναφορά του βουλευτή Αργολίδας Α. Πουλά για την αναβάθμιση του Α΄ Λιμενικού Τμήματος Πορτοχελίου

Την αναβάθμιση του Α’ Λιμενικού Τμήματος Πορτοχελίου ζητά ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς με αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς: ΑΝΑΦΟΡΑ Προς τον

Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Η “προσωρινή” μεταστέγαση της ΜΥΑ/ΛΣ ενέχει πολλούς κινδύνους

Επιστολή ποεπλσ στον Αρχηγό ΛΣ Προς: Αρχηγό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο ΛΣ Γεώργιο Αλεξανδράκη Κοιν.: Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη Θέμα: “Μεταστέγαση ΜΥΑ/ΛΣ στις κτιριακές εγκαταστάσεις Παγόδας Πειραιά” κ. Αρχηγέ, Η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών Λιμενικού Σώματος αποτελεί μία υπηρεσία, η οποία

Γράφει ο Ανθυπ/στης ΛΣ Λάλας Π. : Ιταλικές εκλογές 2022 – Η αγωνία της Ευρώπης για το μέλλον της

Γράφει ο ΛΑΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΘΥΠΑΣΠΙΣΤΗΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ   ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ  Σήμερα Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, από τις 8:00 το πρωί ώρα Ελλάδας, έχουν ανοίξει οι κάλπες για τις ίσως πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων χρόνων

Έρευνες από βατραχανθρώπους του Λιμενικού στη λίμνη Κρεμαστών για την 48χρονη αγνοούμενη

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Λιμενικό με εντολή του Αρχηγού ΛΣ Αντιναυάρχου κ. Γιώργου Αλεξανδράκη διατέθηκε κλιμάκιο Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. για παροχή συνδρομής στις έρευνες που διεξάγονται προς εντοπισμό 48χρονης αγνοούμενης στη Λίμνη Κρεμαστών Δήμου Αγράφων. Πρόκειται για τετραμελές