Ειδική άδεια μητρότητας δίνεται και στις εργαζόμενες στη ναυτιλία

Διευκρινίσεις για την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας δίνει νεότερη εγκύκλιος της ΔΥΠΑ. Πώς δόθηκε λύση σ’ ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί εργαζόμενες σε ναυτιλία και τουρισμό. Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών.

Δικαίωμα στην 9μηνη ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας έχουν πλέον, και μάλιστα αναδρομικά από τις 19 Ιουνίου 2021, και οι εργαζόμενες στη ναυτιλία. Το υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), μετά από σημαντική καθυστέρηση και αφού υπήρξε έντονη αντίδραση από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εργαζομένων στην Ναυτιλία και στον Τουρισμό (ΠΑΝΣΕΝΤ), εξέδωσαν τις αναγκαίες εγκυκλίους, και πλέον η σχετική διάταξη του νόμου του 2021 θα πρέπει να εφαρμοστεί, ακόμη και για απορριπτικές αποφάσεις που εκδόθηκαν μετά από σχετική αίτηση των ασφαλισμένων.

Αναλυτικά, η ΠΑΝΣΕΝΤ διαπίστωσε ότι η ΔΥΠΑ ταλαιπωρούσε τις μητέρες που εργάζονται ως ναυτιλιακοί υπάλληλοι. Υπήρξε συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια εκδόθηκε εγκύκλιος του υπουργείου που διευκρινίζει ότι μπορούν πλέον να κάνουν χρήση της 9μηνης ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας και οι εργαζόμενες στη ναυτιλία, σύμφωνα με το άρθρο 54 του ν. 4808/21, με το οποίο καταργήθηκε η διάταξη που ταλαιπώρησε και αδίκησε για αρκετά χρόνια μια μεγάλη κατηγορία εργαζομένων. Όμως, όπως καταγγέλλει η ΠΑΝΣΕΝΤ, η σχετική εγκύκλιος, αν και έχει αποσταλεί από τις 28/3/2023 στη ΔΥΠΑ, με αριθ. Πρωτ. 32553, δεν εφαρμοζόταν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα υποκαταστήματα ΔΥΠΑ να συνεχίζουν την απόρριψη των αιτήσεων.

Η λύση στο πρόβλημα που είχε ανακύψει με τη χορήγηση της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, έτσι ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες της σχετικής διάταξης νόμου, ήρθε τελικά από τη διοίκηση της ΔΥΠΑ με ειδική εγκύκλιο, στην οποία επισημαίνεται προς τα αρμόδια υποκαταστήματα της υπηρεσίας ότι στη συγκεκριμένη παροχή μπορούν να συμμετέχουν και ασφαλισμένες που μπορεί με βάση παλαιότερες Συλλογικές Συμβάσεις να είχαν μειωμένο ωράριο.

Έτσι, καλύπτονται και ασφαλισμένες από τον κλάδο της ναυτιλίας και του τουρισμού.

Να σημειωθεί ότι η ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας έχει χρονική διάρκεια εννέα μηνών. Καταβάλλεται σε εργαζόμενες μητέρες, ασφαλισμένες στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση. Η άδεια αυτή χορηγείται στις εργαζόμενες μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού-λοχείας) ή και της ισόχρονης άδειας ως προς το μειωμένο ωράριο. Το ίδιο ισχύει και για εργαζόμενες που αμέσως μετά τα ανωτέρω διαστήματα κάνουν χρήση της ετήσιας κανονικής άδειάς τους.

Μάλιστα, στη νεότερη εγκύκλιο ορίζεται ξεκάθαρα ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού πρέπει να ελέγξουν τυχόν αποφάσεις που είχαν εκδώσει για το σχετικό θέμα, από τις 19 Ιουνίου 2021 (ημερομηνία ισχύος του νόμου 4808, που περιλαμβάνει τις παρεμβάσεις για την παροχή μητρότητας) και μετά. Αν διαπιστωθεί ότι υπήρξαν αποφάσεις απορριπτικές επί σχετικών αιτήσεων ασφαλισμένων, η διοίκηση της ΔΥΠΑ ζητάει από τους υπαλλήλους να τις ανακαλέσουν.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπ. Μετανάστευσης για συμφωνία ΕΕ: Ανταποκρίνεται καλύτερα στα δεδομένα που αντιμετωπίζει η χώρα – Τι προβλέπει

Ο υπουργός κ. Δανιήλ Εσδράς και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, βρέθηκαν στο Λουξεμβούργο προκειμένου να συμμετάσχουν στο διήμερο τακτικό Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τελεί υπό Σουηδική προεδρία. Η ανακοίνωση “Το νέο

Εκλογές 25ης Ιουνίου: Πόσα και ποια κόμματα συμμετέχουν – Ποια “κόπηκαν”

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχαν δηλώσει συμμετοχή, 35 κόμματα, οι 5 συνασπισμοί κομμάτων, ο ένας συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων και 3 μεμονωμένοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι (συνολικά 44). Μετά την χθεσινή (8/6/2023) ανακήρυξη των κομμάτων από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου τα

Oλοκληρώθηκε με επιτυχία η εξουδετέρωση των ναρκών στο Καστρί Λουτρό

Ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι με ελεγχόμενη έκρηξη, η εξουδετέρωση των δυο ναρκών που είχαν εντοπιστεί από δύτη στη θαλάσσια περιοχή των Μεσαγγάλων του Δήμου Τεμπών και συγκεκριμένα σε μια απόσταση περίπου 500 μέτρων από την παραλία στο Καστρί -Λουτρό. Ο

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν σε μια γενική προσέγγιση για το άσυλο και τη μετανάστευση

Συμφωνία επετεύχθη στους δύο βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης ασύλου και μετανάστευσης της ΕΕ, σήμερα, Πέμπτη 8 Ιουνίου, στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο. #JHA | The ministers just agreed on a general approach on the Asylum and

Μετάβαση στο περιεχόμενο