Έκθεση/έρευνα Frontex για την από αέρος επιτήρηση

Μπορούν οι HAPS (high-altitude pseudo-satellites) να βελτιώσουν τις επιχειρήσεις επιβολής νόμου, τη φύλαξη συνόρων και τις επικοινωνίες;  Ο Frontex μόλις έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση τεχνολογικής αξιολόγησης, που απαντά στα ερωτήματα αυτά.

Η έρευνα του Frontex για τους HAPS

Ο Frontex έχει τεθεί επικεφαλής ερευνητικής μελέτης για τους HAPS, που είναι ιπτάμενες συσκευές που ομοιάζουν με δορυφόρους από απόψεως επιχειρησιακών δυνατοτήτων.  Καθώς η τεχνολογία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, προσφέρει σημαντικές δυνατότητες χρήσης για επιτήρηση, εσωτερική ασφάλεια και φύλαξη συνόρων.

Ως μέλος της έρευνας, ο Οργανισμός ασχολήθηκε με την τεχνολογική αξιολόγηση των εναέριων συσκευών.  Επί 9 μήνες, η έρευνα στόχευσε στη διαπίστωση αν οι HAPS δύνανται να χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις επιβολής νόμου ώστε να βελτιωθούν οι υφιστάμενες δυνατότητες επιτήρησης, επικοινωνίας και ναυσιπλοΐας.

Τι είναι οι HAPS;

Πρόκειται για εξελιγμένα μη στελεχωμένα ιπτάμενα συστήματα, που λειτουργούν στη στρατόσφαιρα σε υψόμετρο μεταξύ 18-22 km (59.000-72.000 πόδια).  Δεδομένου του μεγάλου υψόμετρου, οι HAPS πρέπει να αντέξουν τις αντίξοες στρατοσφαιρικές συνθήκες, όπως η θερμοκρασία (έως -90°C), η υψηλή ηλιακή, υπεριώδης και κοσμική ακτινοβολία και η χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση.  Παρότι το περιβάλλον αυτό θέτει μεγάλες προκλήσεις για τους κατασκευαστές των υπόψη συσκευών, οι πιθανές χρήσεις και οι δοκιμές είναι ενθαρρυντικές όχι μόνον για εμπορική χρήση και παροχή υπηρεσιών, αλλά και για θεσμικούς χρήστες, όπως αρχές ασφάλειας, που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τη νέα τεχνολογία και τις συναφείς χρήσεις και υπηρεσίες που προφέρει.

Κυριότερα ευρήματα της έρευνας

Η έρευνα (βλ. σύνδεσμο πηγής) εστιάζεται στην τεχνολογική ωριμότητα, αποτιμώντας την καθεαυτή τεχνολογία των HAPS, ως επίσης τις πιθανές χρήσεις τους στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που διαχειρίζεται ο Frontex και άλλα μέλη του κόμβου EU Innovation Hub for Internal Security.

Οι συντάκτες της έκθεσης/έρευνας μελέτησαν ιδίως τις περιπτώσεις χρήσης των HAPS σε δραστηριότητες όπως παρατήρηση γήινης επιφάνειας, τηλεπικοινωνίες και ναυσιπλοΐα, αποστολές έρευνας και διάσωσης, τηλεπισκόπηση και υπηρεσίες GNSS.

Η έρευνα περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

  • επισκόπηση αερόστατων και αερόπλοιων (LTA – lighter-than-air) και αεροσκαφών σταθερών πτερύγων (HTA – heavier-than-air);
  • ανάλυση μεμονωμένων τεχνολογιών HAPS, περιλαμβανομένης της σύγκρισής τους, ανάλυση ωφέλιμου φορτίου, τεχνολογικές προκλήσεις και κανονιστικά εμπόδια.

Η πλατφόρμα Innovation hub

Το έργο διεξάγεται υπό την ευθύνη του EU Innovation Hub for Internal Security, μιας δια-τομεακής πλατφόρμας που διασφαλίζει τη συνεργασία και διαλειτουργικότητα μεταξύ συντελεστών καινοτομίας εσωτερικής ασφάλειας της ομάδας των ενωσιακών Οργανισμών Justice and Home Affairs agencies, της Ε. Επιτροπής (Directorate-General for Migration and Home Affairs and Directorate-General for Joint Research Centre), της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου ΕΕ και του ενωσιακού Συντονιστή για την Αντιτρομοκρατία.

Η προηγούμενη έρευνα/έκθεση για τους HAPS μπορεί να αναζητηθεί here.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το άγνωστο «στρατηγείο» μη επανδρωμένων αεροσκαφών – ΦΩΤΟ

Τροποποιήθηκε και διαμορφώθηκε εξ ολοκλήρου κατόπιν πρωτοβουλίας και προσωπικής εργασίας της 4μελούς ομάδας σ’ ένα υπερσύγχρονο «στρατηγείο» μεταφοράς πτητικών μέσων (drones) και απαραίτητου εξοπλισμού. Μπορεί να λειτουργήσει ως Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στον τόπο των συμβάντων, καθώς οι εκάστοτε επικεφαλής, ευρισκόμενοι σε

Η καταραμένη μέρα των ναυτικών: πάνω από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – το ένα στο Αιγαίο

Κι αν η 26η Σεπτεμβρίου, μια μέρα σαν σήμερα δηλαδή, δεν είναι καταραμένη μέρα για τους ναυτικούς, τότε ποια είναι; Περισσότεροι από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – τα δύο πλοία ελληνικά και το ένα μάλιστα βυθίστηκε στο Αιγαίο! Σεπτέμβριος 2000:

Το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

Το πολύνεκρο ναυάγιο του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Εξπρές Σάμινα» ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μεταπολεμική ναυτική τραγωδία, που έπληξε την ελληνική ακτοπλοΐα. Είχε προηγηθεί εκείνη του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Ηράκλειο» στη Φαλκονέρα, στις 8 Δεκεμβρίου 1966, με τους 224 νεκρούς. Το ναυάγιο σημειώθηκε στις 22:15 της 26ης

Μετάβαση στο περιεχόμενο