Εκτάκτως στο Βερολίνο ο Ιταλός ΥΠΕΞ: «Καυτό» θέμα η ιδιωτική θαλάσσια διάσωση

ΦΩΤΟ: Από τους πρώτους δικαιούχους της χρηματοδότησης του Γερμανικού ΥΠΕΞ είναι η Γερμανική οργάνωση «SOS Humanity», διαχειρίστρια του σωστικού πλοίου “Humanity 1” που δραστηριοποιείται στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Μετάφραση-απόδοση στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Τελικά, το Γερμανικό ΥΠΕΞ κατένειμε χρηματοδοτήσεις για ιδιωτική θαλάσσια διάσωση. Κάτι που προκαλεί κριτική εναντίον του Καγκελάριου. Ο Ιταλός ΥΠΕΞ φτάνει σήμερα Πέμπτη στο Βερολίνο.

Δεν υπάρχει “αντιπαράθεση” στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού προς το παρόν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Handelsblatt”, όμως τα μέλη της βρίσκονται σε αντίθεση: Οι Πράσινοι υποστηρίζουν τη διάθεση δημόσιων πόρων σε οργανώσεις αρωγής που διασώζουν πρόσφυγες που διαπλέουν τη Μεσόγειο με επισφαλή μέσα. Ο αντιπρόεδρος των Φιλελεύθερων (FDP), κ. Wolfgang Kubicki, ωστόσο, διατηρεί τις αμφιβολίες του. Συγκεκριμένα, είπε στην εφημερίδα ότι πρέπει να αποσαφηνισθεί αν η χρηματοδότηση θα προκαλέσει διπλωματικό ζήτημα με στενούς εταίρους στην ΕΕ.

Την περασμένη εβδομάδα, το γραφείο της Γερμανίδας ΥΠΕΞ κας Annalena Baerbock (Πράσινοι) ανήγγειλε τη στήριξη δύο οργανώσεων. Η Γερμανική οργάνωση SOS Humanity, διαχειρίστρια του πλοίου “Humanity 1”, θα λάβει €790.000. Η χρηματοδότηση θα καλύψει το 1/4 του ετήσιου προϋπολογισμού της. Η καθολική μη κυβερνητική οργάνωση Sant’Egidio με έδρα την Ιταλία, λαμβάνει €420.000 για τη φροντίδα που παρέχει στους διασωζόμενους, όταν αποβιβάζονται στη στεριά.

Παρότι η ΜΚΟ Sant’Egidio χρηματοδοτείται και από το Ιταλικό κράτος, η Ιταλίδα Πρωθυπουργός κα. Giorgia Meloni βλέπει τη Γερμανική χρηματοδότηση ως παρέμβαση σε εσωτερικά ζητήματα της Ιταλίας. Γι’ αυτό το λόγο απέστειλε επιστολή στον Καγκελάριο κ. Olaf Scholz (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, SPD), στην οποία επικρίνει το γεγονός ότι η κατανομή “σημαντικών πόρων” δεν έγινε σε συνεννόηση με την Ιταλική κυβέρνηση.

Στην επιστολή της, η επικεφαλής του μετα-φασιστικού κόμματος Fratelli d’Italia επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό της, που αναιρείται από τις πολιτικές που ακολουθεί, ότι η παρουσία διασωστικών πλοίων προκαλεί “πολλαπλασιασμό” στις αναχωρήσεις λέμβων. Η κα. Meloni υποστηρίζεται από τον κομματικό της εταίρο Υπουργό Άμυνας κ. Guido Crosetto. Ο τελευταίος ανέφερε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι το Βερολίνο βάζει σε μεγάλες φασαρίες μια φιλική του χώρα. Ο Ιταλός ΥΠΕΞ κ. Antonio Tajani, που είναι ταυτόχρονα και επικεφαλής του δεξιού φιλελεύθερου κόμματος Forza Italia, ταξιδεύει σήμερα Πέμπτη στο Βερολίνο και αναμένει να λάβει εξηγήσεις από τη Γερμανική κυβέρνηση.

Πάντως, η κριτική προς τη Γερμανική κυβέρνηση και τον Καγκελάριο έρχεται με καθυστέρηση και απευθύνεται σε λάθος αποδέκτη: Το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag) ήδη από το 2021 αποφάσισε να στηρίξει την ιδιωτική θαλάσσια διάσωση με συνολικά €8 εκατομμύρια. Από το 2023 ως το 2026, θα εκταμιεύονται ετησίως €2 εκατομμύρια. Το ΥΠΕΞ υλοποιεί αυτές τις αποφάσεις.

Ο αρχικός σχεδιασμός δεν περιλάμβανε χρηματοδοτήσει δράσεων στην ξηρά. Αντιθέτως, οι πόροι θα διοχετεύονταν στην οργάνωση United4Rescue, στο πλαίσιο της οποία συμπράττουν διάφορες οργανώσεις θαλάσσιας διάσωσης. Αυτή θα αποφάσιζε την επιμέρους κατανομή των πόρων. Η United4Rescue έχει μερίδια σε δύο διασωστικά πλοία των οργανώσεων SOS Humanity και Sea-Eye.

