Εκδήλωση για την επέτειο του Κινήματος του Ναυτικού και της ανταρσίας του «Βέλος» παρουσία ΠτΔ -Παναγιωτόπουλου

Ειδική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για την 49η επέτειο του Κινήματος του Ναυτικού της 23ης Μαΐου 1973 και την ανταρσία του αντιτορπιλικού «Βέλος».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Όλοι μαζί, πολιτική ηγεσία, Ένοπλες Δυνάμεις και πολίτες πρέπει να στεκόμαστε αμετακίνητοι και ενωμένοι, με απόλυτη ομοψυχία, για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, την προστασία της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας των πολιτών. Οι συμμετέχοντες στο Κίνημα, αποτέλεσαν με την πράξη τους παράδειγμα δημοκρατικής νομιμότητας, αξιοπρέπειας και ελεύθερης βούλησης. Γι’ αυτό, αποτελούν μαζί το πλήρωμα του αντιτορπιλικού “Βέλος” και το εγχείρημα του το Μάιο του ’73, μέρος της Ιστορίας του Έθνους.

Στη δύσκολη συγκυρία που περνούμε πολλές αξίες μπορεί, ενδεχομένως, να εκτεθούν σε κινδύνους. Σίγουρα όμως δεν μπορεί να εκτεθεί σε κανέναν κίνδυνο η ακεραιότητα, η ασφάλεια και η ανεξαρτησία της χώρας, καθώς και η ίδια η Δημοκρατία. Η Δημοκρατία δεν διακινδυνεύει. Με εγγυητές της τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όλοι οι Έλληνες μπορούμε να αισθανόμαστε και υπερήφανοι και ασφαλείς», διαβεβαίωσε στο χαιρετισμό του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην εκδήλωση.

 

«Θα ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και σε όλους τους στρατιωτικούς που όταν έπρεπε, εξέφρασαν όχι μόνο την αντίθεσή τους στη δικτατορία, αλλά θυσίασαν ακόμα και τη ζωή τους, ώστε σήμερα όλοι μας να απολαμβάνουμε τα αγαθά που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας. Η παρακαταθήκη τους είναι βαθιά ριζωμένη στη συνείδηση του συνόλου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», κατέληξε ο υπουργός.

Ποιοι παρέστησαν στην εκδήλωση
Για το Κίνημα του Ναυτικού μίλησαν οι Ζήσης Φωτάκης, επίκουρος καθηγητής Ναυτικής Ιστορίας της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, ο αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, ένας από τους πρωταγωνιστές του Κινήματος του Ναυτικού, ο οποίος μεταξύ άλλων παρατήρησε ότι οι συμμετέχοντες στο Κίνημα θυσίασαν καριέρες, οικογένειες […] για να πετύχουν κάτι σημαντικό: την ελευθερία».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο οποίος γνωστοποίησε την εκκίνηση των διαδικασιών αναβάθμισης του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών που αποτελεί μια ακόμη προσφορά του προέδρου του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», εφοπλιστή και υποναυάρχου επί τιμή Παναγιώτη Λασκαρίδη.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων, ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής ο βουλευτής Ιωάννης Τραγάκης, η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, η υφυπουργός Μετανάστευσης αρμόδια για την Ένταξη Σοφία Βούλτεψη, ο υφυπουργός Ναυτιλίας αρμόδιος για θέματα του Κλάδου Πλοίων Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, μέλη του Βουλής και εκπρόσωποι των κομμάτων, στελέχη της περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και σύσσωμη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παρόντες ήταν επίσης πρώην υπουργοί, απόστρατοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, συγγενείς αξιωματικών που συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού και στην ανταρσία του «Βέλους», εκπρόσωποι οργανώσεων του αντιδικτατορικού Αγώνα 1967-1974, καθώς και εκπρόσωποι της ιεράς Μητρόπολης Πειραιά.

Τhν εκδήλωση πλαισίωσε η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Δείτε το επετειακό βίντεο:

Εκδήλωση για την επέτειο του Κινήματος του Ναυτικού και της ανταρσίας του «Βέλος» παρουσία ΠτΔ -Παναγιωτόπουλου

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τι προβλέπει το πδ 11/21 για τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις, διαθέσεις του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

Ενόψη της υποβολής ενδικοφανών προσφυγών  κατά αποφάσεων μεταθέσεων και για την υποβοήθηση των μετατιθέμενων στελεχών ΛΣ  παραθέτουμε ολόκληρο το πδ 11/21 μεταθέσεων. ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 11/2021 ΦΕΚ 21/Α/10-2-2021 Τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις, διαθέσεις του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Κρήτη: Η «μαύρη» όψη των διακοπών – Θλιβερά στοιχεία για τους πνιγμούς στις παραλίες

Το 73,6% των θυμάτων είναι αλλοδαποί/τουρίστες – Τα επίσημα στοιχεία έως τις 15 Αυγούστου Τα υψηλά ποσοστά του τουρισμού αποτελούν τη φωτεινή όψη του ελληνικού καλοκαιριού με τον ήλιο και τη θάλασσα, όμως υπάρχει και η άλλη, η πιο σκοτεινή,

Παρέμβαση προέδρου ΠΕΑΛΣ: Μονόδρομος η αποδοχή του συνόλου των προσφυγών κατά των μεταθέσεων 2022

17-08-2022 ΘΕΜΑ: “Αποδοχή του συνόλου των προσφυγών κατά των μεταθέσεων 2022” Αναλαμβάνοντας την ευθύνη και το κόστος που μου αναλογεί, παρεμβαίνω ως κάτωθι:  Λίγες ημέρες μετά την κοινοποίηση των 200 μεταθέσεων έτους 2022 και λίγες ημέρες πριν τη χορήγηση ΦΠ

Το χρονικό της περιπέτειας των 38 μεταναστών στη νησίδα του Εβρου

Ενα κορίτσι 5 ετών από την ομάδα των Σύρων και Παλαιστινίων προσφύγων έχασε τη ζωή του, οι οποίοι από τις 7 Αυγούστου βρίσκονταν εγκλωβισμένοι σε νησίδα του ποταμού Εβρου, όπου φέρονται να είχαν προωθηθεί βάσει των μαρτυριών τους υπό την απειλή