Παρόλα αυτά, ΜΜΕ προσκείμενα στη δεξιά και τη συντηρητική παράταξη εξαπέλυσαν επίθεση για τη σχεδιαζόμενη χρηματοδότηση της United4Rescue, στοχεύοντας συγκεκριμένο μέλος του ΔΣ της οργάνωσης, σχετιζόμενο με την κα. Katrin Göring-Eckardt, μέλος του κόμματος των Πρασίνων και Αντιπρόεδρος του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

Η οργάνωση δεν επιθυμεί τώρα να σχολιάσει γιατί δεν λαμβάνει απευθείας χρηματοδότηση. Πάντως, εκπρόσωπός της εξήγησε ότι η απαίτηση κάθε οργάνωση να υποβάλει στο Γερμανικό ΥΠΕΞ ξεχωριστό αίτημα χρηματοδότησης θα αυξήσει υπέρμετρα και για όλους τη γραφειοκρατία.

Μερικές αιτήσεις ήδη παρελήφθησαν και εξετάζονται, δήλωσε εκπρόσωπος του Γερμανικού ΥΠΕΞ. Οι πόροι που υπολείπονται για φέτος θα κατανεμηθούν μόλις “ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διαδικασίες”.

Επίσης, το Υπουργείο τονίζει τη σκοπιμότητα των χρηματοδοτήσεων: Οι ιδιώτες θαλάσσιοι διασώστες επιτελούν στη Μεσόγειο με τα πλοία τους καθήκοντα όμοια με τα καθήκοντα της Ιταλικής Ακτοφυλακής, υποστηρίζει εκπρόσωπός του. Στην πραγματικότητα, η (Ιταλική) Ακτοφυλακή στην Κεντρική Μεσόγειο πραγματοποιεί τις περισσότερες διασώσεις, με μόλις 10% από το σύνολο να πραγματοποιείται από ιδιωτικές οργανώσεις θαλάσσιας διάσωσης.

Στην προγραμματική συμφωνία του συνασπισμού τους, τα τρία συγκυβερνώντα κόμματα τονίζουν ότι η θαλάσσια διάσωση είναι καθήκον του κράτους. “Επιδιώκουμε επιθαλάσσια αρωγή στη Μεσόγειο υπό κρατικό συντονισμό και με Ευρωπαϊκή υποστήριξη,” αναφέρει το συγκεκριμένο εδάφιο αυτής. Όμως, μέχρι τώρα, η Γερμανική κυβέρνηση ουδεμία πρωτοβουλία ανέλαβε για κρατική επιθαλάσσια αρωγή. Τα παράπονα της κας Meloni προς τον Καγκελάριο είναι ακόμη μια ευκαιρία για να το κάνει. Ο εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης, πάντως, επιβεβαίωσε ότι η επιστολή της δεν θα μείνει αναπάντητη.

Μετάφραση-απόδοση στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΑΛΣ: Ανοιχτή Επιστολή προς ΥΠΕΘΑ – Άμεση διευθέτηση εκκρεμοτήτων επί αιτήσεων ΒΟΕΑ και δανείων από το ΜΤΝ

“Το τελευταίο διάστημα, έχουμε γίνει αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών και της δυσθυμίας στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος αναφορικά με τη μη χορήγηση των δικαιούμενων Βοηθημάτων Οικογενειακής και Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ) καθώς

ΑΑΔΕ: Προσωπικά δεδομένα απεστάλησαν σε λάθος παραλήπτες σε βεβαιώσεις τελών κυκλοφορίας 2018

Στο πλαίσιο της βεβαίωσης τελών κυκλοφορίας έτους 2018 σε 89.494 οφειλέτες, που δεν προσκόμισαν δικαιολογητικά απαλλαγής τους από τα τέλη, τα μηνύματα κοινοποίησης των τελών κυκλοφορίας σε ορισμένους οφειλέτες περιέλαβαν – λόγω τεχνικής αστοχίας – ονοματεπώνυμα και όνομα χρήστη – username (όχι

Ναυτιλία: Ποιοι είναι οι δέκα μεγαλύτεροι ναυλομεσίτες στον κόσμο

Η Lloyd’s List παρουσίασε τους 10 μεγαλύτερους ναυλομεσίτες στο κόσμο μεταξύ των οποίων είναι και ένας Έλληνας, ο Δημήτρης Κουκάς, της Optima Shipping. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα ο κατάλογος των 10 κορυφαίων ναυλομεσιτών καταρτίζεται από την Lloyd’s List και

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια θα έχουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που προσλήφθηκαν την 28η Νοεμβρίου 2023 ως προσωρινοί αναπληρωτές για το διδακτικό έτος 2023-2024, προκειμένου αυτοί να μεταβούν στην περιοχή τοποθέτησης και ανάληψης υπηρεσίας. Ειδικότερα: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια Με κοινή πρωτοβουλία των Υπουργείων

Μετάβαση στο περιεχόμενο